- Ευχές πολλές εις τον πατέρα Μάξιμον διά την 19η επέτειο της Μοναχικής του Κουράς
- Η σκανδαλώδης βιβλιοκαταδίκη και αποπομπή Μοναχού μέσω ψεύδους
- Αποτυχημένη επιχείρηση Συκοφάντησης του Βιβλίου «Η Αποκάλυψις του Ανόμου»
- Προαναγγελία της Δευτέρας Παρουσίας
- Απάντηση πιστού στην ΔΙΣ και Κορίνθου για τον διωγμό του π. Μαξίμου
- Καλόγερος τηλεστάρ εναντίον όλων! (Εφημερίδα «Espresso»)
Δημοσιεύματα για τον πατέρα Μάξιμο
Ενότητες
Φωτό & Βίντεο
Δημοφιλή Άρθρα
Εορτολόγιο (νέο ημ.)
21/11 Τα Εισόδια της Θεοτόκου *
ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ Νους ανθρώπινος δεν μπορεί να συλλάβη το έργο της θείας οικονομίας, τι έκαμε δηλαδή και τι κάνει η αγάπη και η σοφία του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου.Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε από τον Σωτήρα Κύριο στον κόσμο, παραδίδεται από την Εκκλησία και κηρύσσεται στη θεία Γραφή από τους Ευαγγελιστάς και τους Αποστόλους, και οι πιστοί το δέχονται "διά της πίστεως", όχι σαν ιστορική γνώση και σαν φυσική ανακάλυψη, αλλά σαν Αποκάλυψη Θεού και ιερή Παράδοση της Εκκλησίας.Μέσα σ’ έναν τέτοιο κόσμο θείας Αποκαλύψεως και ιερής Παραδόσεως της Εκκλησίας, που τον θεωρούμε και τον ζούμε "διά της πίστεως" τοποθετείται η σημερινή εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου."Αγνείας γαρ έχει υπόθεσιν και του κοινού γένους ...
Περισσότερα »
Εορτολόγιο (παλαιό ημ.)
8/11 Η Σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ *
Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ Σήμερα η Εκκλησία τελεί Σύναξη (=συνάθροιση-συγκέντρωση) «εις τιμήν και μνήμην των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουρανίων Δυνάμεων».Ανάμεσα στον Θεό και στον άνθρωπο είναι οι Άγγελοι, που δημιουργήθηκαν από τον Θεό πριν από τον κόσμο και τον άνθρωπο, καθώς λέει η θεία Γραφή·"ότε εγενήθησαν άστρα, ήνεσάν με εν φωνή μεγάλη πάντες άγγελοί μου". Το έργο των αγίων Αγγέλων είναι να υπηρετούν στη σωτηρία των ανθρώπων, όπως πάλι μας το λέει η θεία Γραφή·"...εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν". Στην Αγία Γραφή συναντούμε τρεις Αρχαγγέλους με τα ονόματά τους, τον Μιχαήλ, τον Γαβριήλ και τον Ραφαήλ, που εκτελούν διακονία για τη ...
Περισσότερα »
Newsletter
Δωρεά Στον Σύνδεσμό Μας
Αποτυχημένη επιχείρηση Συκοφάντησης του Βιβλίου «Η Αποκάλυψις του Ανόμου»
Πέμπτη, 4 Σεπτεμβρίου 2014 - 12155 εμφανίσεις άρθρου
ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ
«Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΤΟΥ ΑΝΟΜΟΥ»
Κατωτέρω δημοσιεύουμε αυτούσια, ένα πολύ αξιόλογο και τεκμηριωμένο δημοσίευμα, που μας απέστειλε ο αγαπητός εν Χριστώ αδελφός Βασίλειος, ως απάντηση στην ατεκμηρίωτη και αποτυχημένη επιχείρηση συκοφάντησης του νέου βιβλίου του πατρός Μαξίμου, «Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΙΣ ΤΟΥ ΑΝΟΜΟΥ» από ένα εμπαθή ημιμαθή και επίδοξο λαϊκό.
Α.Κ.
Κατάλογος περιεχομένων
- Δίνουν Συγκεκριμένες Χρονολογίες οι Άγιοι; Είναι αίρεση άραγε αυτό;
- Η αντορθόδοξη και ανορθόδοξη συμπεριφορά της σημερινής ακαδημαικής “θεολογίας” και των λογίων κληρικών.
- Ο αδόκιμος παραλληλισμός με τους Ιεχωβάδες και ο Άγιος Νικόδημος.
- Η προπαγανδιστική και μονομερής παράθεση στοιχείων.
- Οι ορθόδοξες Γραφές περί της αρχικά κεκαλυμμένης ιδιότητος του ανόμου.
- Η Διαχρονική εγκυρότητα της μελέτης στο νέο βιβλίο “Η Αποκάλυψις του Ανόμου”.
- Η Ευρεία Ορθοδοξότητα των πηγών, των πρακτικών και της ευρύτερης προσέγγισης.
- Η βασική προσέγγιση του Μοναχού έγινε με βάση τον Προφήτη Δανιήλ, την Ιστορία, τους Αγίους και την ερμηνευτική απόδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
- Το ισοδύναμο χρονικό μυστικό της ώρας του Θανάτου και οι εξαιρέσεις.
- Όταν αινιγματικώς δοθούν πλήρη χρονολογικά στοιχεία δεν είναι ημερομηνία;
- Η προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας του σημαδιακού δημιουργήματος του Θεού.
- Η αδόκιμη σύγκριση με τις πλάνες του γνωστού λαϊκού τηλεβιβλιοπώλη.
- Ευθύνεται μόνο ο Δημήτριος ή και συνεργατικά το μεγαλύτερο μέρος του κλήρου;
- Υπάρχουν επεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων ανομίας και γιατί αναφέρθηκε Μάχαιρα κατά επισκόπων από τον Προφήτη Ηλία κατά τον Γέροντα Παΐσιο;
- Το άρρωστο πνευματικά σημερινό ποίμνιο και κλήρος.
- Μα και σύγχρονοι έδωσαν έμμεσα ημερομηνίες, αρκετές μάλιστα!
- Σημεία πού δίνουν Μεγαλύτερο Βάρος στην Βεβαιότητα του π. Μάξιμου.
- Συμπερασματικό Ερώτημα.
- Προσοχή: Οι Προδότες Κληρικοί των Εσχάτων (Όταν Μιλούν οι Άγιοι...)
Το σπουδαίο θέμα του Αντίχριστου.
Η αναγνώριση και ο προσδιορισμός της εποχής του!
Η θλιβερή ελεγκτική τακτική ενός επίδοξου λαϊκού ως προς την ερευνητική εσχατολογική προσπάθεια και το έργο του γνωστού εσχατολόγου Μοναχού και των συντελεστών της, αντανακλά την εσφαλμένη νοοτροπία των εκκλησιαστικών ταγών.
«Σεις εξεύρετε ακριβώς ότι η ημέρα του Κυρίου ως κλέπτης εν νυκτί ούτως έρχεται... Αλλά σεις, αδελφοί, δεν είσθε εν σκότει, ώστε η ημέρα να σας καταφθάση ως κλέπτης...»
(Α’ Θεσ. 5: 1 - 12)
Είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο η έγκαιρη[1] και επιτυχημένη πλέον πρόβλεψη και όχι "προφητεία", των ομιλιών του πατρός Μαξίμου και ενός ετέρου συντελεστή της έρευνας του νέου βιβλίου περί του πνευματικού βοηθήματος για την αναγνώριση του αντίχριστου. Εκεί υπογραμμίζουν και αναλύουν τις αναμενόμενες επιθέσεις των αδαών ανθρώπων, που διακατέχονται από τεράστια ημιμάθεια στα ερμηνευτικά θέματα της Γραφής, της Πατρολογίας και κυρίως της συντελιακής εσχατολογίας.
Η συγκεκριμένη κάστα χριστιανών, κάθε βαθμίδας και αξιώματος, νομίζοντας ότι υπηρετεί θεάρεστο έργο που πολεμάει την πλάνη, εντούτοις δεν καταλαβαίνει ότι στην ουσία με την μεροληπτική στάση της και την προπαγανδιστική[2] αντιμετώπιση της αντίθετης θέσης, αντί γόνιμου διαλόγου και τεκμηριωμένων εξηγήσεων, γίνεται στην ουσία φορέας πνευματικού φασισμού.
