- Ο Προφήτης Δανιήλ αποκαλύπτει το πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία
- Η Παραβολή του καλού Σαμαρείτου, μας αποκαλύπτει το πότε θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία
- Οι Μυστικοί Συμβολισμοί του Κατακλυσμού του Νώε και πως προκύπτει μέσα απ΄αυτόν και η χρονολογία της Β΄Παρουσίας!
- Το έτος 2018, μέσα από το θαύμα του Ιησού Χριστού με τους 5 άρτους και τους 2 ιχθείς!
3. Ποιο έτος θα γίνει η Β΄Παρουσία
Ενότητες
Φωτό & Βίντεο
Δημοφιλή Άρθρα
Εορτολόγιο (νέο ημ.)
5/12 Σάββας ο Ηγιασμένος, Όσιος *
ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ Ο ΗΓΙΑΣΜΕΝΟΣ, ΟΣΙΟΣ Ὁ Ἅγιος Σάββας ὁ Hγιασμένος (Ἡ ἱερή αὐτή Εἰκόνα εὑρίσκεται εἰς τήν ὁμόνυμη Ἱ.Μονή τοῦ Ἁγίου Σάββα στήν Παλαιστίνη καί εἶναι τοῦ 1763) ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ "Ασκητικών αγωνισμάτων το ευώδες κειμήλιον" ονομάζει η Εκκλησία τον Όσιο Σάββα τον Ηγιασμένο, του οποίου σήμερα τιμά και γιορτάζει την μνήμη.Ο Όσιος είναι από κείνους, για τους οποίους η θεία Γραφή λέει ότι ζουν στον αιώνα και ο μισθός του κόπου των είναι στα χέρια του Θεού.Είναι από τους Οσίους που κατά τον υμνογράφο ο βίος τους είναι σαν μία κλίμαξ που ανεβάζει τους ανθρώπους με το παράδειγμα της αγιότητος στους ουρανούς.Κι ακόμη είναι ο "επί γης Άγγελο...
Περισσότερα »
Εορτολόγιο (παλαιό ημ.)
22/11 Ονήσιμος, Φιλήμων, Άρχιππος, και Απφία, Απόστολο
ΟΝΗΣΙΜΟΣ, ΦΙΛΗΜΩΝ, ΑΡΧΙΠΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΦΙΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΒΔΟΜΗΚΟΝΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Οι Άγιοι Απόστολοι Ονήσιμος, Φιλήμων, Άρχιππος και Απφία, αναφέρονται στην προς Φιλήμονα Επιστολή του Αποστόλου Παύλου. Ο Φιλήμων και η σύζυγος του Απφία ήταν χριστιανοί στην πόλη των Κολοσσών, με ανεπτυγμένο αίσθημα φιλανθρωπίας. Χρησιμοποιούσαν δε τα πλούτη τους με προθυμία για την ανακούφιση φτωχών, ασθενών και για την ανάπτυξη του έργου του Χριστού. Στό χριστιανισμό προσήλθαν δια του Απ. Παύλου, όταν αυτός είχε έλθει στην πόλη τους.Μάλιστα, για τις αγαθοεργίες του Φιλήμονα γράφει συγκεκριμένα: "Χάριν έχομεν πολλήν και παράκλησιν επί τη αγάπη σου ότι τα σπλάγχνα των αγίων αναπέπαυται δια σου, αδελφέ". (Φιλ. ζ΄). Δηλαδή, έχουμε πολλή χαρά και παρηγο...
Περισσότερα »
Newsletter
Δωρεά Στον Σύνδεσμό Μας
Το έτος 2018, μέσα από το θαύμα του Ιησού Χριστού με τους 5 άρτους και τους 2 ιχθείς!
Σάββατο, 5 Μαΐου 2018 - 13538 εμφανίσεις άρθρου
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΠΕ
ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ 5 ΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΙΧΘΥΩΝ
Πρώτη δημοσίευσις 14/10/2016
Όλοι μας γνωρίζουμε το μεγάλο θαύμα με τους πέντε άρτους και τους δύο ιχθύας που έκανε ο Κύριός μας,[1]
Άρα γε ήταν τυχαίο, το ότι ο Κύριός μας ευλόγησε πέντε άρτους και δύο ιχθύας και όχι 1 ή 3 ή 9 ή άλλο αριθμό;
Υπάρχει άρα γε τίποτε τυχαίο, μέσα στην Αγία Γραφή;
Όχι φυσικά. Το έχουμε πει πολλές φορές και θα το λέμε συνέχεια, μέχρι κάποιοι να το εμπεδώσουν καλά. «Διότι τίποτε δεν λέγει η Αγία Γραφή απλά και τυχαία, αλλά και αν ακόμη είναι μία συλλαβή ή ένα κόμμα, έχει μέσα του κρυμμένον κάποιον θησαυρόν»,[2] μας λέγει ο ιερός Χρυσόστομος.
