Κάλυμνος. Η ιδιαίτερη Πατρίδα μου
Ενότητες
Φωτό & Βίντεο
Δημοφιλή Άρθρα
Εορτολόγιο (νέο ημ.)
22/12 Αναστασία η Φαρμακολύτρια, Μεγαλομάρτυς *
ΑΓΙΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Η ΦΑΡΜΑΚΟΛΥΤΡΙΑ, ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Τα λόγια του Αποστόλου Παύλου για τις γυναίκες, που διακονούν σε έργα της Εκκλησίας βρίσκουν εφαρμογή στον βίο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αναστασίας, της οποίας η Εκκλησία σήμερα γιορτάζει την μνήμη."...ει εξενοδόχησεν, ει αγίων πόδας ένιψεν, ει θλιβομένοις επήρκεσεν, ει παντί έργω αγαθώ επηκολούθησε", λέει ο Απόστολος, ορίζοντας τις προϋποθέσεις, που εξασφαλίζουν θέση στις χήρες χριστιανές στην διακονία της Εκκλησίας. Η Αγία Αναστασία, και πριν να χηρέψη κι όταν χήρεψε, τέτοιο έργο είχε τάξει στη ζωή της. Να περιποιείται κρυφά τους μάρτυρας στη φυλακή και να ενταφιάζη τα ιερά τους λείψανα, μετά το μαρτύριό τους.Γι’ αυτές τις υπηρεσίες της αξιώθηκε όχι μόνο στην τάξη των χηρών να κατα...
Περισσότερα »
Εορτολόγιο (παλαιό ημ.)
9/12 Η Σύλληψις της Αγίας Άννης *
Η ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Σήμερα η Εκκλησία γιορτάζει την μνήμη δύο αγίων γυναικών, που ενώ απέχουν πολλά χρόνια η μία από την άλλη και συνδέονται μεταξύ τους με πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Έχουν πρώτα το ίδιο όνομα, είναι η Άννα, μητέρα της Θεοτόκου και η Άννα, μητέρα του Προφήτου Σαμουήλ. Και οι δύο ήσαν σε περασμένη ηλικία και δεν είχαν παιδιά, και οι δύο εγέννησαν κατά θαυμαστό τρόπο, και των δύο τα παιδιά στάθηκαν ξεχωριστά και μεγάλα. Η Μαρία είναι η "προορισθείσα και εκλεχθείσα εκ πασών των γενεών", για να γίνη μητέρα του Θεού.Ο Σαμουήλ είναι ο θεοδώρητος καρπός, που μεγάλωσε μέσα στο ναό κοντά στον ιερέα, ο Προφήτης που έχρισε βασιλέα τον Σαούλ κι ύστερα τον Δαβίδ. Η Εκκλησία τιμά σήμερα τις δύο ...
Περισσότερα »
Newsletter
Δωρεά Στον Σύνδεσμό Μας
Εκκλησίες και Μοναστήρια της Καλύμνου
ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ
ΣΤΗΝ ΠΟΘΙΑ
(Πρωτεύουσα του Νησιού)
1. Ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Σάββα, «του θαυματουργού», δεσπόζει ακριβώς πάνω απ’ το λιμάνι και κοσμείται με αγιογραφίες ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και ποιοτικής αξίας.
Ο επισκέπτης μπορεί να προσκυνήσει την Κάρα του Αγίου που ευλαβικά φυλάσσεται μέσα στον ναό.
Η μαγευτική θέα της κοιλάδας της Πόθιας και της θαλάσσιας περιοχής προς την Ανατολή μαζί με την ηρεμία της Μονής, συμπληρώνουν την μοναδικότητα του εξωτερικού χώρου του ναού.
2. Ο Μητροπολιτικός ναός της Μεταμορφώσεως στην Πόθια.
Κτίστηκε στα 1861.
Κοσμείται με εξαιρετικής ομορφιάς αναγεννησιακούς πίνακες των μεγάλων Καλυμνίων ζωγράφων του 19ου αιώνα.
Μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας δημιουργήματα αποτελούν το μαρμάρινο τέμπλο του, έργο του Τήνιου Ιωάννη Χαλεπά (1877) και ο Επισκοπικός θρόνος.
3. Ο εντυπωσιακός ναός του προστάτη της Καλύμνου Αγίου Νικολάου.
Κτίστηκε στο β’ μισό του 19ου αιώνα.
Και αυτός κοσμείται με σπουδαία έργα Καλυμνίων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν το μαρμάρινο τέμπλο, ο Επισκοπικός θρόνος και η εξωτερική λίθινη τοιχοδομία του ναού.
4. Ο ναός του Αγίου Στεφάνου (Αρχές, 20ου αι., Μαράσι Αγίου Στεφάνου).
Είναι χτισμένος από δωρεές ναυτικών.
Εντυπωσιάζει από μακριά με τους ασημένιους τρούλους του, ρωσικού τύπου.
5. Η Μονή των Αγίων Πάντων βρίσκεται πάνω στην κορυφή της νότιας οροσειράς της Πόθιας.
Εδώ μόνασε ο Άγιος Σάββας ο Νέος (1862-1948).
Ο πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του θαυματουργού Αγίου τελείται κατά την 5η Κυριακή της Σαρακοστής, αλλά και στις 5 Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή ολόκληρου του κλήρου και του λαού του νησιού.
Ανάμεσα στους άλλους μικρότερους ναούς και τα κτίσματα, που πλαισιώνουν τη Μονή, ο περικαλλής ναός του Αγίου Σάββα δεσπόζει επιβλητικά, ομοιάζοντας με άγρυπνο φύλακα, προστάτη ολόκληρου της Καλύμνου.
6. Το μικρό μοναστηριακό συγκρότημα των Αγίων Αποστόλων, ευρύτερα γνωστό στην Κάλυμνο ως Άγιος Πέτρος (ανατολικά Μονής Αγίων Πάντων).
Είναι κτισμένο πάνω στα ερείπια κτιριακού συγκροτήματος των παλαιοχριστιανικών χρόνων (5ος – 6ος μ. Χ. αιώνας).
7. Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου (πάνω από το ακρωτήριο του Αγίου Γεωργίου, στη θέση Πεζούλες).
Μικρό μοναστηριακό συγκρότημα χτισμένο σε τοποθεσία όπου πιθανώς βρισκόταν αρχαίος ελληνικός ναός και μετέπειτα παλαιοχριστιανική εκκλησία στον τύπο της βασιλικής.
Με βάση διάσπαρτα και εντοιχισμένα αρχιτεκτονικά μέλη, η βασιλική και τα προσκτίσματα της πρέπει να ανήκουν στον 5ο μ. Χ. αιώνα. Βόρεια του Αγίου Γεωργίου υπάρχουν ερείπια άλλου κτιριακού συγκροτήματος, με καλοδιατηρημένο ορθογώνιο καμαροσκεπές οικοδόμημα, πιθανόν ταφικό.
8. Το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου (κοντά στο Κάστρο Χρυσοχεριάς).
Μονόχωρο, καμαροσκεπές οικοδόμημα με μία είσοδο στη δυτική πλευρά και από δύο κτιστές αντηρίδες στην βόρεια και νότια πλευρά.
Το Ιερό Βήμα χωρίζεται από τον κυρίως ναό με κτιστό τέμπλο και η Αγία Τράπεζα βρίσκεται πάνω σε ανεστραμμένη βάση κίονα ιωνικού ρυθμού.
Ο ναός κοσμείται με τοιχογραφίες Δυτικής τεχνοτροπίας από την περίοδο της Ιπποτοκρατίας (τέλη 15ου–αρχές 16ου) και επιγραφές στα Ελληνικά.
Βρίσκεται δίπλα στον ομώνυμο νεότερο ενοριακό ναό.
ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ
1. Η εκκλησία της Παναγιάς της Χαριτωμένης (1794) με το εντυπωσιακό ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο της, βρίσκεται στην Χώρα, την πρώτη πρωτεύουσα της Καλύμνου και έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία, σχετικά με την εύρεση της παλαιάς εικόνας της Παναγίας, που κοσμεί την εκκλησία και σχετικά με την ανέγερση του ναού, όπου χρησιμοποιήθηκαν υλικά (κίονες, κιονόκρανα, επιγραφές, ανάγλυφα, δόμοι) από το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα.
Σήμερα σώζονται, στα αρχικά τους εμφανή σημεία, σε άριστη κατάσταση.
2. Οι Ναοί του Προδρόμου και του Αγ. Χαράλαμπους, κτισμένοι στις αρχές του 19ου αιώνα, παρουσιάζουν εξαιρετικό καλλιτεχνικό και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.
3. Χριστός της Ιερουσαλήμ (5ος αι. μ. Χ.).
Η καλύτερα διατηρημένη και πιο εντυπωσιακή τρίκλιτη παλαιοχριστιανική εκκλησία της Καλύμνου, κτισμένη με αρχαίο οικοδομικό υλικό από το ιερό του Δηλίου Απόλλωνα.
Στον αρχαιολογικό αυτό χώρο πραγματοποιούνται συστηματικές εργασίες ανάδειξης και αξιοποίησής του.
4. Αγία Σοφία (κοντά στο Χριστό της Ιερουσαλήμ, τέλη 5ου - αρχές 6ου μ. Χ. αι.).
Επιβλητικός τρίκογχος ναός που καταστράφηκε από τον σεισμό του 554 μ. Χ. και επισκευάσθηκε στη συνέχεια.
Εγκαταλείπεται οριστικά τον 7ο αιώνα, ενώ την Υστεροβυζαντινή περίοδο ανεγείρεται μπροστά από την αψίδα του Ιερού Βήματος παρεκκλήσιο το οποίο σήμερα είναι ερειπωμένο.
Από τον εσωτερικό διάκοσμο σώζονται εντυπωσιακά πολύχρωμα ψηφιδωτά δαπέδου με ψάρια, ζώα και γεωμετρικά σχέδια.
5. Μέσα στο Κάστρο της Χώρας διατηρούνται σε καλή κατάσταση 10 εκκλησάκια, τα περισσότερα αγιογραφημένα από τοπικό εργαστήριο:
Κοίμηση της Θεοτόκου (14ος αιώνας το α΄ στρώμα, αρχές 16ου το β΄),
Άγιος Νικόλαος (αρχές 16ου αι.),
Πρόδρομος (14ος – 15ος αι. και ανακαίνιση αρχές 16ου αι.),
Άγιος Γεώργιος και Αγία Άννα (αρχές 16ου αι.),
Ανάληψη (αρχές 16ου αι.),
Αγία Παρασκευή (αρχές 16ου αι.),
Σταυρός (αρχές 16ου αι.),
Μεταμόρφωση (αρχές 16ου αι.),
Άγιος Νικήτας (αρχές 16ου αι.) και
Άγιος Γεώργιος (αρχές 16ου αι.).
ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ
1. Άγιοι Απόστολοι (οροπέδιο Άργους 11ος – 12ος αι.). Ιδρύθηκε πιθανώς από τον Όσιο Χριστόδουλο ή τους διαδόχους του. Είναι ο μεγαλύτερος ναός του μοναστηριακού συγκροτήματος που περιλαμβάνει το παρεκκλήσιο του Οσίου Χριστοδούλου και το εκκλησάκι της Παναγίας Κυράς.