Δεν αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν φρικτά στην ουσία να χάσουν την σωτηρία τους, εάν αποδειχτεί, ότι παρά την ευγενική πρόσκληση διαλόγου και διευκρινήσεων σε τυχών απορίες, προτιμήθηκε ο δρόμος της παραπληροφόρησης και της αλλοίωσης των νοημάτων. Με τη γνωστή τακτική της αποκοπής από την υπόλοιπη συνάφεια και τις πληροφορίες, η σατανική αυτή μέθοδος παραπλάνησης απο την αλήθεια είναι γνώρισμα των αιρετικών. Είναι ανεπίτρεπτη για αληθινούς ορθόδοξους χριστιανούς και δείχνει την εμπάθεια που δημιουργείται από τον φόβο του ακούσματος και μόνο περί συντέλειας, όπως και είπαν οι Άγιοι ότι θα ισχύει, παρομοιάζοντας το με μεγάλο αγώνα.[3]
Όμως η συκοφαντική δυσφήμιση σε μελέτες και έρευνες βασισμένες στο σύνολο των λόγων και των πληροφοριών των αγίων Πατέρων και της Γραφής, που καλοπροαίρετο σκοπό έχουν να ενημερώσουν το πλήρωμα της Εκκλησίας για την πλάνη των εσχάτων, θα έχει σαν αποτέλεσμα τον κίνδυνο της απώλειας[4] πολλών ψυχών. Έτσι γνωρίζουμε από προφητείες[5],[6] και σεβαστούς ερμηνευτές[7] ,ότι θα χαθεί μέρος των βαπτισμένων χριστιανών[8] και του κλήρου.[9]
Τι λόγο θα δώσουν άραγε όσοι διευκολύνουν τον Εωσφόρο στο έργο του στην καταβρόχθιση ψυχών, νομίζοντας ότι υπηρετούν την αληθινή Εκκλησία του Θεού;
Ένα τρανό παράδειγμα λοιπόν τέτοιας συμπεριφοράς, αλλά και συνάμα θύμα της παραπληροφόρησης, είναι και ο αδερφός Δημήτριος Σ. - εφεξής καλείται εκτενώς και ως λαϊκός. Είναι γνωστός στο διαδίκτυο σαν ο άνθρωπος που παίρνει συνεντεύξεις σε βίντεο από διάφορους μητροπολίτες, ιερωμένους και γνωστούς θεολόγους. Εκμεταλλευόμενοι την ακολουθούμενη αναίρεση στην κριτική του προσπάθεια, ας εμβαθύνουμε ενθυμούμενοι κάποια πράγματα για να τα έχουμε υπόψιν μας για τα αποκαλυπτικά[10] χρόνια που έρχονται.
Σε αυτή εδώ την σύντομη αναιρετική έρευνα - και όχι πλήρη τεκμηρίωση της υποστηριζόμενης τοποθέτησης περί του ΜΗ αδύνατου της γνώσης της Μεγάλης Αυτού Ημέρας, υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός με παραπομπές , αλλά και όπου δημιουργηθούν απορίες και αμφιβολίες, δύναται να προσκομισθεί επιπλέον ικανοποιητικός αριθμός από έγκυρες πηγές.
Η πλήρης τοποθέτηση επί της θέσης, με εξέταση των συνολικών λόγων και πράξεων των Αγίων επί του θέματος, σαν ύστατη συνεισφορά στην ορθόδοξη βιβλιογραφία, είναι μια μη δημοσιοποιημένη για την ώρα μελέτη.
Όσοι περιριορίζουν τον Θεό και τα νοήματα των Θείων Γραφών και την δυνατότητα νοητικών αναβάσεων των Θεομένων, επειδή ο δικός τους νους αδυνατεί να συλλάβει τα επιπλέον γνωσιακά επίπεδα, μπορεί να παραδειγματιστεί από τον Μέγα Βασίλειο που σχολιάζει[11] με εντελώς διαφορετικό τρόπο την περίφημη επερώτηση των Μαθητών να μάθουν τον χρόνο της Μεγάλης Ημέρας, δείχνοντας ότι ο χρόνος είναι υποδεέστερος της εμπειρίας Θεώσεως και Γνώσης και επ’ ουδενοί μυστικό σε όσους τηρούν τις προϋποθέσεις.
Όσοι όμως είναι συνδεδεμένοι (πνευματικά) με την σάρκα και το αίμα του κόσμου τούτου(απορροφημένοι με τα βιοτικά και τις ευθύνες), αδυνατούν να κατανοήσουν οποιαδήποτε ανώτερη γνώση και όχι μόνο τους χρόνους, ενώ όσοι είναι υπό την "τῇ ἰδίᾳ" εξουσία Του δεν μετέχουν στην άγνοια των υπολοίπων. [12]
Έτσι εξηγείται και γιατί ειπώθηκε στους Μαθητές τότε το ρητό που επικαλούνται σαν επιχείρημα οι σημερινοί, διότι το πνευματικό τους επίπεδό[13] τότε[14] - πριν δηλαδή την επιφοίτηση και την ασκητική ζωή τους και το μεγάλο έργο τους, δεν ήταν ανάλογο των μετέπειτα Αγίων, οι οποίοι και ασχολήθηκαν και με τα στοιχεία που συνθέτουν την ημερομηνία στον κατάλληλο χρόνο όπως προφητεύτηκε[15] [16] [17] από τον Προφήτη Δανιήλ.
Άλλωστε και στην Γραφή υπάρχει ναι μεν, αλλά... "Ουχ υμών έστι γνώναι χρόνους ή καιρούς ους ο πατήρ έθετο εν τη ιδία εξουσία, αλλά λήψεσθε δύναμιν επελθόντος του Αγίου Πνεύματος..." (Πράξ. 1:7-8) που σημαίνει πολλά.
Ο Ιερός Φιλόσοφος Άγιος Ιουστίνος επιβεβαιώνει [18] στο σημείο για το προσωρινό της απόκρυψης και ότι το Άγιο Πνεύμα θα οδηγήσει στην συνέχεια εις πάσα αλήθεια, βάζοντας ταφόπλακα σε μαρμαρωμένες πρόχειρες ερμηνείες με δήθεν διαχρονική αξία. Παρομοίως πράττει και ο Ιερός Χρυσόστομος, αφού σε ειδική ομιλία του κάνει σαφές τον λόγο που δεν αποκαλύφθηκε τότε το πότε και ξεκαθαρίζει[19] ότι η αναζήτηση τότε ήταν ΑΚΑΙΡΗ και όχι απαγορευμένη δια παντός. Στην ίδια ομιλία ξεκαθαρίζει ότι το πότε θα γίνει κάτι δεν είναι μέγα μυστικό και αναφέρει τον Μωυσή που έμαθε χρονικές λεπτομέρειες αριθμώντας τα έτη.
Αλλού συνεχίζοντας να εξετάζει τα χρονικά νοήματα μέσω του τότε διαστήματος, που δόθηκε στα γνωστά σημεία, ο Άγιος Ιωάννης ερμηνεύοντας[20] τα λόγια του Ιησού υποδηλώνει ότι όντως το αποκαλυμμένο διάστημα που έδωσε με ιστορικό γεγονός στο σημείο ο Κύριος, δηλαδή η καταστροφή του Ναού το 70 μ.χ και η Β’ παρουσία σχετίζονται. Διότι χρησιμοποιεί πληθυντικό αναφέροντας διαστήματα με πληρότητα γεγονότων , ενώ το φανερό χρονικό διάστημα τότε ήταν ένα.
Πιθανόν και να υποδηλώνει εμμέσως ότι η συκιά - Ίδρυσις του κράτους των Εβραίων μέχρι την Δευτέρα Παρουσία είναι το ισόποσο χρονικό διάστημα επισημαινόμενο από τον Κύριο. Υπάρχει μια λανθάνουσα υποστήριξη ή και σκόπιμη απόκρυψη στον συσχετισμό, αφού διαβεβαίωσε στο τέλος ότι ο Κύριος στην πράξη είπε (στην ουσία κρυμμένα, σε αρμονία με τον Προφήτη Δανιήλ τότε) τα πάντα.
Βλέπετε ότι δεν αποκλείεται οι Ιεχωβάδες να πήραν Ιδέες από τον Ιερό Χρυσόστομο, απλά δεν μπορούσαν να κάνουν παντού τις σωστές αναγωγές στην ιστορία. Αυτό έλειπε!
Δίνουν συγκεκριμένες Χρονολογίες οι Άγιοι;
Είναι αίρεση άραγε αυτό;
Σε πρόσφατο δημοσίευμα του λοιπόν ο λαϊκός, που φανερώνει στο προκείμενο επίπεδο κριτικής δημοτικού σχολείου στην καλύτερη περίπτωση, χωρίς καμία θεολογική τεκμηρίωση για αναίρεση, και προηγούμενη ορθοπραξία ζήτησης διευκρινίσεων, δείχνοντας χαρακτηριστική θρασύτητα και αμάθεια, γέμισε με ψευδή συκοφαντικής σκοπιμότητας την ιστοσελίδα[21] του!
Θεωρεί ότι αναιρεί το νέο πολυδιάστατο βιβλίο[22] ερευνητικού επιπέδου, που αποδείχνει σε όσους το μελετήσουν μαζί με τις 800 παραπομπές του και πλήθος ακόμη αδημοσίευτων ότι ο π. Μάξιμος είχε μάλλον ή να το θέσουμε δικαιότερα, είχε βέβαια δίκαιο στο βασικό νόημα. Σε αυτό συνηγορούν[23] και πλήθος σύγχρονων αγίων και σεβαστών, που ξέρουν με αγιοπνευματική βεβαιότητα ότι ο αντίχριστος είναι εδώ, στην γενιά μας και ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες ή έτη, να αναλάβει τα αναμενόμενα.
Ας δούμε όμως τις παρερμηνείες του εν λόγω πιστού που υποκρύπτουν εωσφορικό πνεύμα στον λογισμό του, με καθαρή διάθεση ειρωνείας για να καλύψει την αμάθεια του και την ελλειπή του πληροφόρηση. Αυτή αποδεικνύεται από πραγματικά περιστατικά των εκδομένων βιβλίων, του αδίκως κατηγορούμενου μοναχού και βιντεοσκοπημένων ομιλιών του δημοσίως, πριν ακόμη ασκήσει ο λαϊκός την αδόκιμη κριτική του, και των οποίων το περιεχόμενο αγνόησε.
