- Ιωάννης Καποδίστριας
- Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα
- Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
- Γρηγόριος Παπαφλέσσας
- Μαντώ Μαυρογένους
- Νικηταράς ο Τουρκοφάγος
- Γεώργιος Καραϊσκάκης
- Δημήτριος Υψηλάντης
- Μάρκος Μπότσαρης
- Αθανάσιος Διάκος
- Ανδρέας Μιαούλης
- Οδυσσέας Ανδρούτσος
- Ιωάννης Μακρυγιάννης
- Λένω Μπότσαρη
- Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης
- Εμμανουήλ Παπάς
- Κωνσταντίνος Κανάρης
Οι Αθάνατοι Ήρωες του 1821
Ενότητες
Φωτό & Βίντεο
Δημοφιλή ’ρθρα
Εορτολόγιο (νέο ημ.)
23/11 Αμφιλόχιος, Επίσκοπος Ικονίου *
ΑΓΙΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΚΟΝΙΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Ο ’γιος Αμφιλόχιος, υπήρξε στενός φίλος του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου του Θεολόγου και διετέλεσε Επίσκοπος Ικονίου.Όταν διαβάζουμε τις Επιστολές μεταξύ των αγίων αυτών ανδρών, βλέπουμε - καλύτερα σ αυτές, παρά στα άλλα θεολογικά τους έργα - την καλωσύνη και την αγιότητα, την αγνή φιλία και την αγάπη που ενώνει τους ανθρώπους του Θεού. Ο Μέγας Βασίλειος γράφει σε μία του Επιστολή στον ’γιο Αμφιλόχιο: "πάσα ημέρα γράμματα έχουσα της θεοσεβείας σου εορτή ημίν εστί και εορτών μεγίστη".Μεγάλη εορτή και πανήγυρη ήταν, να παίρνη γράμμα ο Μέγας Βασίλειος από τον ’γιο Αμφιλόχιο.Και δεν είναι υπερβολή ούτε απλή φιλοφροσύνη, γιατί, καθώς λέει ένας αρχαίος εκκλησιαστικός συγγραφέας, στα συγγράμματα του...
Περισσότερα »
Εορτολόγιο (παλαιό ημ.)
10/11 Ολυμπάς, Ηρωδίων, Έραστος, Σωσίπατρος, Τέ
ΑΓΙΟΙ ΟΛΥΜΠΑΣ, ΗΡΩΔΙΩΝ, ΕΡΑΣΤΟΣ, ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ, ΤΕΡΤΙΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΑΡΤΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΒΔΟΜΗΚΟΝΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Μέσα στο νέφος των Μαρτύρων και μέσα στο ανώνυμο πλήθος των Αγίων, η Εκκλησία με στοργή κι ευγνωμοσύνη φύλαξε όσα μπόρεσε από τα ονόματά τους. Για τους ασεβείς λέει ο Θεός· "ου μη μνησθώ των ονομάτων αυτών", μα για τους αξίους, που είναι όλοι γραμμένοι στο βιβλίο του Θεού, η θεία Γραφή λέει ότι είναι "έντιμον το όνομα αυτών".Χρέος της λοιπόν το θεωρεί η Εκκλησία να τιμά και να μνημονεύη τους Αγίους με τα ονόματά τους και να τους εγκωμιάζη. Όποιος πιστεύει πως η Εκκλησία είναι μια μεγάλη οικογένεια εκείνων που έφυγαν και εκείνων που μένουν, καταλαβαίνει την ιερή σημασία της εκκλησιαστικής αυτής πράξεως, μα και την ενί...
Περισσότερα »
Newsletter
Δωρεά Στον Σύνδεσμό Μας
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024 - 18738 εμφανίσεις άρθρου
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ
(1780-1827)
Σπουδαίος στρατιωτικός, ηγέτης της Επανάστασης. Γεννήθηκε στο ΅οναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο χωριό Μαυρο΅άτι (κατ άλλους στο Μουζάκι) Καρδίτσας και ήταν γιος της Ζωής Ντι΅ισκή και του αρ΅ατωλού ∆η΅ήτρη Καραϊσκου.
Σε ηλικία δεκαπέντε χρονών ακολούθησε τον δρό΅ο της κλεφτουριάς και αργότερα υπηρέτησε στα στρατιωτικά σώ΅ατα του Αλή Πασά, ο οποίος αναγνώρισε τις εξαιρετικές του στρατιωτικές του ικανότητες.
Με την έκρηξη της Επανάστασης, τον Ιανουάριο του 1821 πήρε ΅έρος στη σύσκεψη της Λευκάδας ΅αζί ΅ε άλλους οπλαρχηγούς που ήθελαν να προετοιμάσουν την εξέγερση στη Στερεά Ελλάδα και ύψωσε τη ση΅αία της Επανάστασης στα χωριά των Τζου΅έρκων.
Αν και συγκρούστηκε ΅ε τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο για την ηγεσία των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Στερεά, συνεργάστηκε ΅αζί του κατά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου, οπότε ο Καραϊσκάκης έστειλε τ΅ή΅α του στρατιωτικού του σώ΅ατος για να ενισχύσει την ά΅υνα της πόλης.
Στη διάρκεια του ε΅φυλίου πολέ΅ου κατηγορήθηκε από τον Μαυροκορδάτο για συνεργασία ΅ε τους Τούρκους και αποσύρθηκε προσωρινά από την ενεργό δράση.
Το Μάιο του 1825 επανήλθε και συνέδρα΅ε τους Μεσολογγίτες κατά τη δεύτερη πολιορκία της πόλης παρενοχλώντας τους Τούρκους στην περιοχή.
Το 1826 διορίστηκε αρχιστράτηγος της Στερεάς Ελλάδας και οργάνωσε το «Στρατόπεδο της Ελευσίνας» ΅ε στόχο να ανακουφίσει την Αθήνα από την πολιορκία των Tούρκων.
∆εύτερος στόχος του Kαραϊσκάκη ήταν να αναζωπυρώσει την επανάσταση στη Pού΅ελη και στις συγκρούσεις που ακολούθησαν νίκησε πολλές φορές τους Tούρκους στη ∆ό΅βραινα, το ∆ίστο΅ο και την Aράχωβα.
Tο 1827 έσπευσε στην Eλευσίνα για να βοηθήσει την πολιορκού΅ενη Aθήνα. ∆ιαφώνησε ό΅ως ΅ε τους Kόχραν και Tσωρτς για την τακτική που θα ακολουθούσαν κατά των Tούρκων.
Tραυ΅ατίστηκε σε αψι΅αχία στο Nέο Φάληρο και πέθανε στις 23 Aπριλίου 1827, ανή΅ερα της γιορτής του.