Δεν θα μπορούσε άρα γε ο Χριστός μας, με έναν μόνον άρτον να χορτάσει τους 5.000 άνδρες και άλλα τόσα γυναικόπαιδα;
Φυσικά και θα μπορούσε.
Γιατί λοιπόν ευλόγησε πέντε άρτους και δύο ιχθύας;
Γιατί αγαπητοί μου, μέσα και από εκεί, ήθελε να μας ενημερώσει και να μας βοηθήσει να καταλάβουμε, όταν θα έλθει η ώρα και το πλήρωμα του χρόνου, πόσα χρόνια έχει ευλογήσει, έχει δώσει, έχει παραχωρήσει στην ανθρωπότητα, αλλά και πότε θα γίνει η Δεύτερη Παρουσία Του.
Ας το δούμε αναλυτικά.
Ο συμβολισμός του «άρτου»
Ποιός είναι και τι συμβολίζει για μας τους Ορθοδόξους, ο «άρτος»;
Το σώμα του Ιησού Χριστού, δηλαδή, τον ίδιο τον Ιησού Χριστό.
Ας θυμηθούμε τι είπε ο Χριστός στον Μυστικό Δείπνο, όταν πήρε στα χέρια Του τον άρτο, τον οποίον ευλόγησε και τον έδωσε στους μαθητάς Του λέγοντάς τους:
«Λαβών τον άρτον και ευχαριστήσας έκλασε και εδίδου τοις μαθηταίς και είπε· λάβετε φάγετε· τούτό εστι το σώμά μου».[3]
Και ο Άγιος Ιππόλυτος, λέγει:
«Ο γαρ Κύριος εστιν ημών ο άρτος, καθώς λέγει αυτός "εγώ ειμί ο άρτος της ζωής" τις δε άλλος "δώσει τροφήν άρχουσιν" ή ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός;».[4]
Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός λοιπόν, είναι «ο άρτος της ζωής»,[5] ο «άρτος ο καταβάς εκ του ουρανού»,[6] ο «άρτος ο επιούσιος»,[7] όπως λένε οι Άγιοι Ευαγγελιστές και Απόστολοι, με τον οποίο τρεφόμαστε καθημερινά για να έχουμε ζωήν αιώνιον.
Ο συμβολισμός του «ιχθύος»
Και ο «ιχθύς» πάλι, ποιός είναι και τι συμβολίζει;
Μα πάλι τον ίδιο τον Κύριόν μας, τον Ιησού Χριστόν.
Μην ξεχνάμε ότι ιδιαίτερα τους πρώτους αιώνες που υπήρχε μεγάλος διωγμός εναντίον των Χριστιανών, οι πιστοί για να επικοινωνούν μεταξύ τους ασφαλώς και να μπορούν να γνωρίζουν ποιός είναι Χριστιανός και ποιός όχι, χρησιμοποιούσαν το σύμβολο του ιχθύος.
Μάλιστα είναι γνωστόν τοις πάσι, ότι τα αρχικά της λέξεως «ΙΧΘΥΣ» σημαίνουν, «Ιησούς Χριστός Θεού Υιός Σωτήρ»:
Ι = Ιησούς
Χ = Χριστός
Θ = Θεού
Υ = Υιός
Σ = Σωτήρ
Άρα ο ιχθύς, συμβολίζει και αυτός τον Κύριόν μας.
Ο συμβολισμός των 5 άρτων και των 2 ιχθύων
Ευλογώντας λοιπόν ο Κύριός μας, τους πέντε άρτους και τους δύο ιχθύας, ήθελε να μας πει ξεκάθαρα, ότι η ανθρωπότητα θα τρέφεται και θα συντηρείται από τον ίδιο για επτά αιώνες, δηλαδή για επτά χιλιετηρίδες.
Πέντε χιλιετίες πριν έλθει ως άνθρωπος επί της γης και δύο χιλιετίες αφού έλθει ως άνθρωπος.
Νάτος πάλι μπροστά μας ο ιερός αριθμός επτά· (5+2=7).
Παντού και σε όλα όπως βλέπουμε και έχουμε πει αλλού, κρύβεται ο αριθμός 7.
Να γιατί όλοι οι Άγιοί μας μιλούν, άλλοι για επτά αιώνες-χιλιετίες και άλλοι για οκτώ αιώνες-χιλιετίες ζωής του κόσμου, το οποίο βέβαια, όπως ήδη έχουμε πει στα σχετικά βιβλία μας, αλλά και σε άλλα άρθρα μας, είναι ακριβώς το ίδιο, αφού έχει σημασία πως μετρά κανείς.
Οι πέντε χιλιετίες πέρασαν πριν γεννηθεί ο Χριστός μας, αφού όπως κηρύττει η Εκκλησία μας και όπως έχουμε ήδη αποδείξει αλλού, ο Χριστός γεννήθηκε το έτος 5.508 από Αδάμ.
