- Ιωάννης Καποδίστριας
- Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
- Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
- Γρηγόριος Παπαφλέσσας
- Μαντώ Μαυρογένους
- Νικηταράς ο Τουρκοφάγος
- Γεώργιος Καραϊσκάκης
- Δημήτριος Υψηλάντης
- Μάρκος Μπότσαρης
- Αθανάσιος Διάκος
- Ανδρέας Μιαούλης
- Οδυσσέας Ανδρούτσος
- Ιωάννης Μακρυγιάννης
- Λένω Μπότσαρη
- Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
- Εμμανουήλ Παπάς
- Κωνσταντίνος Κανάρης
Οι Αθάνατοι Ήρωες του 1821
Ενότητες
Φωτό & Βίντεο
Δημοφιλή ’ρθρα
Εορτολόγιο (νέο ημ.)
4/11 Ιωαννίκιος ο Μέγας ο εν Ολύμπω, Όσιος*
ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΙΚΙΟΣ, ΟΣΙΟΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Ο Όσιος Ιωαννίκιος γεννήθηκε στη Βιθυνία το 740 μ.Χ. Τον πατέρα του έλεγαν Μυριτρίκη και τη μητέρα του Αναστασώ. Και οι δύο ήταν ευσεβείς γονείς και παιδαγώγησαν το γιο τους σύμφωνα με τις επιταγές του Ευαγγελίου. Όταν ο Ιωαννίκιος στρατεύτηκε, αυτοκράτορας ήταν ο τραχύς εικονομάχος Κωνσταντίνος ο Ε.Ο Κωνσταντίνος ο Ε, διέπρεψε στους αγώνες του κατά των Βουλγάρων και είχε μεγάλη εκτίμηση από τους στρατιώτες του. Η ψυχολογία που καλλιεργήθηκε στα πεδία των μαχών, παρέσυρε τον Ιωαννίκιο και στο θρησκευτικό έδαφος, με αποτέλεσμα να γίνει εικονομάχος, σαν τον αυτοκράτορα.Όταν, όμως, απολύθηκε από τις τάξεις του στρατού, δεν άργησε να καταλάβει την πλάνη του και σε τι μεγάλα σφάλματα τον είχε οδηγήσει αυτή. Με...
Περισσότερα »
Εορτολόγιο (παλαιό ημ.)
22/10 ’γιοι Επτά Παίδες εν Εφέσω *
ΑΓΙΟΙ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΕΣ ΕΝ ΕΦΕΣΩ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Οι ’γιοι επτά Παίδες, Μαξιμιλιανός, Εξακουστωδιανός, Ιάμβλιχος, Μαρτινιανός, Διονύσιος, Ιωάννης και Κωνσταντίνος, έζησαν κατά την εποχή του αυτοκράτορα Δεκίου (249-251 μ.Χ.). Οι νέοι αυτοί, μόλις βρήκαν την κατάλληλη ευκαιρία και ύστερα από συνετή σκέψη και εκτίμηση, μοίρασαν τα υπάρχοντά τους στους φτωχούς και μπήκαν και κρύφτηκαν μέσα σε ένα σπήλαιο. Εκεί, αφού προσευχήθηκαν να λυθούν από τα δεσμά του σώματος και να μην παραδοθούν στον αυτοκράτορα Δέκιο, παρέδωσαν τις ψυχές τους στο Θεό. Ο Αυτοκράτορας δε, όταν επέστρεψε στην Έφεσο, τους αναζήτησε, για να τους αναγκάσει να προσφέρουν θυσίες στα είδωλα. Μόλις όμως έμαθε ότι εκείνοι είχαν πεθάνει στο σπήλαιο, πρόσταξε και έφραξα...
Περισσότερα »
Newsletter
Δωρεά Στον Σύνδεσμό Μας
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 - 18641 εμφανίσεις άρθρου
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
(1780-1827)
Σπουδαίος στρατιωτικός, ηγέτης της Επανάστασης. Γεννήθηκε στο ΅οναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Μαυρο΅άτι (κατ άλλους στο Μουζάκι) Καρδίτσας και ήταν γιος της Ζωής Ντι΅ισκή και του αρ΅ατωλού ∆η΅ήτρη Καραϊσκου.
Σε ηλικία δεκαπέντε χρονών ακολούθησε τον δρό΅ο της κλεφτουριάς και αργότερα υπηρέτησε στα στρατιωτικά σώ΅ατα του Αλή Πασά, ο οποίος αναγνώρισε τις εξαιρετικές του στρατιωτικές του ικανότητες.
Με την έκρηξη της Επανάστασης, τον Ιανουάριο του 1821 πήρε ΅έρος στη σύσκεψη της Λευκάδας ΅αζί ΅ε άλλους οπλαρχηγούς που ήθελαν να προετοιμάσουν την εξέγερση στη Στερεά Ελλάδα και ύψωσε τη ση΅αία της Επανάστασης στα χωριά των Τζου΅έρκων.
Αν και συγκρούστηκε ΅ε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο για την ηγεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Στερεά, συνεργάστηκε ΅αζί του κατά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, οπότε ο Καραϊσκάκης έστειλε τ΅ή΅α του στρατιωτικού του σώ΅ατος για να ενισχύσει την ά΅υνα της πόλης.
Στη διάρκεια του ε΅φυλίου πολέ΅ου κατηγορήθηκε από τον Μαυροκορδάτο για συνεργασία ΅ε τους Τούρκους και αποσύρθηκε προσωρινά από την ενεργό δράση.
Το Μάιο του 1825 επανήλθε και συνέδρα΅ε τους Μεσολογγίτες κατά τη δεύτερη πολιορκία της πόλης παρενοχλώντας τους Τούρκους στην περιοχή.
Το 1826 διορίστηκε αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας και οργάνωσε το «Στρατόπεδο της Ελευσίνας» ΅ε στόχο να ανακουφίσει την Αθήνα από την πολιορκία των Tούρκων.
∆εύτερος στόχος του Kαραϊσκάκη ήταν να αναζωπυρώσει την επανάσταση στη Pού΅ελη και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν νίκησε πολλές φορές τους Tούρκους στη ∆ό΅βραινα, το ∆ίστο΅ο και την Aράχωβα.
Tο 1827 έσπευσε στην Eλευσίνα για να βοηθήσει την πολιορκού΅ενη Aθήνα. ∆ιαφώνησε ό΅ως ΅ε τους Kόχραν και Tσωρτς για την τακτική που θα ακολουθούσαν κατά των Tούρκων.
Tραυ΅ατίστηκε σε αψι΅αχία στο Nέο Φάληρο και πέθανε στις 23 Aπριλίου 1827, ανή΅ερα της γιορτής του.