Αρχίζει λοιπόν ο επίδοξος κριτής του έργου του Μοναχού να μιλάει περί "αίρεσης προφητικής ημερομηνίας", κάτι τέτοιο όμως δεν έχει τεκμηριωθεί από καμία οικουμενική σύνοδο, αν και ήταν γνωστές οι αποτυχημένες ερμηνευτικές προσπάθειες[24] των Αγίων Ειρηναίου και Ιππόλυτου.[25] Και οι δύο τους έζησαν και χρονολόγησαν περί της Β’ Παρουσίας πριν από τις τελευταίες οικουμενικές συνόδους.
Οι οικουμενικές αυτές σύνοδοι, όχι μόνο δεν αφαίρεσαν την αγιότητα τους λόγω της αποτυχημένης ερμηνείας τους , όχι μόνο δεν θεώρησαν ότι προφητεύουν, αλλά δεν θέσπισαν καν κάποιο κανόνα απαγόρευσης ορισμού ημερομηνίας και εποχής. Ούτε καταγράφηκε εξ’ όσων γνωρίζω κάποια τυχόν αγιοπνευματική παρότρυνση του πληρώματος της Εκκλησίας. Ούτε τόλμησαν να συμπεριλάβουν στο σύμβολο της πίστεως την φράση "και πάλιν ερχόμενος μετά δόξης σε άγνωστο χρόνο", για να προστατέψουν την Εκκλησία από την (δήθεν...) πλάνη όπως ισχυρίζεται με θρασύτητα ο νεωτεριστής εκκλησιαστικός δημοσιογράφος.
Ούτε ερμήνευσαν και εξέλαβαν ότι ο Χριστός (δήθεν) αφαίρεσε την μελλοντική δυνατότητα αποκάλυψης της. Πως θα μπορούσαν άλλωστε, αφού είχε γίνει σαφές[15] ότι θα αποκαλυφθούν την κατάλληλη ώρα, μέσω του Δανιήλ και πριν την ενανθρώπιση Του.
Ο Χριστός μιλούσε σαφώς για τον τότε χρόνο και στιγμή και καταστάσεις. Δεν είπε ρητά ότι κανείς ποτέ δεν θα μπορέσει να μάθει τίποτα όπως παραφράζουν πολλοί. Στα συγκεκριμένα σημεία (Ματθ. 24,36) που επικαλούνται οι θιασώτες του "απαγορευμένου μυστικού", υπονοούσε το μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας. Όχι όμως ολόκληρο, όπως αντιπαραθετικά φαίνεται[15] στον Προφήτη Δανιήλ. Αλλά το ίδιο προκύπτει και από την Αποκάλυψη(ια΄:2, ιγ΄:5) και τους 42 μήνες, όπου θα γίνει πλέον γνωστή στους μετέχοντες η Δευτέρα Παρουσία αλλά και από τις πράξεις πολλών Αγίων που τόλμησαν και άγγιξαν -μερικώς έστω- το "απαγορευμένο", όπως δηλαδή ο Αδάμ και η Εύα, σύμφωνα φυσικά με την αντιφατική λογική των επιφανειακών ερμηνευτών της σύγχρονης εσχατολογίας.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι σημερινοί πιστοί και θεολόγοι, με επιφανειακή γνώση στο θέμα και ανακριβέστατη έκφραση,[26] θεωρούν "αίρεση" την πράξη όχι μόνο του Μοναχού Μαξίμου, άλλα επακόλουθα -εμμέσως πλήν σαφώς - κρίνοντας με το ίδιο μέτρο και τους Αγίους Ειρηναίο[24] και Ιππόλυτο[25] αλλά και τον Αγιο Νεόφυτο[27] τον Έγκλειστο.
Άπαγε της βλασφημίας! Φυσικά και δεν τίθεται θέμα αιρέσεως, βάσει ορισμού της[28] εφόσον δεν διαπραγματεύεται καμιά δογματική αλλαγή στην σωτηριώδη αλήθεια. Είναι απλά μια θεολογούμενη ερμηνευτική άποψη, μία συνθετική πληροφορία[29] εκ των λόγων των Αγίων και μια πολύ πιθανή αποκάλυψη του Θεού σε μας, λόγω και των σχετικών λόγων του Προφήτη Δανιήλ! Δεν μπορεί, στο όνομα της αλήθειας, ο κάθε θεολόγος και συνέδριο και τοπική εκκλησία να καπηλεύεται τον όρο "διδασκαλία της Εκκλησίας" με τις θέσεις τους, όταν οι αποδείξεις λένε άλλα, όπως διαφαίνεται. Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΛΟΓΙΑ ΑΓΙΩΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΕΣ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΤΑΓΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΠΑΡΑΔΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ!
Η πιο επικίνδυνη διαστροφή της ορθής διδασκαλίας προέρχεται διαχρονικά μέσα από την ορθόδοξη Εκκλησία και τον κλήρο και όχι από τις εξωτερικές αιρέσεις όπως νομίζουν οι πολλοί. Η υπέρ-αίρεση του οικουμενισμού άλλωστε πιστοποιεί τα λόγια[30]του Ιερού άνδρα.
Ούτε δικαιώνονται με το να προλαμβάνουν και να ανάγουν καταχρηστικά τον όρο "ψευδοπροφήτης" σε όσους κρίνουν αυτοί με αυθαιρεσία και χωρίς ολοκληρωτική απόδειξη. Διότι αν αποδειχτεί εκ του χρόνου για παράδειγμα, ότι το Άγιο Πνεύμα ώθησε τον Μοναχό, τότε "αποτελεί θανάσιμη αμαρτία να θεωρήσει κανείς μια ενέργεια του Αγίου Πνεύματος σαν ενέργεια δαιμονική".[31]
Η αντορθόδοξη και ανορθόδοξη συμπεριφορά της σημερινής ακαδημαικής "θεολογίας" και των λογίων κληρικών.
Αυτή δε η προφητικού περιεχομένου ερμηνεία και ημερομηνία, σε συμφωνία με την Προφητεία του Δανιήλ[15] και όχι αστήρικτη, όπως διακρίνει και μπορεί να δει παρακάτω, αλλά και ερευνώντας τις παραπομπές, ο κάθε εχέφρων νους, θα κριθεί από το πλήρωμα του χρόνου. Σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα γίνει έγκριτα και πρόωρα από αστήρικτες αγιοπατερικά σοφιστείες ημιμαθών ταγών και ακαδημαϊκών θεολόγων. Οι τελευταίοι αδυνατούν παντελώς να τεκμηριώσουν, με τον γνωστό ορθόδοξο ευρύ τρόπο της συνάφειας της Γραφής, τα προκύπτων συμπεράσματα λόγω της θέσης τους από τα χωρία που επικαλούνται και ερμηνευουν αδόκιμα. Αποτυγχάνουν να τα συσχετίσουν με τα ΣΥΝΟΛΙΚΑ λόγια Αγίων και χωρίων της Γραφής, και να δικαιολογήσουν τις φαινομενικά "αντιφατικές" πράξεις των Θεουμένων.
Κυρίως όμως, είναι ανήμποροι να απαντήσουν ειλικρινά, διεξοδικά, απολογητικά και σαφέστατα στα επιχειρήματα και ντοκουμέντα της αντίθετης θέσης, τα οποία είναι πολλά. Αντί αυτού διαλέγουν τον δρόμο της υπεροψίας, απόκρυψης της άλλης θέσης και προπαγάνδας.
Η πολιτική αναταραχή που ενδεχομένως να προκληθεί από την ευρεία διάδοσή της αλήθειας στο θέμα, είναι ακόμα ένας μοχλός πίεσης στην εκκοσμικευμένη και συμπλέουσα διοικούσα Εκκλησία και τους συνεργαζόμενους θεολογικούς κύκλους.
Το αποτέλεσμα είναι στο να εμμένουν στην, προπαγανδιστικού τύπου, σοβαροφανή και μόνο θέση τους. Η φανερή πολύχρονη αδυναμία τους πιστοποιείται -για όσους κρίνουν αντικειμενικά- από το ότι αποκόβουν λίγα γνωστά χωρία της Γραφής και τους αποδίδουν απόλυτο και μοναδικό νόημα, μην εξετάζοντας καν τις αντιφάσεις που προκύπτουν με τις πράξεις πολλών Αγίων.
Ταυτόχρονα προσποιούνται ότι αγνοούν όσα σχετικά δεν συμφέρουν! Κυρίως αψηφούν την παλαιά Διαθήκη και την επίσημη μεταφραστική[32] απόδοση αυτής.
Το αναμενόμενο αποτέλεσμα από την γνωστή αυτή αιρετίζουσα τακτική στον ορθόδοξο χώρο, είναι η παραπλάνηση μεγάλου μέρους του πιστού λαού. Έτσι δεν λείπουν και αυτά τα μέλη της Εκκλησίας που επιδίδονται, πολλές φορές, σε συκοφαντικές ακρότητες εναντίον όσων εκτιμούν το πλήθος των σχετικών χωρίων της Αγίας Γραφής και την αρμονικότητα και συνάφεια που προκύπτει από τους λόγους των Αγίων.