Και οι δύο χιλιετίες μόλις πέρασαν και αυτές από τότε που ήλθε ο Κύριός μας.
Άρα έχουμε εισέλθει πλέον, στην τελική ευθεία για τον ερχομόν του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Ο συμβολισμός των 12 Κοφίνων
Κοιτάξτε όμως και κάτι άλλο, πιο θαυμαστό, με το οποίο ο Χριστός μας θέλησε, όχι μόνον να μας δώσει χονδρικά τις χιλιετίες που θα ζήσει η ανθρωπότητα, αλλά ακόμη και την ακριβή χρονολογία του ερχομού Του, ασχέτως αν «ωρρύονται» και «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» κάποιοι σύγχρονοι αθεολόγητοι και προσκυνημένοι κληρικοί και λαϊκοί.
Αφού ο Κύριός μας ευλόγησε τους πέντε άρτους και τους δύο ιχθύας και έφαγαν όλοι όσοι ευρίσκοντο εκεί, οι μαθητές συγκέντρωσαν τα περισσεύματα των κλασμάτων τα οποία ήταν δώδεκα κοφίνια πλήρη, γεμάτα.
Και πάλι ξαναρωτούμε.
Γιατί περίσσεψαν 12 κοφίνια και όχι 1 ή 2 ή 5 ή 10 ή 20 ή άλλος αριθμός;
Είναι άρα γε τυχαίο και αυτό; Φυσικά και όχι.
Γιατί; Γιατί τόσα θα είναι τα χρόνια που θα περισσέψουν από τα δύο χιλιάδες που ευλόγησε ο Χριστός μας. Δώδεκα.
Γιατί τα 12 κοφίνια, εκτός και από άλλους συμβολισμούς που σίγουρα ή πιθανόν να έχουν, συμβολίζουν και 12 χρόνια.
Αφού ο κάθε άρτος και ιχθύς συμβολίζουν από μία χιλιετία, χίλια χρόνια δηλαδή, λογικό είναι και τα «κλάσματα» τα κομμάτια τους να συμβολίζουν και αυτά χρόνια, αλλά λίγα χρόνια, δώδεκα συγκεκριμένα.
Άρα τα δώδεκα κοφίνια, είναι 12 χρόνια.
Το ακριβές έτος της Δευτέρας Παρουσίας
Προσέξτε τώρα, εάν τα συνδυάσουμε όλα προσεκτικά θα δούμε κατάπληκτοι, ότι και μέσα από εδώ οδηγούμεθα στο ακριβές έτος της Δευτέρας Παρουσίας του Κυρίου μας, το έτος δηλαδή 2018.
Ας το δούμε πιο αναλυτικά.
Πόσες χιλιετίες είπαμε παραπάνω ότι θα ζήσει η ανθρωπότητα, αφού έλθει ο Χριστός ως άνθρωπος επί της γης;
Δύο χιλιετίες χονδρικά, σε αντιστοιχία με τους δύο ιχθύας, τα δύο ψάρια.
Ωραία!
Επειδή όμως τις περισσότερες φορές, οι λεπτομέρειες έχουν μεγάλη σημασία στην πίστη μας και κρύβουν πολλά νοήματα και μεγάλες αλήθειες, όπως λέει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, «εγώ όμως σας παρακαλώ όλους να μην διέρχεσθε απλώς τα κείμενα της Αγίας Γραφής. Διότι τίποτε από τα γραμμένα εδώ δεν υπάρχει, το οποίον να μην έχει μεγάλον πλούτον νοημάτων, επειδή βεβαίως οι μακάριοι Προφήται έγραψαν αυτά φωτιζόμενοι από το Άγιον Πνεύμα, δια τούτο η Αγία Γραφή, επειδή έχει γραφεί από το Άγιον Πνεύμα έχει μέσα της κρυμμένον μεγάλον θησαυρόν»,[8] αλλά και ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, «όποιος ερευνά με φόβο Θεού τα της Γραφής και μόνο για τη θεία δόξα, αφαιρώντας το γράμμα το ωσάν προκάλυμμα του Πνεύματος, "θα βρει τα πάντα εμπρός του" σύμφωνα με το λόγο της σοφίας και δε θα βρεθεί κανένα εμπόδιο για την άψογη πορεία της διανοίας προς τα θεία»,[9] γι’ αυτό λοιπόν, ας δούμε και τα παρακάτω.
Πότε έγινε, χρονικά, ο πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων από τον Κύριόν μας; Σε ποιά ηλικία του Χριστού;
Σίγουρα όχι πριν τα τριάντα Του, αφού πριν τα 30 δεν είχε ακόμη αρχίσει την δημόσια διδασκαλία Του και το Σωτήριον έργο Του.
