- Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
- Αδελφοί Ζωσιμάδες
- Ευάγγελος Ζάππας
- Απόστολος Αρσάκης
- Αδελφοί Ριζάρη
- Αδελφοί Σίνα
- Κωνσταντίνος Ζάππας
- Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
- Νικόλαoς Στουρνάρας
- Γεώργιος Αβέρωφ
- Μιχαήλ Τοσίτσας
- Ιωάννης Γεννάδιος
- Λάμπρος και Σίμων Μαρούτσης
- Αγγελική Παπάζογλου
- Τριαντάφυλλος και Ιωάννης Δομπόλλης
- Γεώργιος Σταύρου
- Κωνσταντίνος Φιλίππου
- Ελισάβετ Καστρισόγια
- Αδελφοί Πασχάλη
- Ρωξάνδρα Βάγια
- Επιφάνιος Ηγούμενος
- Εμμανουήλ Γκιούμας
- Γεώργιος και Αναστάσιος Τούλης
- Γεώργιος Χατζηκώστας
- Χρηστάκης Ζωγράφος
- Ζώης Καπλάνης
Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
Ενότητες
Φωτό & Βίντεο
Δημοφιλή Άρθρα
Εορτολόγιο (νέο ημ.)
21/11 Τα Εισόδια της Θεοτόκου *
ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ Νους ανθρώπινος δεν μπορεί να συλλάβη το έργο της θείας οικονομίας, τι έκαμε δηλαδή και τι κάνει η αγάπη και η σοφία του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου.Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε από τον Σωτήρα Κύριο στον κόσμο, παραδίδεται από την Εκκλησία και κηρύσσεται στη θεία Γραφή από τους Ευαγγελιστάς και τους Αποστόλους, και οι πιστοί το δέχονται "διά της πίστεως", όχι σαν ιστορική γνώση και σαν φυσική ανακάλυψη, αλλά σαν Αποκάλυψη Θεού και ιερή Παράδοση της Εκκλησίας.Μέσα σ’ έναν τέτοιο κόσμο θείας Αποκαλύψεως και ιερής Παραδόσεως της Εκκλησίας, που τον θεωρούμε και τον ζούμε "διά της πίστεως" τοποθετείται η σημερινή εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου."Αγνείας γαρ έχει υπόθεσιν και του κοινού γένους ...
Περισσότερα »
Εορτολόγιο (παλαιό ημ.)
8/11 Η Σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ *
Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ Σήμερα η Εκκλησία τελεί Σύναξη (=συνάθροιση-συγκέντρωση) «εις τιμήν και μνήμην των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουρανίων Δυνάμεων».Ανάμεσα στον Θεό και στον άνθρωπο είναι οι Άγγελοι, που δημιουργήθηκαν από τον Θεό πριν από τον κόσμο και τον άνθρωπο, καθώς λέει η θεία Γραφή·"ότε εγενήθησαν άστρα, ήνεσάν με εν φωνή μεγάλη πάντες άγγελοί μου". Το έργο των αγίων Αγγέλων είναι να υπηρετούν στη σωτηρία των ανθρώπων, όπως πάλι μας το λέει η θεία Γραφή·"...εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν". Στην Αγία Γραφή συναντούμε τρεις Αρχαγγέλους με τα ονόματά τους, τον Μιχαήλ, τον Γαβριήλ και τον Ραφαήλ, που εκτελούν διακονία για τη ...
Περισσότερα »
Newsletter
Δωρεά Στον Σύνδεσμό Μας
Γεώργιος Αβέρωφ
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 - 5801 εμφανίσεις άρθρου
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ
(1818-1899)
Ο Γεώργιος Αβέρωφ γεννήθηκε στο Μέτσοβο το 1818.
Το 1840 εγκαταστάθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου με τον αδελφό του εργαζόταν ως έμποροι.
Η επιχειρηματική του ικανότητα, αλλά και η εκμετάλλευση των ειδικών συνθηκών που επικρατούσαν τότε στην Αίγυπτο, τον βοήθησαν να σχηματίσει τεράστια περιουσία.
Ήταν δραστήριος άνθρωπος και προσέφερε πλούσιο εθνικό και κοινωνικό έργο. Συγκεκριμένα στην Αλεξάνδρεια έχτισε νοσοκομείο για τους ομογενείς, ίδρυσε γυμνάσιο και παρθεναγωγείο και ταυτόχρονα ενίσχυσε την Ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας. Διέθεσε πάνω από 100.000 χρυσές λίρες για το Μέτσοβο.
Με τις πλούσιες δωρεές του έγινε η αποπεράτωση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (το αρχικό κεφάλαιο για την ίδρυσή του είχαν διαθέσει οι επίσης Μετσοβίτες Νικόλαος Στουρνάρας και Μιχαήλ Τοσίτσας), η μαρμάρωση του Παναθηναϊκού Σταδίου, η ανέγερση της παλαιάς Σχολής Ευελπίδων, των Φυλακών Αβέρωφ, καθώς και οι ανδριάντες του Ρήγα Φεραίου και του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε’ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.
Επίσης, διέθεσε το ποσό το 300.000 λιρών Αγγλίας για την ναυπήγηση του ομώνυμου θωρηκτού του ελληνικού στόλου. Ακόμα, όταν αποφασίστηκε να τελεσθούν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες, το 1896 στην Αθήνα, το ελληνικό κράτος δεν είχε τη δυνατότητα να πληρώσει τα έξοδα και ο τότε διάδοχος Κωνσταντίνος πρότεινε στον ευεργέτη Γεώργιο Αβέρωφ να χρηματοδοτήσει τους αγώνες. Πράγματι, αυτός διέθεσε τα ανάλογα χρήματα και τελέστηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια στον τόπο που είχαν γεννηθεί, τον 5ο αιώνα π.Χ. Προς τιμήν του στήθηκε ανδριάντας στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Ο Γεώργιος Αβέρωφ πέθανε το 1899 στην Αλεξάνδρεια.
ΠΗΓΗ:
http://www.ipirotikos.gr/Euergetes.htm