Όλοι αυτοί οι διδάσκαλοι που, συνειδητά ή μη, ψεύδονται και υποκρίνονται στο θέμα και κυρίως στην συμπεριφορά αντιμετώπισης του, έμμεσα και επανειλημμένα ως προς τους Πατέρες κατά περιπτώσεις,[33] υποδηλώνουν με εμφανή αυταρέσκεια ότι έχουν την ικανότητα να απορρίπτουν τα σχετικά λόγια των Αγίων και την σκοπιμότητα αυτών στην εκκλησιαστική βιβλιογραφία. Η πνευματική τύφλωση και παρερμηνεία υπήρχε στον κλήρο καθ’ όλη την εκκλησιαστική Ιστορία, αφού επικριτικά λόγια[34] του Ιερού Χρυσοστόμου βρίσκουν τέλεια εφαρμογή σήμερα. Άλλωστε να υπενθυμίσουμε τις καθαιρέσεις[35]του Ιερού Χρυσοστόμου και Μέγα Αθανασίου για να επιβεβαιώσουμε ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΑ πλέον στην εποχή μας το ρητό "Τα ράσα δεν κάνουν τους παπάδες", και φυσικά δεν είναι οι Ιερείς μόνοι τους μαζί με λίγους λαϊκούς θεολόγους η αληθινή Εκκλησία σαν σώμα Χριστού! Απλοί μοναχοί και μοναχές, λαϊκοί και λαϊκές, δύναται να έχουν επισκοπική[36] πνευματική χειροτονία απευθείας εκ Θεού, όχι βεβαίως για να ιερουργήσουν μυστηριακώς, αλλά για να υπηρετήσουν την Εκκλησία Του!
Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, κρίνονται και ο Προφήτης Δανιήλ[15] και Άγιοι οι οποίοι έδωσαν[23] αυτές τις πληροφορίες, αν δεχτούμε, ή καλύτερα ο χρόνος δείξει, ότι έσφαλαν, αν είναι ποτέ δυνατόν σε συλλογικό επίπεδο!
Η ντροπή όμως αυτή την στιγμή αντικειμενικά ανήκει στα σημερινά θεωρούμενα πνευματικά αναστήματα της θεολογίας, τα οποία αδυνατούν παντελώς να απαντήσουν στα εσχατολογικά ερωτήματα που έχουν τεθεί, τουλάχιστον 33 στον αριθμό όπως αποτυπώνονται σε παλαιότερο έγγραφο[37] στις σελίδες 9-11. Αλλά η ντροπή υπάρχει διότι παρά την αδυναμία τους, δεν παραδέχονται το άτοπο της θέσης[38] τους και δεν προσχωρούν στην μετριοπάθεια επί του θέματος, εφιστώντας την προσοχή προς όλες τις κατευθύνσεις.
Τοποθετούνται[2] πλειοψηφικά με παντελή αρνητικότητα στην πιθανότητα έστω της εκ Θεού αποκαλύψεως της ημερομηνίας, βάσει της σύνθεσης αγιοπατερικών χρονικών στοιχείων.
Παραμένουν όμως και χωρίς την δυνατότητα υποδείξεως του σωστού, στα σχετικά του Δανιήλ. Θα όφειλαν όμως να καλέσουν σε διάλογο κληρικούς, μοναχούς και λαϊκούς με σχετικές γνώσεις, από το να οργανώνουν συνδιασκέψεις[39] ματαιότητας[40] για το θέμα και προπαγανδιστικές διδασκαλίες προωθήσεως της θέσης τους, ποζάροντας σαν αλάνθαστοι ερμηνευτές.
Η θρασύτητα όμως μερικών - άσχετων με την εφαρμοσμένη ορθόδοξη πατρολογία στις ερμηνείες- υπευθύνων Ι.Μητροπόλεων και ακαδημαϊκών προσκεκλημένων τους, (που σαν ερμηνευτές της Γραφής χωρίς τους Αγίους, και χωρίς την απαραίτητη ερμηνευτική συνάφεια της ορθοδόξου πρακτικής στο θέμα,[41] νομίζουν ότι συνέλαβαν το πλήρες νόημα κατά το δικό τους φτωχό νου στα θέματα αυτά) φτάνει στο παραλήρημα να αποκαλέσουν έμμεσα απατεώνες[42] τους προαναφερθέντες Αγίους που έθεσαν σαφή χρονολογία συντέλειας!
Όχι μόνο αυτά, αλλά ο χαρακτηρισμός τους φτάνει και τον ίδιο τον Προφήτη Δανιήλ, που όρισε κρυμμένα[15] τους χρόνους, με σκοπό το ξεκλείδωμα της γνώσης κάποτε, όπως θα αναλυθεί σε παρακάτω ενότητα και επιβεβαιώθηκε από Αγίους. Για να μην πούμε για πλήθος αγίων που έδωσαν χρονικά στοιχεία , παλαιοί και σύγχρονοι, έμμεσα και άμεσα, σαν άλλοι "απατεώνες" σύμφωνα με τις εμπαθέστατες κρίσεις[42] της Ι. Μητρόπολης Καστοριάς. Αλλά παρομοίως προσβλητικά ίσως πράττουν και ανά την υφήλιο Ι. Μητροπόλεις, που τηρούν παρόμοια ανορθόδοξη στάση "ερμηνευτικού παντογνώστη" εκ των αποκομμένων αγιογραφικών εδαφίων και μόνο. Κάποιες φορές ορισμένοι βάζουν και ένα περιορισμένο απόσπασμα από έναν Άγιο, που φαίνεται εκ πρώτης όψεως να υποστηρίζει την εξήγηση τους, και αψηφούν οτιδήποτε άλλο δεν συνηγορεί στην άποψη τους.
Η συνήθης τακτική τους όμως είναι η παραποίηση του ακριβούς νοήματος τέτοιων πατερικών λόγων, καθώς στην πλειοψηφία τους τα σχετικά ορθόδοξα κείμενα επαναλαμβάνουν απλά την κυρίως μετάφραση στο σημείο και δεν διαλέγονται αναλυτικά, ούτε μελλοντολογούν λέγοντας ότι κανείς δεν θα μάθει ποτέ. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι αυτό ίσχυε μόνο όσο διαρκούσε το κλείδωμα[43] της Παλαιάς Διαθήκης από τον Θεό στην σχετική γνώση, στο μεγαλύτερο δηλαδή διάστημα της ιστορίας. Το βασικό κριτήριο της απόκρυψης, αυτό του συμφέροντος[44] της ψυχής των πιστών, αντιστρέφεται για την γενιά των εσχάτων λόγω της εγγύτητας του χρόνου, όπως φαίνεται και από τον ορισμό των 3,5 ετών του αντίχριστου και όχι μόνο από τον Προφήτη Δανιήλ.
Δεν αναζητούν λοιπόν οι πολλοί την αλήθεια, αλλά την προσωρινή τους βόλεψη[34] και σύμπλευση με τα συμφέροντα του κόσμου τούτου. Για αυτό το καλύτερο όπλο τους είναι η εξ’ αρχής γελοιοποίηση όσων καν το συζητάνε. Η ψυχοσύνθεση τους μαζί με το μεγάλο εμπόδιο της προσκόλλησης στον υλικό κόσμο έχει δημιουργήσει ένα είδος "δόγματος", χωρίς όμως απόδειξη και τεκμηρίωση.
Ορίζουν δε και δικά τους όρια[45] για το τι επιτρέπεται ο Θεός να αποκαλύψει και σε ποιον και πότε, τι μπορεί να υπολογίσει και τι όχι και μιλούν με δίκες τους διατυπώσεις χωρίς ακρίβεια και διασταύρωση από τους Αγίους. Κανένα γραπτό Άγιου δεν συνάντησα όσο και να έψαξα που να να είπε επακριβώς και με κατηγορηματική βεβαιότητα ότι θα είναι για πάντα[46]αδύνατον, όπως πράττουν οι σημερινοί υπερήφανοι υποτιμητές της ορθόδοξης βιβλιογραφίας. Αυτοί, ηθελημένα ή άθελα, ετοιμάζουν το ποίμνιο για αναλαμπές δόξης ή επίγεια καλοπέραση και βόλεμα και όχι για διωγμό. Και βέβαια δεν τόλμησε πότε να χαρακτηρίσει Άγιος ως απατεώνες τους παλαιούς Ειρηναίο και Ιππόλυτο. Το έπραξε εμμέσως πλην σαφώς όμως η Μητρόπολη Καστοριάς και οι όμοιοι τους! Υπάρχει άραγε κάποιος να τους συνετίσει στο πως εκφράζονται ή θα περιμένουμε[47] τον Προφήτη Τιμωρό της Αποκάλυψης να αρχίσει απο Δεσπότες;
Θα έπρεπε να ξέρουν όμως ότι η η Γραφή από μόνη της παραπλάνησε τουλάχιστον τα 9/10 των χριστιανών παγκοσμίως, δημιουργώντας αμέτρητες αιρέσεις. Ποίοι είναι άραγε απατεώνες ερμηνευτές, όσοι ακολουθούν τους σίγουρους Αγίους και σέβονται τους Προφήτες ή ο συντάκτης ενός κατάπτυστου κειμένου και όσοι αμετανόητα εμμένουν σε συκοφαντίες αντί σεβασμού και που κινδυνεύει να καταλήξει σε βαθύ βάραθρο λόγω των χαμένων ψυχών που θα του χρεωθούν; Ποίος είναι απατεώνας ερμηνευτής στην ορθοδοξία άραγε; O εκάστοτε Μητροπολίτης ή ακαδημαϊκός θεολόγος ή σύνεδρος που παίρνει ερήμην[48] του συνόλου του πιστού λαού αποφάσεις[39] με ύφος αλάνθαστης[49] αυθεντίας[50] και δεν τηρεί ούτε τα ερμηνευτικά προσχήματα της ορθοδοξίας και ασεβεί στους Αγίους που προσποιείται στο ποίμνιο ότι προσκυνά εικονικώς αλλά προσβάλει πνευματικώς ή όσοι ερευνούν πάσα Ιερά Γραφή και σέβονται και προσμετρούν τα λόγια των Αγίων και των Προφητών και το σύνολο της παρακαταθήκης;
Όταν υπάρχει η έμπρακτη γνωμοδότηση των Αγίων μας, όσες συνδιασκέψεις και φτωχά ανακοινωθέν[39] και να πράξουν οι επίσκοποι με ανεντιμότητα, δεν θα μπορέσουν ποτέ να πείσουν[40] ολόκληρο το πλήρωμα της Εκκλησίας. Δόγμα δεν θα το κάνουν ποτέ[51]! Ο Προφήτης Δανιήλ και οι Άγιοι είναι με μας και την αλήθεια[52] και όχι με τους άμοιρους αρχιερείς της εποχής της μεγάλης απώλειας! Οι συγκεκριμένοι ρασοφόροι και οι ακαδημαϊκοί υποβαθμιστές της αγιοπατερικής πληροφορίας, αψηφούν τα ιερά λόγια Αγίων. Με χαμηλού επιπέδου επιχειρήματα αιρετικών προδιαγραφών[53] και αυθαίρετων απαγορεύσεων μεσαιωνικού τύπου, επιχειρούν να πείσουν ότι "απαγορεύονται" οι χρονολογικοί συσχετισμοί! Χωρίς βέβαια να έχουν καμιά τεκμηρίωση, και όταν όλες οι αποδείξεις των Αγίων είναι εναντίον τους! Ξέρουν όμως καλά ότι ποζάροντας με κύρος σε κάμερες και πλήθος χρησιμοποιώντας λέξεις "αστήρικτα", "κακόδοξα" και άλλα τέτοια ασυνάρτητα, καταχρηστικά και ανεξήγητα από τα κρυμμένα πρακτικά τους, θα πείσουν τους μη γνωρίζοντας τα σχετικά.
