- Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
- Αδελφοί Ζωσιμάδες
- Ευάγγελος Ζάππας
- Απόστολος Αρσάκης
- Αδελφοί Ριζάρη
- Αδελφοί Σίνα
- Κωνσταντίνος Ζάππας
- Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
- Νικόλαoς Στουρνάρας
- Γεώργιος Αβέρωφ
- Μιχαήλ Τοσίτσας
- Ιωάννης Γεννάδιος
- Λάμπρος και Σίμων Μαρούτσης
- Αγγελική Παπάζογλου
- Τριαντάφυλλος και Ιωάννης Δομπόλλης
- Γεώργιος Σταύρου
- Κωνσταντίνος Φιλίππου
- Ελισάβετ Καστρισόγια
- Αδελφοί Πασχάλη
- Ρωξάνδρα Βάγια
- Επιφάνιος Ηγούμενος
- Εμμανουήλ Γκιούμας
- Γεώργιος και Αναστάσιος Τούλης
- Γεώργιος Χατζηκώστας
- Χρηστάκης Ζωγράφος
- Ζώης Καπλάνης
Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
Ενότητες
Φωτό & Βίντεο
Δημοφιλή Άρθρα
Εορτολόγιο (νέο ημ.)
21/11 Τα Εισόδια της Θεοτόκου *
ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ Νους ανθρώπινος δεν μπορεί να συλλάβη το έργο της θείας οικονομίας, τι έκαμε δηλαδή και τι κάνει η αγάπη και η σοφία του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου.Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε από τον Σωτήρα Κύριο στον κόσμο, παραδίδεται από την Εκκλησία και κηρύσσεται στη θεία Γραφή από τους Ευαγγελιστάς και τους Αποστόλους, και οι πιστοί το δέχονται "διά της πίστεως", όχι σαν ιστορική γνώση και σαν φυσική ανακάλυψη, αλλά σαν Αποκάλυψη Θεού και ιερή Παράδοση της Εκκλησίας.Μέσα σ’ έναν τέτοιο κόσμο θείας Αποκαλύψεως και ιερής Παραδόσεως της Εκκλησίας, που τον θεωρούμε και τον ζούμε "διά της πίστεως" τοποθετείται η σημερινή εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου."Αγνείας γαρ έχει υπόθεσιν και του κοινού γένους ...
Περισσότερα »
Εορτολόγιο (παλαιό ημ.)
8/11 Η Σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ *
Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ Σήμερα η Εκκλησία τελεί Σύναξη (=συνάθροιση-συγκέντρωση) «εις τιμήν και μνήμην των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουρανίων Δυνάμεων».Ανάμεσα στον Θεό και στον άνθρωπο είναι οι Άγγελοι, που δημιουργήθηκαν από τον Θεό πριν από τον κόσμο και τον άνθρωπο, καθώς λέει η θεία Γραφή·"ότε εγενήθησαν άστρα, ήνεσάν με εν φωνή μεγάλη πάντες άγγελοί μου". Το έργο των αγίων Αγγέλων είναι να υπηρετούν στη σωτηρία των ανθρώπων, όπως πάλι μας το λέει η θεία Γραφή·"...εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν". Στην Αγία Γραφή συναντούμε τρεις Αρχαγγέλους με τα ονόματά τους, τον Μιχαήλ, τον Γαβριήλ και τον Ραφαήλ, που εκτελούν διακονία για τη ...
Περισσότερα »
Newsletter
Δωρεά Στον Σύνδεσμό Μας
Αδελφοί Σίνα
Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2023 - 10473 εμφανίσεις άρθρου
ΑΔΕΛΦΟΙ ΣΙΝΑ
Ο Γεώργιος Σίνας
(1783-1856)
Ο Γεώργιος Σίνας γεννήθηκε στην Νύσσα το 1783 από Ηπειρώτες γονείς. Λόγω του θανάτου της μητέρας του ανατράφηκε στις Σέρρες και αργότερα ανδρώθηκε κοντά στον πατέρα του στη Βιέννη, ο οποίος και τον εισήγαγε στις εμπορικές επιχειρήσεις.
Επωφελήθηκε από την οικονομική κρίση στην οποία βρισκόταν η Αυστρία λόγω των Ναπολεόντειων Πολέμων, αγόρασε κτήματα τεράστιας έκτασης και εξασφάλισε την εισαγωγή βαμβακιού στην Αυστρία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σχημάτισε έτσι κολοσσιαία περιουσία.
Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε για την ανόρθωση της Αυστριακής οικονομίας και συνετέλεσε στην ίδρυση της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, της οποίας διετέλεσε και διευθυντής. Βοήθησε επίσης για την ίδρυσης πολλών ταμιευτηρίων, πυρασφαλιστικών εταιρειών και του Πολυτεχνείου της Βιέννης στο οποίο παραχώρησε πολλά από τα κτήματά του.