Στο εσωτερικό του σώζεται μέρος του τοιχογραφικού διακόσμου του, όπως η ολόσωμη επιβλητική μορφή του Αποστόλου Πέτρου με ράβδο, απ’ όπου κρέμονται τα κλειδιά του Παραδείσου (β΄ μισό 12ου αι.). Κατά τη συνηθισμένη από τα πρώτα βυζαντινά χρόνια πρακτική, η βάση της Αγίας Τράπεζας απαρτίζεται από λίθινο κυλινδρικό επιτύμβιο βωμό ελληνιστικών χρόνων με ανάγλυφα βουκράνια και κριαροκεφαλές και παλαιοχριστιανικό ιωνικό κιονόκρανο. Ενσωματωμένα και διάσπαρτα αρχαιότερα αρχιτεκτονικά μέλη ενισχύουν την αίσθηση ότι στο χώρο υπήρχε αρχαίος ναός και άλλα οικοδομήματα, όπως ελαιοτριβείο.
2. Παρεκκλήσιο Οσίου Χριστόδουλου ή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου (οροπέδιο Άργους).
Μικρό μονόχωρο καμαροσκεπές οικοδόμημα με εντοιχισμένα παλαιοχριστιανικά και ελληνιστικά μέλη, όπως η Αγία Τράπεζα από μαρμάρινο κυλινδρικό ελληνιστικό επιτύμβιο βωμό, όμοιο μ’ αυτόν των Αγίων Αποστόλων, με λίθινη πλάκα από πάνω.
Βρίσκεται προσκολλημένο στο ναό των Αγ. Αποστόλων.
3. Η Παναγιά Κυρά (οροπέδιο Άργους).
Μονόχωρος καμαροσκεπής ναός με νάρθηκα με βυζαντινές και μεταβυζαντινές τοιχογραφίες από τους ίδιους αγιογράφους των ναών του Μεγάλου Κάστρου της Χώρας και του Κάστρου της Χρυσοχεριάς. Το Ιερό Βήμα χωρίζεται από τον κυρίως ναό με ξύλινο ζωγραφιστό τέμπλο του 1785.
ΣΤΟΝ ΒΑΘΥ
1. Παλαιοχριστιανική εκκλησία του Ταξιάρχη (στο βόρειο τμήμα του αρχαίου οχυρού του Έμπολα, τέλη 4ου π. Χ. αι.). Mεγάλη τρίκλιτη βασιλική, οικοδομήθηκε τον 6ο μ. Χ. αιώνα, με υλικό από τους λίθους του οχυρού.
Διαθέτει καμαροσκεπή πλάγια κλίτη, τρεις εξωτερικές εισόδους, νάρθηκα, σύνθρονο, και προσκτίσματα.
Το δάπεδο του κεντρικού, άλλοτε ξυλόστεγου κλίτους, καλύπτεται από πολύχρωμο ψηφιδωτό.
Όπως συνηθιζόταν στην εποχή, αρχιτεκτονικά μέλη (τρίγλυφα, μετόπες κ.α.) πάρθηκαν από αρχαία κτίσματα, συγκεκριμένα από Ελληνιστικό τάφο Μακεδονικού τύπου.
Το εσωτερικό του ναού χρησίμευσε ως τόπος ταφής νεκρών στον κυρίως ναό και στο νάρθηκα κατά τους μεσοβυζαντινούς χρόνους.
2. Βυζαντινό ναΰδριο Ταξιάρχη (στο νότιο κλίτος της παραπάνω βασιλικής του Ταξιάρχη).
Μικρός ναός με εντοιχισμένα παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά μέλη στο χώρο του Ιερού Βήματος και τοιχογραφικό διάκοσμο τεσσάρων φάσεων (13ου και 14ου αι.)
3. Παλαιοχριστιανική εκκλησία Παλαιοπαναγιάς (ανάμεσα στο οχυρό Έμπολα και το φυλάκιο Φυλακές, αρχές του 6ου μ. Χ. αι.).
Η μεγαλύτερή βασιλική στο Βαθύ με τμήματα τοιχογραφιών, εντοίχια ψηφιδωτά, μωσαϊκά δάπεδα, ημικυκλική αψίδα, μεγάλη Αγία Τράπεζα, απομεινάρια σύνθρονου, συγκρότημα βαπτιστηρίου, διακονικό, κτιστή κλίμακα ανόδου σε υπερώο, υδατοδεξαμενή και διάφορα προσκτίσματα. Το α΄ μισό του 7ου αι. ο χώρος χρησιμοποιείται για ταφές νεκρών μέχρι και τη μεσοβυζαντινή περίοδο. Βορειοδυτικά της Παλαιοπαναγιάς υπάρχουν δύο παλαιοχριστιανικά υπέργεια ταφικά κτίσματα και παλαιοχριστιανική λίθινη βάση ελαιοπιεστηρίου.
