- Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
- Αδελφοί Ζωσιμάδες
- Ευάγγελος Ζάππας
- Απόστολος Αρσάκης
- Αδελφοί Ριζάρη
- Αδελφοί Σίνα
- Κωνσταντίνος Ζάππας
- Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
- Νικόλαoς Στουρνάρας
- Γεώργιος Αβέρωφ
- Μιχαήλ Τοσίτσας
- Ιωάννης Γεννάδιος
- Λάμπρος και Σίμων Μαρούτσης
- Αγγελική Παπάζογλου
- Τριαντάφυλλος και Ιωάννης Δομπόλλης
- Γεώργιος Σταύρου
- Κωνσταντίνος Φιλίππου
- Ελισάβετ Καστρισόγια
- Αδελφοί Πασχάλη
- Ρωξάνδρα Βάγια
- Επιφάνιος Ηγούμενος
- Εμμανουήλ Γκιούμας
- Γεώργιος και Αναστάσιος Τούλης
- Γεώργιος Χατζηκώστας
- Χρηστάκης Ζωγράφος
- Ζώης Καπλάνης
Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
Ενότητες
Φωτό & Βίντεο
Δημοφιλή Άρθρα
Εορτολόγιο (νέο ημ.)
24/1 Ξένη, Οσία *
ΑΓΙΑ ΞΕΝΗ, ΟΣΙΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Η Οσία Ξένη έζησε τον 5ο μ.Χ. αιώνα. Ονομαζόταν στην αρχή Ευσεβεία και καταγόταν από τη Ρώμη.Αρνούμενη τη πίεση των γονιών της να νυμφευθεί άνδρα της επιλογής τους, φεύγει κρυφά στην Αλεξάνδρεια όπου μετονομάσθηκε Ξένη για να χαθούν τα ίχνη της. Πηγαίνει στο νησί της Κω και στη συνέχεια εγκαθίσταται στα Μύλασσα της Καρίας. Εκεί, μαζί με δύο υπηρέτριές (θεραπαινίδες) της που της είχαν μείνει πιστές, έκτισε ναό στο όνομα του αγίου πρωτομάρτυρα Στεφάνου και ησυχαστικά κελιά.Πολύ γρήγορα η φήμη της και η ενάρετη και ασκητική ζωή που διήγε έφεραν κοντά της νέες κοπέλες που ποθούσαν το βίο της άσκησης και της προσευχής, ενώ το μοναστήρι έγινε περίφημο πνευματικό κέντρο, όπου καθημερινά συνέρεαν πολλές πονεμένες γυναίκες για να πάρουν ...
Περισσότερα »
Εορτολόγιο (παλαιό ημ.)
11/1 Θεοδόσιος ο Κοινοβιάρχης Όσιος *
ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Ο ΚΟΙΝΟΒΙΑΡΧΗΣ, ΟΣΙΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Σ’ ένα του λόγο ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέει για τα ιερά πρόσωπα των Αγίων τα εξής· "τα των αγίων ανδρών ουχί τα ρήματα μόνον, αλλά και αυτά τα πρόσωπα πνευματικής γέμει χάριτος". Το αισθανόμαστε και το ζούμε αυτό, όταν βλέπωμε την εικόνα του οσίου Θεοδοσίου του Κοινοβιάρχου, του οποίου η Εκκλησία σήμερα τιμά την μνήμη. Στο ιερό πρόσωπο του Οσίου, έτσι όπως η μορφή του σώζεται στην παράδοση της ορθοδόξου εικονογραφίας, διαλάμπει πραγματικά μια πνευματική χάρη, μια ψυχική ηρεμία και γαλήνη και μια εσωτερική ομορφιά, καρπός και απόκτημα πολυχρονίου ασκήσεως και βίου καθαρού - τέτοια ιλαρότητα και τέτοια χάρη δεν την έχουν οι ομορφιές "της σαρκός". Στο Αστέρι, το μοναστηράκι του Υμ...
Περισσότερα »
Newsletter
Δωρεά Στον Σύνδεσμό Μας
Μιχαήλ Τοσίτσας
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 - 8541 εμφανίσεις άρθρου
ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑΣ
(1787-1856)
Ο Μιχαήλ Τοσίτσας γεννήθηκε στο Μέτσοβο το 1787. Στο Μέτσοβο έμεινε μέχρι το 1797 και μετά εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου ο πατέρας διατηρούσε κατάστημα επεξεργασίας γουναρικών.
Το 1806 ανέλαβε την επιχείρηση του πατέρα του μαζί με τον αδερφό του Θεόδωρο και άρχισε να συνεργάζεται με εμπορικούς οίκους στην Μάλτα, στο Λιβόρνο και την Δαμασκό.
Ιδρύει μαζί με τους αδερφούς του Θεόδωρο και Κωνσταντίνο εμπορικό οίκο στην Αλεξάνδρεια και το 1820 εγκαθιστάτε μόνιμα εκεί.
Ο πασάς της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλής εκτιμώντας το επιχειρηματικό του πνεύμα τον προσέλαβε σαν διαχειριστή των απέραντων εκτάσεών του ενώ αργότερα του παραχώρησε μεγάλη έκταση για την καλλιέργεια βαμβακιού.
Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης παρέμεινε στην υπηρεσία του πασά και εκμεταλλευόμενος την εύνοιά του βοήθησε με κάθε τρόπο τον αγώνα των Ελλήνων.
Το 1833 διορίστηκε πρόξενος στην Αλεξάνδρεια και το 1853 γενικός πρόξενος.
Το 1843 συνέβαλε στην ίδρυση ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια και χρηματοδότησε την ίδρυση νοσοκομείου ενώ το 1847 έφτιαξε εκκλησία και το 1854 την Τοσιτσαία σχολή.
Το 1854 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και πέθανε το 1856. Με την διαθήκη του κληροδότησε μεγάλα ποσά για κοινωφελής σκοπούς στην Αθήνα, στο Μέτσοβο και την Αλεξάνδρεια.
Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Αμάλειο Ορφανοτροφείο, η φιλεκπαιδευτική εταιρεία, το οφθαλμιατρείο και κυρίως το Πολυτεχνείο ενισχύθηκαν οικονομικά από τον Τοσίτσα.
Η σύζυγος Ελένη (Μέτσοβο 1796 – Αθήνα 1866) διέθεσε όλη την περιουσία, που είχε περιέλθει σ’ αυτήν από την διαθήκη του Τοσίτσα, στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
ΠΗΓΗ:
http://www.ipirotikos.gr/Euergetes.htm