«Και αυτός ην ο Ιησούς ωσεί ετών τριάκοντα αρχόμενος...».[10]
Το συγκεκριμένο αυτό θαύμα, πότε έγινε; Στην αρχή της διδασκαλίας του Κυρίου μας, στην μέση, ή στο τέλος;
Για κάποιον που μελετά την Αγία Γραφή, είναι σαφέστατο ότι έγινε στην αρχή ακόμη του έργου Του, στο πρώτο έτος της διδασκαλίας Του. Δηλαδή όταν ο Κύριός μας ήταν γύρω στα τριάντα.
Στο ίδιο μάλιστα κεφάλαιο το ΙΔ΄, λίγο πριν αναφέρεται ο αποκεφαλισμός του Ιωάννου του Προδρόμου που έγινε όπως γνωρίζουμε στο 30ο έτος του Προδρόμου, που είναι και το πρώτο έτος της εμφανίσεως και διδασκαλίας του Κυρίου μας, αφού είχαν μεταξύ τους μόνο 6 μήνες διαφορά.
Στον Ευαγγελιστή Ιωάννη δε, το θαύμα αυτό περιλαμβάνεται στο ΣΤ΄ κεφάλαιο και φαίνεται να είναι το τέταρτο κατά σειρά, αρχής γενομένης από το πρώτο θαύμα που έγινε στην Κανά της Γαλιλαίας, (Ιω. κεφ. Β΄) το δεύτερο που έγινε και πάλι στην Γαλιλαία και ήταν η «θεραπεία του υιού του βασιλικού», (Ιω. κεφ. Δ΄) το τρίτο που έγινε στην Ιερουσαλήμ τον ίδιο χρόνο και ήταν «η θεραπεία του Παραλυτικού στην Βηθεσδά» (Ιω. κεφ. Ε΄) και το τέταρτο που είναι ο «πολλαπλασιασμός των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων».
Ωραία! Προσέξτε τώρα.
-Πότε είπαμε ότι έγινε το θαύμα αυτό;
Το 30 μ.Χ.
-Πόσα χρόνια ευλόγησε ο Χριστός μας, από εκεί και πέρα για τους ανθρώπους;
Δύο χιλιάδες χρόνια.
-Πόσα χρόνια θα περισσεύσουν;
12 χρόνια.
Πάμε λοιπόν να κάνουμε τις πράξεις.
30+2000=2030
2030-12=2018.
Νάτο πάλι μπροστά μας, το έτος 2018.
Τυχαίο πάλι και αυτό;
Σίγουρα όχι, αφού όπως μας τονίζει ο θείος και σοφός Χρυσόστομος, δεν υπάρχει τίποτε τυχαίο, μέσα στα θεόπνευστα λόγια της Γραφής.
«Πρόσεχε αγαπητέ μου την ακρίβειαν της θείας Γραφής, πως τίποτε μέσα σ’ αυτήν δεν έχει τεθεί τυχαία, χωρίς λόγο και σκοπό». [11]
Να γιατί η Αγία Εκκλησία μας, κάθε φορά που γίνεται αρτοκλασία, όρισε ο ιερέας να διαβάζει συγκεκριμένη ευχή όταν ευλογεί τους πέντε άρτους, τον σίτον, τον οίνον και το έλαιον, η οποία αναφέρει το γεγονός αυτό, του πολλαπλασιασμού των πέντε άρτων και των δύο ιχθύων, για να μας υπενθυμίζει για πόσο διάστημα και χρόνο θα μας τρέφει πνευματικά και υλικά, σ’ αυτό τον κόσμο, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός.
Για δύο χιλιάδες χρόνια.
Και συγκεκριμένα μέχρι το έτος 2018!
Το έτος της Δευτέρας Παρουσίας Του!!!
Να λοιπόν, που και μέσα από το θαύμα αυτό, ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός μας, μάς προείπε όχι μόνον πόσες χιλιάδες χρόνια θα ζήσει η ανθρωπότητα, αλλά και το πότε ακριβώς θα ξαναέλθει για να κρίνει ζώντας και νεκρούς!!!
ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΕΤΟΣ 2018
«Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω... τοις δε λοιποίς εν παραβολαίς (δέδοται), ίνα βλέποντες μη βλέπωσι και ακούοντες μη συνιώσιν...»! [12]
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΑΡΘΡΟ ΣΕ ΠΟΛΥΤΟΝΙΚΗ ΓΡΑΦΗ
Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΕΙΠΕ
ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΩΝ 5 ΑΡΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ 2 ΙΧΘΥΩΝ
«Λαβὼν τοὺς πέντε ἄρτους καὶ τοὺς δύο ἰχθύας, ἀναβλέψας εἰς τὸν οὐρανὸν εὐλόγησε, καὶ κλάσας ἔδωκε τοῖς μαθηταῖς τοὺς ἄρτους, οἱ δὲ μαθηταὶ τοῖς ὄχλοις. καὶ ἔφαγον πάντες καὶ ἐχορτάσθησαν, καὶ ἦραν τὸ περισσεῦον τῶν κλασμάτων δώδεκα κοφίνους πλήρεις».