Αυτό που ..”ξέχασαν” όμως, είναι η “δήλωση” περί περιττολογίας των Αγίων Πατέρων, αν και δεν είναι και η πρώτη φορά στις μέρες μας που επιχειρείται[33] η υποβάθμιση τους.
Θα πρέπει αν είχαν ίχνος τιμιότητας στο θέμα, να μας υποδείξουν τους δικούς τους “σωστούς” συσχετισμούς των ανεκμετάλλευτων λόγων των Αγίων! Μήπως άραγε έχουν τελικά μόνο το σχήμα και τον τύπο και διόλου το πνεύμα των προγόνων τους, το οποίο μάλιστα σύντομα θα καταργηθεί δια παντός; Αυτά διδάχτηκαν στα οικουμενικά ανοίγματα, δηλαδή την αιρετική λογική απομόνωσης του χωρίου που συμφέρει από την αγία Γραφή, την συμπερασματική αυθαιρεσία με την μορφή ανακοινωθέν βαρύγδουπων λέξεων και την περήφανη εκμετάλλευση της θέσης,[54] ποζάροντας σαν αυθεντίες[50] επί παντός επιστητού;
Μόνο γελοιοποίηση στους εκστομίζοντας φέρνει η παιδιάστικη προσπάθεια απαγόρευσης της χρήσης αγιοπατερικών χρονολογικών πληροφοριών με απλή τοποθέτηση σε ημερολόγιο. (Βλέπε Πόρισμα δ’ της ΚΔ’ πανορθόδοξης "συνδιάσκεψης"). [39]
Η εκφραστική πονηριά τέτοιων ανακοινώσεων[39] όπου χρησιμοποιούν τις αιρετικές και ανορθόδοξες προσπάθειες διεθνώς για να ομαδοποιήθουν μαζί με τα ξερά και τα χλωρά επιχειρώντας να αμαυρωθεί οποιαδήποτε προσπάθεια στον ορθόδοξο χώρο που χρησιμοποιεί τα χρονολογικά στοιχεία των Αγίων και την κοινή λογική είναι δαιμονικός λογισμός, γνώρισμα της απομάκρυνσης από την ορθοπραξία και την νήψη.
Αντί αυτού, κάνουν ότι δεν βλέπουν ότι μόνοι τους ομολογούν, δηλαδή αυτό που κατάφερε ήδη ο διάβολος. Να εξαφανιστεί[55] από τα βιβλία των μαθητών κάθε αναφορά για την εσχατολογία και το τέλος του υλικού κόσμου. Και οι ίδιοι εργολαβικά ανέλαβαν να συνεσκιάσουν[56] τον όρο εσχατολογία με ορθόδοξη ωραιοποίηση και να αφαιρέσουν τις σχετικές λεπτομέρειες δυσκολιών περί συντέλειας και αντίχριστου από τα κηρύγματα των ενοριών. Άχρηστα κατ’ αυτούς αυτού του είδους οι γνώσεις και οι λόγοι Αγίων και οι σχολιασμοί και εμβαθύνσεις!
Τα ατοπήματα με κατάπτιστα βιβλιά[57] που εκδίδονται απο την “Αποστολική Διακονία” , όχι μόνο δεν αποσύρονται, αλλά χρησιμοποιούνται[58] απο λόγιους Ιερείς για να πλανήσουν πιστούς σε πνευματικά κέντρα. Συνάμα η γραμμή που επιβάλουν στις άλλες Μητροπόλεις με επισημότητα, είναι η αποφυγή κάθε διδασκαλίας για διωγμό εποχής αντίχριστου, για προδοσίες μέρους του κλήρου, για χάραγμα και 666 και οτιδήποτε σχετίζεται με τις λεπτομέρειες του καιρού του αντίχριστου, για τις οποίες κοπίασαν να μας τις μεταφέρουν παλαιοί και σύγχρονοι.
«Καὶ ἐπειδὴ ψηλαφῶντες τὰς θείας γραφὰς οὐ συνίεσαν τὸν ἐν βάθει τῶν λέξεων ἐναποκεκρυμμένον νοῦν, περὶ δὲ μόνην τὴν λέξιν ἀσχολούμενοι ὥσπερ τινὰ τοῖχον ἐοίκασι ψηλαφᾶν», (Ευσέβιος Καισαρείας P.G. 22, 997),
προτιμούμε να ακολουθήσουμε τους αναγνωρισμένους Αγίους ακόμα και αν λάθεψαν συνολικά![59]
Ο αδόκιμος παραλληλισμός με τους Ιεχωβάδες
και ο Άγιος Νικόδημος
Συνεχίζει ο εν λόγω λαϊκός ιδιοκτήτης του Hellas-Orthodoxy την παραπληροφόρηση του ποιμνίου με τον γνωστό και ανόητο παραλληλισμό περί Ιεχωβάδων, το οποίο είναι ψευδές όπως αποδείξαμε καταρχάς και κατά δεύτερον υπονοώντας την αφαίρεση της ορθόδοξης δυνατότητας να γίνει εμπεριστατωμένα κάτι τέτοιο, επειδή πρόλαβαν οι... Ιεχωβάδες. Ας ενημερώσει κάποιος τον αδόκιμο νέο που βαριέται να ανατρέξει στους Αγίους και να διαπιστώσει την ορθοπραξία τους, αλλά και τους κατά τόπους ημιμαθείς στα σχετικά θέματα κληρικούς στα διάφορα αντιαιρετικά γραφεία Ιερών Μητροπόλεων (που εκ των πραγμάτων είναι επιφορτισμένα με άλλα), ότι ο Άγιος Νικόδημος το περίφημο συγγραφικό έργο του το οφείλει και στην έμπνευση[60] που πήρε από το κείμενο ενός λατινόφρονα αιρετικού! Γι’ αυτό και έδωσε την συμβουλή[61] να επιλέγεται κάθε ωφέλιμο από αιρετικούς, αρκεί να μην έχει κακοδοξίες .
Η ετυμολογία της λέξης κακοδοξία[62] δεν έχει να κάνει με τις ημερομηνίες και τους χρονισμούς όπου ανέκαθεν υπήρχαν άφθονοι[63] στην ορθόδοξη βιβλιογραφία, αλλά με δογματικά και λατρευτικά θέματα και όχι θεολογούμενα.
Βέβαια ακόμη και σπουδαίοι και χαρισματικοί σύγχρονοι δίδαξαν[64] λάθος στα σχετικά εσχατολογικά θέματα, όπως φαίνεται από την ασυμφωνία τους με το πλήθος των ορθόδοξων πηγών περί επταετίας[65] και με αδόκιμες συγκρίσεις με την πρακτική των αιρετικών Ιεχωβάδων.
Οι Ιεχωβάδες εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν να προβλέψουν σωστά, οι ενωμένοι με τον Κύριο όμως, οι Άγιοι ναι,[53] και εμείς να ωφεληθούμε από το προφητικό[66] τους επίπεδο. Όποιος το αρνείται αυτό δυστυχώς πέφτει σε αίρεση και θανάσιμη[67]παγίδα! Άτοπη σύγκριση πραγματικά που εξετάζει επιφανειακά το θέμα και δείχνει το μη αλάθητο των κτισμάτων.