4. Παναγιά η Κυρά-Χωστή, βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (κοντά στο λιμάνι της Ρίνας).
Χρονολογείται στον 11ο μ. Χ. αιώνα.
Αποτελείται από τρία διαμερίσματα.
Στο ανατολικό διατηρείται πλούσιος ζωγραφικός διάκοσμος.
Μέσα κι έξω από το ναό υπάρχουν διάφορα εντοιχισμένα παλαιοχριστιανικά αρχιτεκτονικά μέλη, προφανώς προερχόμενα από παρακείμενη βασιλική.
5. Αγίου Ιωάννη Θεολόγου ή Θεολογάκι (στο δρόμο λίγο πριν την είσοδο στην κοιλάδα του Βαθύ).
Μικρό, μονόχωρο καμαροσκεπές βυζαντινό εκκλησάκι.
Από τον τοιχογραφικό διάκοσμο του εσωτερικού σώζεται στο τεταρτοσφαίριο της αψίδας μόνο μία παράσταση Δέησης με τον Χριστό Παντοκράτορα στη μέση, που ευλογεί με το δεξί, ενώ με το αριστερό κρατά κλειστό κώδικα Ευαγγελίου (13ος μ. Χ. αι.).
Είναι χτισμένο πάνω στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
ΣΤΟΝ ΠΑΝΟΡΜΟ
1. Άγιοι Θεόδωροι (περιοχή Βουκολιά).
Μικρός ναός του αρχιτεκτονικού τύπου του ελεύθερου σταυροειδούς με τρούλο.
Κτίστηκε στους μεσοβυζαντινούς χρόνους στη θέση παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
2. Παλαιοχριστιανική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Μελιτσάχα (πάνω από την παραλία Μελιτσάχας, δίπλα στο νεότερο εκκλησάκι Αγίου Ιωάννη Προδρόμου - 5ος μ. Χ. αι.).
Ερείπια μεγάλης τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής.
Προϋπήρχε εδώ αρχαίο οικοδόμημα δωρικού ρυθμού, προφανώς λατρευτικό.
Τα σωζόμενα μέρη του ναού και διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη αντανακλούν τις αισθητικές στυλιστικές τάσεις της περιόδου.
Υπάρχει ψηφιδωτό καλής ποιότητας στο νάρθηκα.
3. Το μοναστήρι του Σταυρού, κουρνιασμένο στο βουνό, πάνω από την παραλία Καντούνι, με το γνήσιο του εσωτερικό διάκοσμο, προσελκύει όχι μόνο πιστούς κατά τον εορτασμό της 14ης Σεπτεμβρίου, αλλά και περιπατητές, που απολαμβάνουν την διαδρομή καθημερινά.
4. Εξωκλήσια, όπως ο Προφήτης Ηλίας, στην ψηλότερη κορφή του νησιού, ο Αγ. Φώτης, ο Αϊ Γιώργης το Μωλαράκι, η Αγ. Φωτεινή κ.α. και μεγαλύτερες εκκλησίες όπως ο Αγ. Αντώνιος και ο Αγ. Κωνσταντίνος, δέχονται πολλούς πιστούς στον εσπερινό και ανήμερα της γιορτής τους.
5. Ο Αρχάγγελος και ο Άγιος Γεώργιος, που, λόγω της δεσπόζουσας θέσης του χρησίμεψε στην ιστορία σαν Ρωμαϊκό φυλάκιο και τώρα κοσμείται από μεγάλης αξίας τοιχογραφίες και εικονίσματα, λειτουργούν κανονικά.