(Ματθ. ι δ ΄, 19 - 20)
Ὅλοι μας γνωρίζουμε τό μεγάλο θαῦμα μέ τούς πέντε ἄρτους καί τούς δύο ἰχθύας πού ἔκανε ὁ Κύριός μας,[1]
Ἆρα γε ἦταν τυχαῖο, τό ὅτι ὁ Κύριός μας εὐλόγησε πέντε ἄρτους καί δύο ἰχθύας καί ὄχι 1 ἤ 3 ἤ 9 ἤ ἄλλο ἀριθμό;
Ὑπάρχει ἆρα γε τίποτε τυχαῖο, μέσα στήν Ἁγία Γραφή;
Ὄχι φυσικά. Τό ἔχουμε πεῖ πολλές φορές καί θά τό λέμε συνέχεια, μέχρι κάποιοι νά τό ἐμπεδώσουν καλά. «Διότι τίποτε δέν λέγει ἡ Ἁγία Γραφή ἁπλᾶ καί τυχαῖα, ἀλλά καί ἄν ἀκόμη εἶναι μία συλλαβή ἤ ἕνα κόμμα, ἔχει μέσα του κρυμμένον κάποιον θησαυρόν»,[2]
Δέν θά μποροῦσε ἆρα γε ὁ Χριστός μας, μέ ἕναν μόνον ἄρτον νά χορτάσει τούς 5.000 ἄνδρες καί ἄλλα τόσα γυναικόπαιδα;
Φυσικά καί θά μποροῦσε.
Γιατί λοιπόν εὐλόγησε πέντε ἄρτους καί δύο ἰχθύας;
Γιατί ἀγαπητοί μου, μέσα καί ἀπό ἐκεῖ, ἤθελε νά μᾶς ἐνημερώσει καί νά μᾶς βοηθήσει νά καταλάβουμε, ὅταν θά ἔλθει ἡ ὥρα καί τό πλήρωμα τοῦ χρόνου, πόσα χρόνια ἔχει εὐλογήσει, ἔχει δώσει, ἔχει παραχωρήσει στήν ἀνθρωπότητα, ἀλλά καί πότε θά γίνει ἡ Δεύτερη Παρουσία Του.
Ἄς τό δοῦμε ἀναλυτικά.
Ὁ συμβολισμός τοῦ «ἄρτου»
Ποιός εἶναι καί τί συμβολίζει γιά μᾶς τούς Ὀρθοδόξους, ὁ «ἄρτος»;
Τό σῶμα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ, δηλαδή, τόν ἴδιο τόν Ἰησοῦ Χριστό.
Ἄς θυμηθοῦμε τί εἶπε ὁ Χριστός στόν Μυστικό Δεῖπνο, ὅταν πῆρε στά χέρια Του τόν ἄρτο, τόν ὁποῖον εὐλόγησε καί τόν ἔδωσε στούς μαθητάς Του λέγοντάς τους:
«Λαβών τόν ἄρτον καί εὐχαριστήσας ἔκλασε καί ἐδίδου τοῖς μαθηταῖς καί εἶπε· λάβετε φάγετε· τοῦτό ἐστι τό σῶμά μου». [3]
Καί ὁ Ἅγιος Ἱππόλυτος, λέγει:
«Ὁ γάρ Κύριος ἐστιν ἡμῶν ὁ ἄρτος, καθώς λέγει αὐτός “ἐγώ εἰμί ὁ ἄρτος τῆς ζωῆς” τίς δέ ἄλλος “δώσει τροφήν ἄρχουσιν” ἤ ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός;».[4]
Ὁ Κύριος ἡμῶν Ἰησοῦς Χριστός λοιπόν, εἶναι «ὁ ἄρτος τῆς ζωῆς»,[5]
Ὁ συμβολισμός τοῦ «ἰχθύος»
Καί ὁ «ἰχθύς» πάλι, ποιός εἶναι καί τί συμβολίζει;
Μά πάλι τόν ἴδιο τόν Κύριόν μας, τόν Ἰησοῦ Χριστόν.
Μήν ξεχνᾶμε ὅτι ἰδιαίτερα τούς πρώτους αἰῶνες πού ὑπῆρχε μεγάλος διωγμός ἐναντίον τῶν Χριστιανῶν, οἱ πιστοί γιά νά ἐπικοινωνοῦν μεταξύ τους ἀσφαλῶς καί νά μποροῦν νά γνωρίζουν ποιός εἶναι Χριστιανός καί ποιός ὄχι, χρησιμοποιοῦσαν τό σύμβολο τοῦ ἰχθύος.