Έπειτα, επειδή ο συγκεκριμένος λαϊκός και η πλειοψηφία δεν αναγνώρισε τον αντίχριστο, δεν γνωρίζει καν πώς θα τον καταλάβαινε από τώρα, όπως και οι περισσότεροι,[68] και κυρίως δεν άκουσε την ομιλία του Μοναχού και δεν διάβασε το νέο βιβλίο, συνεχίζει με ειρωνική θρασύτητα να λέει τα δικά του, νομίζοντας ότι έτσι θα ακυρώσει την εκ των ορθοδόξων πηγών απόδειξη του ισχυρισμού του Μοναχού περί παγκοσμίου εμφανίσεως χωρίς να γίνει ευρέως αντιληπτός.
Δηλαδή προλαμβάνει την απόδειξη του Μοναχού όπου υπάρχουν οι σοβαρότατες πιθανότητες να είχε δίκιο τελικά, και επιχειρεί να αποτρέψει όσους ενδιαφέρονται από το να δουν την απόδειξη στις ερμηνείες του στα προηγούμενα βιβλία. Κάνει υποκριτικά ότι δεν βλέπει ότι ο Μοναχός του προαναγγέλλει στον πρόλογο: "Αὐτό ἐξ ἄλλου βροντοφωνάζουν καί οἱ Ἅγιοί μας! Ἐστιάζουν στήν μεγάλη δυσκολία ἀναγνώρισης τοῦ πλάνου, ὅπως θά διαβάσετε λίγο παρακάτω...".
Αν ήταν εύκολο δεν θα γραφόταν το νέο βιβλίο.[22] Το συγκεκριμένο ερευνητικό βιβλίο άλλωστε, προϊόν συστηματικής ομαδικής εργασίας πιστών και όχι μόνο του πατρός Μαξίμου, δεν ασχολείται με ημερομηνίες αλλά έχει διαχρονική αξία σε κάθε περίπτωση. Τείνει να δικαιώσει όμως, μερικώς ή προφανέστατα ολικώς και εμπεριστατωμένα την έντονη επταετή προσφορά του στην συντελιακή ενημέρωση, που αποκτά ιδιαίτερη αξία διότι συντελέστηκε με πλήρως εχθρικές συνθήκες.
Αλλά κανείς στα παλιά χρόνια τόσους αιώνες δεν τόλμησε να ισχυριστεί εξαπάτηση του πιστού λαού για τις περιπτώσεις των Αγίων που προαναφέρθηκαν. Μάλιστα δεν έχει καταγραφεί καμία άλλη συμπορεύουσα αγιοπνευματική μορφή της ορθοδοξίας, εκείνη την εποχή των υπολογισμών των προαναφερθέντων αγίων. Ούτε λόγος για ειδικές συνθήκες με την σημαία 666 και όλα τα υπόλοιπα[69] [70] [71] σημερινά δείγματα. Πήραν δηλαδή αυθαίρετα μόνοι τους την πρωτοβουλία. Αντίθετα πλήθος αυτών υπάρχει όπως αποδεικνύεται από σχετικό έγγραφο[23], στην σημερινή εποχή του πατρός Μαξίμου και "φωτογραφίζει" καθαρά στη σύγκλιση τους την τρέχουσα κυρίως δεκαετία!
Και αντί αυτά τα δεδομένα να συνυπολογισθούν και να κρατηθεί το λιγότερο μια επιφυλακτική αλλά και προσεκτική συνάμα στάση, η ανευθυνότητα των ποιμένων και των ακαδημαϊκών θεολόγων που αυτοί προσκαλούν για να δώσουν "εγκυρότητα" στις πλανερές διδασκαλίες τους, στο θέμα της αντιμετώπισης της πλάνης και εκκλησιαστικής προδοσίας των εσχάτων, είναι έκδηλη κατά περιπτώσεις.
Ποιος λοιπόν έχει απίστευτο θράσος, κοροϊδία και κυρίως ΑΙΡΕΣΗ σε αυτη την περίπτωση; Ο συμπορεύομενος και μιμούμενος τους Αγίους στο θέμα σε εγκυρότερη περίοδο βάσει κοινού ορθόδοξου αισθητηρίου[23] και ώριμες συνθήκες από κάθε άποψη Μοναχός Μάξιμος ή αυτός που με αναιδέστατο τρόπο υπονοεί ότι οι Άγιοι που έκαναν το ίδιο, με σαφώς λιγότερα χρονολογικα στοιχεία και ανώριμες συνθήκες, είχαν αίρεση και η Εκκλησία τόσους αιώνες δεν το πήρε "είδηση" και δεν καταδίκασε εκ των υστέρων έστω τους τρείς αυτούς Αγίους;
Η προπαγανδιστική και μονομερής παράθεση στοιχείων
Ποιος έχει θράσος και υποκρίνεται άραγε; Mήπως αυτός που λέει ότι διάβασε τα προηγούμενα βιβλία του Μοναχού και χρησιμοποιεί αποσπάσματα από τον δικτυακό τόπο του μοναχού, ενώ παράλληλα προσποιείται ότι δεν γνωρίζει τις αναιρέσεις του Μοναχού στον έλεγχο της ΟΟΔΕ που έχει γίνει εδώ και πολλά έτη; Δεν είδε ότι έχει αναρτηθεί[72] στην ιστοσελίδα του και έχει άλλωστε τυπωθεί και στο βιβλίο του 2018 - ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ;
Το ότι μονομερώς ο συγκεκριμένος λαϊκός αναπαράγει τις απαντημένες παλαιές θέσεις της ΟΟΔΕ και παράλληλα δεν αναφέρει καν ότι έχουν απαντηθεί βέβαια από τον μοναχό - ούτε λόγος βέβαια για να τις αναρτήσει προς αντικειμενική πληροφόρηση των αναγνωστών του - ενισχύει απλά τις υποψίες για κατευθυνόμενη παραπληροφόρηση και προπαγάνδα ή προχωρημένη εμπάθεια περί του τέλους.
Παρόμοιες σατανικές τακτικές ομαδοποίησης των διάφορων αιρετικών προσπαθειών με την συγκεκριμένη ορθόδοξη χρονολογική ερμηνεία συναντάται σε διάφορα κηρύγματα, προσπαθώντας να ενοχοποιηθεί η ορθόδοξη πληροφορία και ανακατεύοντας την με τις δαιμονικές ενέργειες των αιρετικών. Η λογική αυτή είναι τόσο σαθρή στην βάση της, που πραγματικά είναι απορίας άξιο το νοητικό επίπεδο και η κριτική ικανότητα αυτών που πιστεύουν τέτοια επιχειρήματα. Αν είναι αποτυχημένοι στην προσπάθεια τους δηλαδή οι απροπόνητοι ερασιτέχνες δρομείς και δεν τα καταφέρνουν στον μαραθώνιο να τερματίσουν, θα πρέπει να καταδικάζεται εξ’ αρχής η προσπάθεια του καλύτερου επαγγελματία δρομέα με την υποστήριξη των καλύτερων ιατρικών γνώσεων όλων των εποχών και να προδικάζεται το αποτέλεσμα. Αίσχος σε όσους προσπαθούν να ταιριάξουν τα ανόμοια και κρίνουν τόσο επιφανειακά τα πράγματα. Απορώ, με τόσες ψυχές που θα χαθούν από τον σκοταδιστικό εφησυχασμό τους , δεν πτοούνται καθόλου και θεωρούν ότι θα σωθούν;
Οι ορθόδοξες Γραφές περί της αρχικά κεκαλυμμένης ιδιότητος του ανόμου
Ποιος άραγε φαίνεται ότι επιχειρεί με κωμικοτραγικό τρόπο αναιρέσεις αφού πρεσβεύει εμφανή αναξιότητα επί του παρόντος να το πράξει ορθά; Ο Μοναχός και το νέο βιβλίο που τεκμηριώνει[73] με Αγίους γιατί ο αντίχριστος θα είναι στην φανερή αφάνεια και στην κρυφή εκπαίδευση [74] για το ρόλο του παγκόσμιου βασιλιά ή ο σατανικά εμπαιζόμενος στο προκείμενο λαϊκός που δεν γνωρίζει καν τα σχετικά[75] ορθόδοξα κείμενα και δείχνει τραγικά έλλειψη αμετροέπειας;
Αλλά η παραφραστική ικανότητα του εν λόγω χριστιανού αδερφού είναι εκτεταμένη.
Ενώ ο Μοναχός κάνει καθαρά λόγο ό,τι όλοι τον είδαμε, λίγοι τον καταλάβαμε,[76] όπως και είναι προφητευμένο[77] να γίνει, ο συγκεκριμένος αδυνατεί να καταλάβει[68] την σοβαρότητα[78] του θέματος και την υπονόηση του Μοναχού ότι κρυμμένος είναι ο ρόλος και όχι το πρόσωπο.