Το 1823 εκλέχθηκε πρόεδρος των «Εμπόρων της Βιέννης» αξίωμα που κράτησε μέχρι τον θάνατό του. Υπήρξε πρωτοπόρος της δημιουργίας σιδηροδρομικού δικτύου στη νότια Αυστρία και το 1855 διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας των Αυστριακών Σιδηροδρόμων.
Οργάνωσε επίσης το δίκτυο ατμοπλοΐας στον Δούναβη. Στον Γεώργιο Σίνα οφείλεται η εισαγωγή της καπνοκαλλιέργειας στην Αυστρία, η κατασκευή της πρώτης κρεμαστής γέφυρας μεταξύ Βούδας και Πέστης και άλλα μεγάλα έργα. Για τις υπηρεσίες του προς την Αυστρία τιμήθηκε με τον τίτλο του Βαρόνου.
Η ηθική και οικονομική υποστήριξη του Σίνα προς την Ελλάδα υπήρξε μεγάλη. Από το 1834 διετέλεσε γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Αυστρία. Επανειλημμένα ενίσχυσε οικονομικά την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος που διεύθυνε ο φίλος του Γεώργιος Σταύρου. Κάλυψε ένα μέρος των εξόδων για την οικοδόμησης του Αστεροσκοπείου Αθηνών το οποίο αργότερα εξόπλισε πλήρως με επιστημονικά όργανα.
Διέθεσε τεράστια ποσά για την ενίσχυση διαφόρων εκπαιδευτικών και φιλανθρωπικών ελληνικών ιδρυμάτων. Ο βασιλιάς Όθωνας τίμησε τον Γεώργιο Σίνα για τις υπηρεσίες του με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Σωτήρος.
Ο Γεώργιος Σίνας πέθανε το 1856 στην Βιέννη.
Σίμων Γ. Σίνας
(1810-1876)
Ο Σίμων Σίνας ήταν γιος του Γεώργιου Σίνα, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1810. Σπούδασε φιλοσοφία, ιστορία και πολιτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Διαδέχτηκε τον πατέρα του στις επιχειρήσεις του και διακρίθηκε ως κορυφαίος οικονομικός παράγοντας και δημιουργός μεγάλων βιομηχανικών και γεωργικών επιχειρήσεων. Αναδείχτηκε σε μέλος του ιδιαίτερου συμβουλίου του Αυτοκράτορα της Αυστρίας, ισόβιο μέλος της Αυστριακής Βουλής των Ομοτίμων και μέλος της Βουλής των Μεγιστάνων της Ουγγαρίας. Το 1856 διορίστηκε γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Βιέννη και κατά το 1858 πρεσβευτής της Ελλάδας στην Βιέννη, το Μόναχο και το Βερολίνο. Από το 1856 ο Σίμων Σίνας άρχισε τις μεγάλες δωρεές προς την Ελλάδα αλλά και την Αυστροουγγαρία. Προσέφερε μεγάλα ποσά στην Εμπορική Σχολή της Βιέννης, στην Ελληνική Κοινότητα της Αγίας Τριάδας της Βιέννης για την ανέγερση του ομώνυμου Ναού, στην Εταιρεία Φίλων της Μουσικής κ.α. Στην Ελλάδα πρόσφερε σημαντικά ποσά για το Αμάλειο Ορφανοτροφείο, για το Οφθαλμιατρείο, για την αποπεράτωση του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, για την ανακαίνιση του Αστεροσκοπείου, για την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Προσέφερε υποτροφίες σε νέους Έλληνες για να σπουδάσουν σε Πανεπιστήμια της Ευρώπης και συνέδραμε τον Κωνσταντίνο Σάθα να συγκεντρώσει ανέκδοτα ελληνικά χειρόγραφα, έναν αληθινό θησαυρό. Η μεγαλύτερη δωρεά του όμως ήταν η οικοδόμηση του Μεγάρου της Ακαδημίας η οποία θεμελιώθηκε το 1859 και αποπερατώθηκε το 1875. Ο Σίμων Σίνας πέθανε το 1876 στην Βιέννη.
Ιφιγένεια Σίνα
(1815 - 1884)
Η Ιφιγένεια Σίνα γεννήθηκε στην Ουγγαρία το 1815 και ήταν σύζυγος του Σίμων Σίνα. Παντρεύτηκαν το 1835. Η Ιφιγένεια Σίνα μετά τον θάνατό του συζύγου της συνέχισε το έργο του. Ενίσχυσε με μεγάλα χρηματικά ποσά το Αρσάκειο Παρθεναγωγείο και άλλα εκπαιδευτικά και φιλανθρωπικά ιδρύματα της Ελλάδας, συνέχισε να ενισχύει το Αστεροσκοπείο Αθηνών. Μεγάλη προσφορά της υπήρξε η οικονομική ενίσχυση για την για την φιλοτέχνηση του γλυπτού διάκοσμου του κτιρίου της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε στην Βιέννη το 1884.
ΠΗΓΗ: http://www.ipirotikos.gr/Euergetes.htm