Μάλιστα εἶναι γνωστόν τοῖς πᾶσι, ὅτι τά ἀρχικά τῆς λέξεως «ΙΧΘΥΣ» σημαίνουν, «Ἰησοῦς Χριστός Θεοῦ Υἱός Σωτήρ»:
Ι = Ἰησοῦς
Χ = Χριστός
Θ = Θεοῦ
Υ = Υἱός
Σ = Σωτήρ
Ἄρα ὁ ἰχθύς, συμβολίζει καί αὐτός τόν Κύριόν μας.
Εὐλογῶντας λοιπόν ὁ Κύριός μας, τούς πέντε ἄρτους καί τούς δύο ἰχθύας, ἤθελε νά μᾶς πεῖ ξεκάθαρα, ὅτι ἡ ἀνθρωπότητα θά τρέφεται καί θά συντηρεῖται ἀπό τόν ἴδιο γιά ἑπτά αἰῶνες, δηλαδή γιά ἑπτά χιλιετηρίδες.
Πέντε χιλιετίες πρίν ἔλθει ὡς ἄνθρωπος ἐπί τῆς γῆς καί δύο χιλιετίες ἀφοῦ ἔλθει ὡς ἄνθρωπος.
Νάτος πάλι μπροστά μας ὁ ἱερός ἀριθμός ἑπτά· (5+2=7).
Παντοῦ καί σέ ὅλα ὅπως βλέπουμε, καί ἔχουμε πεῖ ἀλλοῦ, κρύβεται ὁ ἀριθμός 7.
Νά γιατί ὅλοι οἱ Ἅγιοί μας μιλοῦν, ἄλλοι γιά ἑπτά αἰῶνες-χιλιετίες καί ἄλλοι γιά ὀκτώ αἰῶνες-χιλιετίες ζωῆς τοῦ κόσμου, τό ὁποῖο βέβαια, ὅπως ἤδη ἔχουμε πεῖ στά σχετικά βιβλία μας, ἀλλά καί σέ ἄλλα ἄρθρα μας, εἶναι ἀκριβῶς τό ἴδιο, ἀφοῦ ἔχει σημασία πῶς μετρᾶ κανείς.
Οἱ πέντε χιλιετίες πέρασαν πρίν γεννηθεῖ ὁ Χριστός μας, ἀφοῦ ὅπως κηρύττει ἡ Ἐκκλησία μας καί ὅπως ἔχουμε ἤδη ἀποδείξει ἀλλοῦ, ὁ Χριστός γεννήθηκε τό ἔτος 5.508 ἀπό Ἀδάμ.
Καί οἱ δύο χιλιετίες μόλις πέρασαν καί αὐτές ἀπό τότε πού ἦλθε ὁ Κύριός μας.
Ἄρα ἔχουμε εἰσέλθει πλέον, στήν τελική εὐθεῖα γιά τόν ἐρχομόν τοῦ Κυρίου μας Ἰησοῦ Χριστοῦ.
Ὁ συμβολισμός τῶν 12 Κοφίνων
Κοιτᾶξτε ὅμως καί κάτι ἄλλο, πιό θαυμαστό, μέ τό ὁποῖο ὁ Χριστός μας θέλησε, ὄχι μόνον νά μᾶς δώσει χονδρικά τίς χιλιετίες πού θά ζήσει ἡ ἀνθρωπότητα, ἀλλά ἀκόμη καί τήν ἀκριβῆ χρονολογία τοῦ ἐρχομοῦ Του, ἀσχέτως ἄν «ὠρρύονται» καί «διαρρηγνύουν τά ἰμάτιά τους» κάποιοι σύγχρονοι ἀθεολόγητοι καί προσκυνημένοι κληρικοί καί λαϊκοί.
Ἀφοῦ ὁ Κύριός μας εὐλόγησε τούς πέντε ἄρτους καί τούς δύο ἰχθύας καί ἔφαγαν ὅλοι ὅσοι εὑρίσκοντο ἐκεῖ, οἱ μαθητές συγκέντρωσαν τά περισσεύματα τῶν κλασμάτων τά ὁποῖα ἦταν δώδεκα κοφίνια πλήρη, γεμᾶτα.
Καί πάλι ξαναρωτοῦμε.
Γιατί περίσσεψαν 12 κοφίνια καί ὄχι 1 ἤ 2 ἤ 5 ἤ 10 ἤ 20 ἤ ἄλλος ἀριθμός;
Εἶναι ἆρα γε τυχαῖο καί αὐτό; Φυσικά καί ὄχι.
Γιατί; Γιατί τόσα θά εἶναι τά χρόνια πού θά περισσέψουν ἀπό τά δύο χιλιάδες πού εὐλόγησε ὁ Χριστός μας. Δώδεκα.
Γιατί τά 12 κοφίνια, ἐκτός καί ἀπό ἄλλους συμβολισμούς πού σίγουρα ἤ πιθανόν νά ἔχουν, συμβολίζουν καί 12 χρόνια.
