- Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
- Αδελφοί Ζωσιμάδες
- Ευάγγελος Ζάππας
- Απόστολος Αρσάκης
- Αδελφοί Ριζάρη
- Αδελφοί Σίνα
- Κωνσταντίνος Ζάππας
- Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
- Νικόλαoς Στουρνάρας
- Γεώργιος Αβέρωφ
- Μιχαήλ Τοσίτσας
- Ιωάννης Γεννάδιος
- Λάμπρος και Σίμων Μαρούτσης
- Αγγελική Παπάζογλου
- Τριαντάφυλλος και Ιωάννης Δομπόλλης
- Γεώργιος Σταύρου
- Κωνσταντίνος Φιλίππου
- Ελισάβετ Καστρισόγια
- Αδελφοί Πασχάλη
- Ρωξάνδρα Βάγια
- Επιφάνιος Ηγούμενος
- Εμμανουήλ Γκιούμας
- Γεώργιος και Αναστάσιος Τούλης
- Γεώργιος Χατζηκώστας
- Χρηστάκης Ζωγράφος
- Ζώης Καπλάνης
Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες
Ενότητες
Φωτό & Βίντεο
Δημοφιλή Άρθρα
Εορτολόγιο (νέο ημ.)
21/11 Τα Εισόδια της Θεοτόκου *
ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ Νους ανθρώπινος δεν μπορεί να συλλάβη το έργο της θείας οικονομίας, τι έκαμε δηλαδή και τι κάνει η αγάπη και η σοφία του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου.Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε από τον Σωτήρα Κύριο στον κόσμο, παραδίδεται από την Εκκλησία και κηρύσσεται στη θεία Γραφή από τους Ευαγγελιστάς και τους Αποστόλους, και οι πιστοί το δέχονται "διά της πίστεως", όχι σαν ιστορική γνώση και σαν φυσική ανακάλυψη, αλλά σαν Αποκάλυψη Θεού και ιερή Παράδοση της Εκκλησίας.Μέσα σ’ έναν τέτοιο κόσμο θείας Αποκαλύψεως και ιερής Παραδόσεως της Εκκλησίας, που τον θεωρούμε και τον ζούμε "διά της πίστεως" τοποθετείται η σημερινή εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου."Αγνείας γαρ έχει υπόθεσιν και του κοινού γένους ...
Περισσότερα »
Εορτολόγιο (παλαιό ημ.)
8/11 Η Σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ *
Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ Σήμερα η Εκκλησία τελεί Σύναξη (=συνάθροιση-συγκέντρωση) «εις τιμήν και μνήμην των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουρανίων Δυνάμεων».Ανάμεσα στον Θεό και στον άνθρωπο είναι οι Άγγελοι, που δημιουργήθηκαν από τον Θεό πριν από τον κόσμο και τον άνθρωπο, καθώς λέει η θεία Γραφή·"ότε εγενήθησαν άστρα, ήνεσάν με εν φωνή μεγάλη πάντες άγγελοί μου". Το έργο των αγίων Αγγέλων είναι να υπηρετούν στη σωτηρία των ανθρώπων, όπως πάλι μας το λέει η θεία Γραφή·"...εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν". Στην Αγία Γραφή συναντούμε τρεις Αρχαγγέλους με τα ονόματά τους, τον Μιχαήλ, τον Γαβριήλ και τον Ραφαήλ, που εκτελούν διακονία για τη ...
Περισσότερα »
Newsletter
Δωρεά Στον Σύνδεσμό Μας
Μιχαήλ Τοσίτσας
Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019 - 8447 εμφανίσεις άρθρου
ΜΙΧΑΗΛ ΤΟΣΙΤΣΑΣ
(1787-1856)
Ο Μιχαήλ Τοσίτσας γεννήθηκε στο Μέτσοβο το 1787. Στο Μέτσοβο έμεινε μέχρι το 1797 και μετά εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου ο πατέρας διατηρούσε κατάστημα επεξεργασίας γουναρικών.
Το 1806 ανέλαβε την επιχείρηση του πατέρα του μαζί με τον αδερφό του Θεόδωρο και άρχισε να συνεργάζεται με εμπορικούς οίκους στην Μάλτα, στο Λιβόρνο και την Δαμασκό.
Ιδρύει μαζί με τους αδερφούς του Θεόδωρο και Κωνσταντίνο εμπορικό οίκο στην Αλεξάνδρεια και το 1820 εγκαθιστάτε μόνιμα εκεί.
Ο πασάς της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλής εκτιμώντας το επιχειρηματικό του πνεύμα τον προσέλαβε σαν διαχειριστή των απέραντων εκτάσεών του ενώ αργότερα του παραχώρησε μεγάλη έκταση για την καλλιέργεια βαμβακιού.
Κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης παρέμεινε στην υπηρεσία του πασά και εκμεταλλευόμενος την εύνοιά του βοήθησε με κάθε τρόπο τον αγώνα των Ελλήνων.
Το 1833 διορίστηκε πρόξενος στην Αλεξάνδρεια και το 1853 γενικός πρόξενος.
Το 1843 συνέβαλε στην ίδρυση ελληνικής κοινότητας στην Αλεξάνδρεια και χρηματοδότησε την ίδρυση νοσοκομείου ενώ το 1847 έφτιαξε εκκλησία και το 1854 την Τοσιτσαία σχολή.
Το 1854 επέστρεψε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα όπου και πέθανε το 1856. Με την διαθήκη του κληροδότησε μεγάλα ποσά για κοινωφελής σκοπούς στην Αθήνα, στο Μέτσοβο και την Αλεξάνδρεια.
Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, το Αμάλειο Ορφανοτροφείο, η φιλεκπαιδευτική εταιρεία, το οφθαλμιατρείο και κυρίως το Πολυτεχνείο ενισχύθηκαν οικονομικά από τον Τοσίτσα.
Η σύζυγος Ελένη (Μέτσοβο 1796 – Αθήνα 1866) διέθεσε όλη την περιουσία, που είχε περιέλθει σ’ αυτήν από την διαθήκη του Τοσίτσα, στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, το Πολυτεχνείο και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
ΠΗΓΗ:
http://www.ipirotikos.gr/Euergetes.htm