Η Διαχρονική εγκυρότητα της μελέτης του νέου βιβλίου «Η Αποκάλυψις του Ανόμου»
Αν δεν βγει ο Αντίχριστος από την κρυψώνα του το 2014, λοιπόν, θα βγει προφανώς στην συνέχεια, στο χρόνο[79] που όρισε ο Θεός και που δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ολόκληρη την ακριβή εξέλιξη των πραγμάτων. Το νέο βιβλίο όμως θα συνεχίσει να είναι εγκυρότατο και ωφέλιμο στον σκοπό του, διότι δεν αναλύει αυτή τη φορά ημερομηνίες που προκαλούν πανικό στους ανέτοιμους. Δεν παραβλέπει την σπουδαία πιθανότητα και χρησιμότητα της ημερομηνίας στην μεγιστοποίηση της εγρήγορσης, αλλά λύνει σαφέστατα το πρόβλημα που καταπιάνεται. Είναι βασιζόμενο σε επιστημονική έρευνα καθηγητή πανεπιστημίου και σε άλλο γνωστό τηλεοπτικό ιερέα, γνώστη των θεμάτων το μυστήριο του 666, όπως και προφητεύτηκε ότι θα γίνει το κατάλληλο χρόνο. Ταυτόχρονα με πλήθος πλαισίων ορθόδοξου, ιστορικού και δημοσιογραφικού περιεχομένου αναλύει πρωτοποριακά ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα[76] της διαχρονικής ορθόδοξης βιβλιογραφίας.
Η Ευρεία Ορθοδοξότητα των πηγών, των πρακτικών και της ευρύτερης προσέγγισης
Και όπως είπαμε, δεν γνωρίζει συνειδητοποιημένα μόνο ο πατήρ Μάξιμος, αλλά κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο, μια μικρή μειοψηφία. Τι όμως γνωρίζουν επιπλέον οι ορθόδοξοι; Και ενώ οι φράσεις του Μοναχού που παραβάλει ο επίδοξος ελεγχτής του απαντούν εκ των προτέρων στα ερωτήματα του λαϊκού, με τα βασικά στοιχεία της ορθόδοξης πρακτικής, την Γραφή και Τους Πατέρες, εντούτοις δίνεται κακόβουλα και υποκριτικά ("κυρίως, ΑΠΟ ΠΟΥ;") από τον λαϊκό, σαφή προτεραιότητα στις λέξεις «αποκρυφιστικά, νεοεποχίτικα, αστρολογικά» στοιχεία. Να επισημάνουμε εδώ ότι μέρος των αγιοπατερικών πληροφοριών που συμπεριλαμβάνονται στη μελέτη, έχουν κηρυχθεί σε ομιλίες από τον πλέον μέγιστο συγγραφέα (βάσει πωλήσεων) της αντιχριστολογίας στην Ελλάδα, τον επίσης γνωστό ηγούμενο π. Νεκτάριο Μουλατσιώτη, τον οποίο ο συγκεκριμένος λαϊκός γνωρίζει και σαφώς παρακολουθεί, αφού του πήρε και συνέντευξη. Αλλά και ενώ ξέρει την σχέση και θέση των δύο μοναχών στο θέμα των εσχάτων, υποβάθμισε σκοπίμως την αγιοπατερική πληροφόρηση που είναι και ο βασικός κορμός στην αναζήτηση του βιβλίου.
Αλλά ο λαϊκός επίδοξος ελεγκτής χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και τεχνικές για κάτι τέτοιο, απέτυχε και στον τρόπο έκφρασης αλλά και ήθους, αφού θα έπρεπε να επιδείξει περισσότερο σεβασμό σε έναν μοναχό με πολλές γνώσεις αλλά και στην ερευνητική εσχατολογική ομάδα που με γνώμονα το εκκλησιαστικό συμφέρον πάλεψαν για την αλήθεια.
Σκέφτηκε λοιπόν κουτοπόνηρα και καχύποπτα συνάμα και θεώρησε καλό να αναφέρει τα νεοεποχίτικα στοιχεία, υπονοώντας τα ως εχέγγυα πλάνης. Αποτυγχάνει σφόδρα όμως η συγκεκριμένη τακτική του και βρίσκει μόνο ελαφρόμυαλους να παραπλανήσει. Και αυτό διότι τόσο ο γνωστός Ιερέας και καθηγητής Γ. Μεταλληνός[80] όσο και ο αείμνηστος ιδρυτής του Ορθόδοξου Τύπου, Μακαριστός Βασιλόπουλος,[81][82][83] αλλά και ο θεολόγος κ. Σκόντζος της επιτροπής επί των αιρέσεων, χρησιμοποίησαν τέτοιου είδους πηγές για να ξεσκεπάζουν τις μεθοδείες του πονηρού. Και όσοι το γνωρίζουμε αυτό καλά, με τη σειρά μας μπορούμε να αναρωτιόμαστε: Aπό όπου αντλεί ο εν λόγω κύριος τη θρασύτητα του και τον τρόπο που επιχειρεί να ελέγξει; Δεν καταλαβαίνει ότι ο Ιερός Χρυσόστομος θεωρεί ασφάλεια[84] το να γνωρίζεις τα περι διαβόλου;
Mήπως τυχόν ενισχύεται στο φρόνημα από τους κληρικούς με τους οποίους συνεντευξιάζεται; Eκεί κατάντησε άραγε το πνευματικό ανάστημα της ορθοδοξίας μας στις μέρες μας; Να τον συνετίσει άραγε κάποιος εχέφρων εξαίρετος αληθής θεολόγος εκ καρδίας, όπως είμαι σίγουρος ότι υπάρχει στην Αγία Εκκλησία εν πνευματική κοινωνία με τον δημιουργό μας;
Διότι φρικτή είναι η συκοφαντική συμπεριφορά και εμμονή και ο τρόπος του συγκεκριμένου ανθρώπου στην παρούσα συγκυρία. Και το γεγονός αυτό είναι υπερθετικά λυπηρό, διότι έδειχνε και δείχνει σε άλλες του δράσεις και απόψεις ένας πολλά υποσχόμενος αγωνιστής, και είμαι βέβαιος ότι προσπαθεί ειλικρινά να είναι καλός χριστιανός για να σώσει την ψυχή του και τους γύρω του!
Η βασική προσέγγιση του Μοναχού έγινε με βάση τον Προφήτη Δανιήλ, την Ιστορία, τους Αγίους και την ερμηνευτική απόδοση του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Συνεχίζοντας τον έλεγχο του, προσπαθεί να αποδομήσει την κατά προσέγγιση ΔΙΕΤΙΑΣ και όχι χρονιά έλευσης του ανόμου, και να δείξει λάθος. Και αυτό το επιχειρεί με το συμπληρωματικό και μόνο στοιχείο της αριθμοσοφίας. Υποκρύπτει όμως εντέχνως ότι η βασική θεωρία του Μοναχού Μάξιμου, δεν βασίζεται σε τέτοια όντως αδύναμα στοιχεία, αλλά ο κορμός της είναι ο Προφήτης Δανιήλ και η ακολουθία του χρόνου έως συντέλειας. Η ουσία του πρώτου βιβλίου του μοναχού λοιπόν, που τον έβαλε σε αυτή την δύσκολη δοκιμασία, βασίζεται στην ΕΠΙΣΗΜΗ ερμηνεία του ΠΡΟΦΗΤΗ ΔΑΝΙΗΛ, όπως αυτή αποτυπώνεται από το ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ και τους γνωστούς ορθόδοξους συλλόγους ΖΩΗ και ΣΩΤΗΡ. Κανείς όμως θεολογικός κύκλος δεν σχολίασε το βασικό επιχείρημα του με εγκυρότητα και αναίρεση. Κανείς δεν μας είπε τι ακριβώς θεωρεί ότι θα ξεκλειδωθεί!
Αυτό δε επιβεβαιώνεται από τον Ιερό Χρυσόστομο , ότι ο Προφήτης Δανιήλ ΠΡΟΤΥΠΩΣΕ με τα ΝΟΥΜΕΡΑ του τις Ημέρες Έτη. (P.G 56, 244) & (P.G 56, 203). Επιπρόσθετα έγινε παρομοίως[85] και από τον Άγιο Ιππόλυτο. Τώρα αν ο πατήρ Μάξιμος υπολογίζοντας τα χρόνια βάση των Ιστορικών στοιχείων έφτασε στην εποχή μας, και επιπροσθέτως βρήκε και άλλα επιχειρήματα, αμφιβόλου κατά περιπτώσεις αποδεικτικής αξίας και δυνατότητας κατανόησης από το ποίμνιο, δεν είναι ηθικό να απομονώνονται και να γελοιοποιούνται...
Και κάτι ακόμα, αν πέσει έξω ο πατήρ Μάξιμος και δεν γίνει το ΄18, είτε με κολόβωση ημερών είτε αλλιώς δεν ξέρω, τότε αν υποθέσουμε ότι θα γίνει πχ το 29, θα πρέπει λίγο πριν να βγει άλλος σχετικά διάσημος και με κύρος επιφανής της Εκκλησίας ή και λαϊκός με θαυματουργική εξουσία, που να πάρει ανάλογη θέση με του πατρός Μαξίμου.
Θα πρεπει μάλιστα να βρεί άλλο ιστορικό γεγονός για να συνδέσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα πέσει έξω ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΔΑΝΙΗΛ, ένας απ’ τους μέγιστους του είδους, μαζί με τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και μαζί με την επίσημη μετάφραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που μιλούν καθαρά για το ξεκλείδωμα της σχετικής γνώσης (των αριθμών- ετών) που δίνει στα συντελιακά έσχατα. Παρομοίως[15] και ο Άγιος Ιππόλυτος και ο Ανδρέας Καισαρείας. [73]
Παρόμοια άποψη για τις νέες χρονικές γνώσεις που θα βγούν στο φως τον καιρό[86] πριν την συντέλεια, έχει και ο Θεοδώρητος Κύρου. Είτε μπορούν να το χωνέψουν μερικοί είτε όχι, μπορούν άραγε να μας δώσουν μια διαφορετική εξήγηση με πλήρη, πολυδιάστατη τεκμηρίωση και όχι παρερμηνείες λόγων Αγίων και περιορισμό αγιογραφικών νοημάτων;
Αλλά μόνο στην θεωρία φαίνεται ως τώρα ότι θεωρούν τους ανησυχώντας αδερφούς ως εικόνες Θεού, στην πράξη τους υποτιμούν και κοιτούν αφ’ υψηλού, αποφεύγοντας τους!