Ἀφοῦ ὁ κάθε ἄρτος καί ἰχθύς συμβολίζουν ἀπό μία χιλιετία, χίλια χρόνια δηλαδή, λογικό εἶναι καί τά «κλάσματα» τά κομμάτια τους νά συμβολίζουν καί αὐτά χρόνια, ἀλλά λίγα χρόνια, δώδεκα συγκεκριμένα.
Ἄρα τά δώδεκα κοφίνια, εἶναι 12 χρόνια.
Τό ἀκριβές ἔτος τῆς Δευτέρας Παρουσίας
Προσέξτε τώρα, ἐάν τά συνδυάσουμε ὅλα προσεκτικά θά δοῦμε κατάπληκτοι, ὅτι καί μέσα ἀπό ἐδῶ ὁδηγούμεθα στό ἀκριβές ἔτος τῆς Δευτέρας Παρουσίας τοῦ Κυρίου μας, τό ἔτος δηλαδή 2018.
Ἄς τό δοῦμε πιό ἀναλυτικά.
Πόσες χιλιετίες εἴπαμε παραπάνω ὅτι θά ζήσει ἡ ἀνθρωπότητα, ἀφοῦ ἔλθει ὁ Χριστός ὡς ἄνθρωπος ἐπί τῆς γῆς;
Δύο χιλιετίες χονδρικά, σέ ἀντιστοιχία μέ τούς δύο ἰχθύας, τά δύο ψάρια.
Ὡραῖα!
Ἐπειδή ὅμως τίς περισσότερες φορές, οἱ λεπτομέρειες ἔχουν μεγάλη σημασία στήν πίστη μας καί κρύβουν πολλά νοήματα καί μεγάλες ἀλήθειες, ὅπως λέει ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, «ἐγώ ὅμως σᾶς παρακαλῶ ὅλους νά μήν διέρχεσθε ἁπλῶς τά κείμενα τῆς Ἁγίας Γραφῆς. Διότι τίποτε ἀπό τά γραμμένα ἐδῶ δέν ὑπάρχει, τό ὁποῖον νά μήν ἔχει μεγάλον πλοῦτον νοημάτων, ἐπειδή βεβαίως οἱ μακάριοι Προφῆται ἔγραψαν αὐτά φωτιζόμενοι ἀπό τό Ἅγιον Πνεῦμα, διά τοῦτο ἡ Ἁγία Γραφή, ἐπειδή ἔχει γραφεῖ ἀπό τό Ἅγιον Πνεῦμα ἔχει μέσα της κρυμμένον μεγάλον θησαυρόν»,[8] ἀλλά καί ὁ Ἅγιος Μάξιμος ὁ Ὁμολογητής, «ὅποιος ἐρευνᾶ μέ φόβο Θεοῦ τά τῆς Γραφῆς καί μόνο γιά τή θεία δόξα, ἀφαιρῶντας τό γράμμα τό ὡσάν προκάλυμμα τοῦ Πνεύματος, “θά βρεῖ τά πάντα ἐμπρός του” σύμφωνα μέ τό λόγο τῆς σοφίας καί δέ θά βρεθεῖ κανένα ἐμπόδιο γιά τήν ἄψογη πορεία τῆς διανοίας πρός τά θεῖα»,[9]
γι’ αὐτό λοιπόν, ἄς δοῦμε καί τά παρακάτω.
Πότε ἔγινε, χρονικά, ὁ πολλαπλασιασμός τῶν πέντε ἄρτων καί τῶν δύο ἰχθύων ἀπό τόν Κύριόν μας; Σέ ποιά ἡλικία τοῦ Χριστοῦ;
Σίγουρα ὄχι πρίν τά τριάντα Του, ἀφοῦ πρίν τά 30 δέν εἶχε ἀκόμη ἀρχίσει τήν δημόσια διδασκαλία Του καί τό Σωτήριον ἔργο Του.
«Καί αὐτός ἦν ὁ Ἰησοῦς ὡσεί ἐτῶν τριάκοντα ἀρχόμενος...».[10]
Τό συγκεκριμένο αὐτό θαῦμα, πότε ἔγινε; Στήν ἀρχή τῆς διδασκαλίας τοῦ Κυρίου μας, στήν μέση, ἤ στό τέλος;
Γιά κάποιον πού μελετᾶ τήν Ἁγία Γραφή, εἶναι σαφέστατο ὅτι ἔγινε στήν ἀρχή ἀκόμη τοῦ ἔργου Του, στό πρῶτο ἔτος τῆς διδασκαλίας Του. Δηλαδή ὅταν ὁ Κύριός μας ἦταν γύρω στά τριάντα.