6. Το συγκρότημα που αποτελεί το Μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα, (17ος αιώνας) προσελκύει χιλιάδες ντόπιους και ξένους, ιδιαίτερα στην Χάρη του, και θεωρείται σαν δεύτερος Πολιούχος του νησιού, μετά (ή ίσος με) τον Άγιο Νικόλαο.
Χωμένο στο δασύλλιο του, στην πλαγιά της βορειοανατολικής μεριάς της κοιλάδας του Πανόρμου, με το εκκλησάκι του χτισμένο μέσα σε φυσική σπηλιά και την πηγή που στάζει (όπως διατείνονται κάποιοι, «γιατρεύει πληγές») πάνω από το δεξί αναλόγιο, αποτελεί το απαραίτητο προσκύνημα όσον Καλυμνίων έρχονται για διακοπές από τους τόπους μετανάστευσης τους.
ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΝΔΟ
1. Ενοριακός ναός Παναγιάς.
Χτίστηκε και ιστορήθηκε από δωρεές ναυτικών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.
2. Ναΰδριο Αγίου Χαραλάμπους.
Μικρός, παλαιοχριστιανικός, μονόχωρος ναός, προσκολλημένος στη νότια πλευρά του παραπάνω λουτρώνα.
3. Η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου στην Τέλενδο.
Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του τεράστιου οχυρωμένου ομώνυμου βυζαντινού οικισμού, σε υψόμετρο 250 μ., σε ένα ιδιαιτέρως απόκρημνο σημείο. Ο χώρος αποτελεί ένα γοητευτικό κομμάτι του νησιού, που απέχει πάνω από 3 χιλιόμετρα από τον σημερινό οικισμό και προσφέρει μοναδική θέα. Το πανέμορφο ξωκλήσι, έχει ενσωματώσει την αψίδα του ιερού βήματος της παλιάς μονόχωρης βασιλικής που υπήρχε στην ίδια θέση.
4. Παλαιοχριστιανική εκκλησία Αγίου Βασιλείου (αρχές 6ου μ. Χ. αι.).
Ο μεγαλύτερος και καλύτερα διατηρημένος παλαιοχριστιανικός ναός της Καλύμνου, στο ρυθμό τρίκλιτης βασιλικής με εξάπλευρη αψίδα, νάρθηκα και προσκτίσματα. Βεβαιώνει την ακμή του μεγάλου παλαιοχριστιανικού οικισμού της Τελένδου.
5. Παλαιοχριστιανική εκκλησία Παλαιάς Παναγιάς (αρχές 6ου μ. Χ. αι.).
Μεγάλη τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική με τρεις αψίδες, νάρθηκα, βαπτιστήριο, υδατοδεξαμενή και προσκτίσματα (κλιμακοστάσιο, πρόθεση, διακονικό κ.α.).
Βρίσκεται δίπλα (νότια) του Αγίου Βασιλείου.
ΣΤΗΝ ΨΕΡΙΜΟ
1. Στην Ψέριμο υπάρχουν τα ερείπια έξι παλαιοχριστιανικών εκκλησιών:
Κοίμηση της Θεοτόκου στη Χώρα, Ταξιάρχης Μιχαήλ στο Λετρί, δύο ναοί του Αγίου Κωνσταντίνου στα βόρεια και ανατολικά του οικισμού, Παναγία η Γραφιώτισσα στον οικισμό και Άγιος Γεώργιος στον Γουλιασμένο Σπήλιο.
Επί των ερειπίων αυτών έχουν οικοδομηθεί μεταγενέστερα ναΰδρια.
Εντός του οικισμού ευρίσκεται και ο σημερινός ενοριακός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην αυλή του οποίου έχουν συγκεντρωθεί αρχιτεκτονικά μέλη από τις παλαιοχριστιανικές εκκλησίες του νησιού.
Διάφορα επίσης νεότερα ναΰδρια υπάρχουν διάσπαρτα σε όλο το νησί.
Πηγή:http://www.kalymnos-isl.gr/el/culture/churches-and-monasteries