Στό ἴδιο μάλιστα κεφάλαιο τό ΙΔ΄, λίγο πρίν ἀναφέρεται ὁ ἀποκεφαλισμός τοῦ Ἰωάννου τοῦ Προδρόμου πού ἔγινε ὅπως γνωρίζουμε στό 30ο ἔτος τοῦ Προδρόμου, πού εἶναι καί τό πρῶτο ἔτος τῆς ἐμφανίσεως καί διδασκαλίας τοῦ Κυρίου μας, ἀφοῦ εἶχαν μεταξύ τους μόνο 6 μῆνες διαφορά.
Στόν Εὐαγγελιστή Ἰωάννη δέ, τό θαῦμα αὐτό περιλαμβάνεται στό ΣΤ΄ κεφάλαιο καί φαίνεται νά εἶναι τό τέταρτο κατά σειρά, ἀρχῆς γενομένης ἀπό τό πρῶτο θαῦμα πού ἔγινε στήν Κανᾶ τῆς Γαλιλαίας, (Ἰω. κεφ. Β΄) τό δεύτερο πού ἔγινε καί πάλι στήν Γαλιλαία καί ἦταν ἡ «θεραπεία τοῦ υἱοῦ τοῦ βασιλικοῦ», (Ἰω. κεφ. Δ΄) τό τρίτο πού ἔγινε στήν Ἱερουσαλήμ τόν ἴδιο χρόνο καί ἦταν «ἡ θεραπεία τοῦ Παραλυτικοῦ στήν Βηθεσδά» (Ἰω. κεφ. Ε΄) καί τό τέταρτο πού εἶναι ὁ «πολλαπλασιασμός τῶν πέντε ἄρτων καί τῶν δύο ἰχθύων».
Ὡραῖα! Προσέξτε τώρα.
-Πότε εἴπαμε ὅτι ἔγινε τό θαῦμα αὐτό;
Τό 30 μ.Χ.
-Πόσα χρόνια εὐλόγησε ὁ Χριστός μας, ἀπό ἐκεῖ καί πέρα γιά τούς ἀνθρώπους;
Δύο χιλιάδες χρόνια.
-Πόσα χρόνια θά περισσεύσουν;
12 χρόνια.
Πᾶμε λοιπόν νά κάνουμε τίς πράξεις.
30+2000=2030
2030-12=2018.
Νάτο πάλι μπροστά μας, τό ἔτος 2018.
Τυχαῖο πάλι καί αὐτό;
Σίγουρα ὄχι, ἀφοῦ ὅπως μᾶς τονίζει ὁ θεῖος καί σοφός Χρυσόστομος, δέν ὑπάρχει τίποτε τυχαῖο, μέσα στά θεόπνευστα λόγια τῆς Γραφῆς.
«Πρόσεχε ἀγαπητέ μου τήν ἀκρίβειαν τῆς θείας Γραφῆς, πῶς τίποτε μέσα σ’ αὐτήν δεν ἔχει τεθεῖ τυχαῖα, χωρίς λόγο καί σκοπό».[11]
Νά γιατί ἡ Ἁγία Ἐκκλησία μας, κάθε φορά πού γίνεται ἀρτοκλασία, ὅρισε ὁ ἱερέας νά διαβάζει συγκεκριμένη εὐχή ὅταν εὐλογεῖ τούς πέντε ἄρτους, τόν σῖτον, τόν οἶνον καί τό ἔλαιον, ἡ ὁποία ἀναφέρει τό γεγονός αὐτό, τοῦ πολλαπλασιασμοῦ τῶν πέντε ἄρτων καί τῶν δύο ἰχθύων, γιά νά μᾶς ὑπενθυμίζει γιά πόσο διάστημα καί χρόνο θά μᾶς τρέφει πνευματικά καί ὑλικά, σ’ αὐτό τόν κόσμο, ὁ Κύριός μας Ἰησοῦς Χριστός.
Γιά δύο χιλιάδες χρόνια.
Καί συγκεκριμένα μέχρι τό ἔτος 2018!
Τὸ ἔτος τῆς Δευτέρας Παρουσίας Του!!!
Νὰ λοιπὸν, ποὺ καὶ μέσα ἀπὸ τὸ θαῦμα αὐτό, ὁ Θεάνθρωπος Ἰησοῦς Χριστός μας, μᾶς προεῖπε ὄχι μόνον πόσες χιλιάδες χρόνια θὰ ζήσει ἡ ἀνθρωπότητα, ἀλλὰ καὶ τὸ πότε ἀκριβῶς θὰ ξαναέλθει γιὰ νὰ κρίνει ζώντας καὶ νεκρούς!!!
ΤΟ ΣΩΤΗΡΙΟΝ ΕΤΟΣ 2018
«Ὁ ἔχων ὦτα ἀκούειν ἀκουέτω... τοῖς δὲ λοιποῖς ἐν παραβολαῖς (δέδοται), ἵνα βλέποντες μὴ βλέπωσι καὶ ἀκούοντες μὴ συνιῶσιν...»! [12]