Με παπαγαλίστικες δηλώσεις και τραγική μεθοδολογία και τακτική προσπαθούν να συγκαλύψουν και μόνο! Και όχι να γίνουν εκφραστές της αλήθειας και της δικαιοσύνης όπως όφειλαν από τον θεσμικό τους ρόλο.
Το ισοδύναμο χρονικό μυστικό της ώρας του Θανάτου και οι εξαιρέσεις
Ο Ιερός Χρυσόστομος εξισώνει[87]το άγνωστο του Θανάτου με το Άγνωστό της Ημέρας του Κυρίου, εξηγώντας τα αυτονόητα. Παρόμοια πράτει ο Μ. Αθανάσιος.[88] Ας μας εξηγήσουν οι σημερινοί λόγιοι του χριστιανισμού σε εμάς, τους ανησυχούντες πιστούς, γιατί ο Θεός κάνει εξαίρεση κατά περιπτώσεις;[89] [90] [91]
Παρομοίως και με τον Όσιο Συμεών τον νέο Θεολόγο, ο οποίος δίδασκε[92] ότι ως την εποχή του ουδείς ήξερε, παρά μόνο η Αγία Τριάς τότε επακριβώς την Β’ Παρουσία, παρ όλη την γνώση του στο περίπου για τους αιώνες – χιλιετίες. Και βέβαια ήταν λογικό λόγω των εμπεφραγμένων λόγων του Δανιήλ. Έλεγε όμως επιπρόσθετα τα εξής:
«Πράγματι ἡ ἡμέρα τοῦ Κυρίου πρόκειται νὰ ἀποκαλυφθῆ ξαφνικὰ ὄχι σὲ αὐτοὺς ποὺ ἐλλάμπονται πάντοτε ἀπὸ τὸ θεῖο φῶς, ἀλλὰ σὲ αὐτοὺς ποὺ εἶναι μέσα στὸ σκότος τῶν παθῶν καὶ ζοῦν μέσα στὸν κόσμο καὶ ποθοῦν τὰ πράγματα τοῦ κόσμου, σὲ αὐτοὺς θὰ φανεῖ φοβερὴ καὶ θὰ θεωρηθεῖ σὰν πῦρ ἀβάστακτο». [93]
Ο Θεός όμως τον εξέπληξε και του έδωσε το ισοδύναμο για αυτόν αυτής της γνώσης! Ήξερε[94]με φοβερή ακρίβεια την ώρα της κοιμήσεως του εν ειρήνη!
Μήπως λοιπόν υπάρχουν εξαιρέσεις στα γνωστά αγιογραφικά χωρία που πολλοί[95] [96] περιορίζουν ασύλληπτα στο νόημά τους, δημιουργώντας αντιφάσεις με τα λόγια και τις πράξεις των μετέπειτα Αγίων Πατέρων;
Πως ο Ιερός Χρυσόστομος μας δίνει[97] περιγραφικά από άλλο σημείο της Γραφής την ώρα της Β’ Παρουσίας; Μήπως δεν ερμήνευσε με το γράμμα του νόμου το χωρίο (Ματθ. Κδ’ :36) του Ευαγγελιστού;
Όταν αινιγματικώς δοθούν πλήρη χρονολογικά στοιχεία
δεν είναι ημερομηνία;
«ἵνα πάλιν ἐξετάσωμεν τά ἐγκεκρυμμένα νοήματα τῆς θείας Γραφῆς...».[98]
Και επιτέλους, μπορούν άραγε να σταματήσουν οι ψευτοσοφιστείες που ακούγονται από επίσημα χείλη ότι οι άγιοι δεν δίνουν ημερομηνίες; Για τα κρυμμένα νοήματα[96] [99] των ιερών κειμένων δεν άκουσαν τίποτα άραγε; Δεν γνωρίζουν ότι υπάρχουν μέσα και προσπάθειες υπολογισμού ημερομηνιών και χρονολογιών από άλλα στοιχεία;
Τους είναι παντελώς ασυνειδητοποίητο το σταδιακό της αποκάλυψης των δογμάτων και των γνώσεων μέσα στους αιώνες;
Δηλαδή αν πούμε σε πρόσκληση ότι την πρώτη Κυριακή μετά από το σήμερα που θα τηρεί τις προϋποθέσεις, θα είναι μήνας Μάρτιος και 1η του μηνός και θα γίνει γάμος και χαρά, κατά τις 12 το μεσημέρι, μπορεί άραγε να βρει κανείς πότε καλέστηκε;
Ημερομηνία δεν δόθηκε, αλλά αν υπάρχουν ανίκανοι να την βρουν, ας μην έρθουν! Δεν μπορούν να ισχυρίζονται αξιόπιστα ότι δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς το πότε θα γίνει. Ούτε να τους πάρουν στα σοβαρά όσοι προτιμούν τα στοιχεία των Αγίων από τις αστήρικτες εξηγήσεις τους με ύφος καρδινάλιου. Άλλωστε ο Θεός αρέσκεται στο να ερευνώνται τα κρυφά νοήματα και συμπεράσματα.
Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια δεν έγκειται στην με ακρίβεια ημέρας γνώση της πιθανής γνωστής ημερομηνίας της ανακαίνισης του σύμπαντος κόσμου, αλλά στην αντιμετώπιση μιας τέτοιας σχετικά κοντινής προοπτικής από σήμερα, ακόμα και αν η ημερομηνία αποδειχτεί λάθος. Υπάρχει εντελώς η αντίθετη λογική, δεν λοιδορείται μόνο ο μοναχός, αλλά έμπρακτα υπάρχει αδιαφορία για την εποχή που πλησιάζει, αν και ειδοποίησαν πολλοί και εκλεκτοί.[23]
Η προσπάθεια υποβάθμισης της σημασίας του σημαδιακού δημιουργήματος του Θεού
Συνεχίζοντας στον επίλογο του ο επίδοξος ελεγκτής που διακατέχεται στην περίπτωση από φανερό πνεύμα υπερηφάνειας και ειρωνείας, επιχειρεί να διακωμωδήσει την αναφορά στην ΔΕΚΟΧΤΟΥΡΑ, σαν επιπλέον πιθανό επιβεβαιωτικό στοιχείο. Και τι πηγή χρησιμοποιεί άραγε ο επίδοξος κατήγορος; Μια μυθολογία για να συνδέσει το συμπληρωματικό στοιχείο του μοναχού με τον μύθο! Απαράδεκτα σατανική έμπνευση! Λες και οι επιστήμονες που βάπτισαν το πτηνό έτσι το έκαναν λόγο του μύθου και όχι της πραγματικότητας και της αλήθειας του ισχυρισμού.
Υποκρίνεται ότι δεν ξέρει δηλαδή ότι η παγκόσμια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια, οπού για το συγκεκριμένο πτηνό υπάρχει εμπεριστατωμένη βιβλιογραφία[100] και αναφορές[101], και συμφωνία επιστημόνων για το ομόηχο του ελληνικού 18. Κατά τον πονηρό λογισμό του λαϊκού θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τον μύθο, για να προκαλέσουμε συνειρμούς περί παραμυθιών στο ερώτημα περί της δημιουργικής σοφίας του Θεού και της επιλογής του συγκεκριμένου αριθμού, αντί απαντήσεως ή προβληματισμού!
Η αδόκιμη σύγκριση με τις πλάνες του γνωστού λαϊκού τηλεβιβλιοπώλη
Αλλά το παραλήρημα της αερολογίας και της αδόκιμου συγκρίσεως και αδικίας του κειμένου κορυφώνεται στην επιχειρούμενη σύγκριση των θεωριών και ερευνών του Μοναχού με τον γνωστό βιβλιοπώλη των μύθων, τον γνωστό Δημοσθένη Λιακόπουλο, τον οποίο ο ίδιος ο Μοναχός έχει πρωτοποριακά[102] αποδοκιμάσει για τις πλάνες του.
Η εμπάθεια που προκύπτει από τέτοιες άσχετες προσπάθειες αναμίξεως είναι εμφανής, αφού το εύρος, το πνεύμα και οι διασταυρώσεις των ορθόδοξων πηγών και αναφορών στην περίπτωση του Μοναχού ξεπερνούν τα περισσότερα χριστιανικά κείμενα και βιβλία! Πόσα μάλλον έτη φωτός μακρυά βρίσκονται από τα συγκεκριμένα μυθεύματα που παραβαίνουν βασικές διδασκαλίες και πρακτικές της ορθοδόξου συνειδήσεως;
Ευθύνεται μόνο ο Δημήτριος ή και συνεργατικά το μεγαλύτερο μέρος του κλήρου;
Δυστυχώς όμως, ποιος μπορεί να επιρρίψει ευθύνες μόνο στον - άπειρο στα εσχατολογικά - Δημήτριο για επίδειξη αερολογίας και ανεπάρκειας εμπεριστατωμένου ελέγχου, που ανακατεύεται με το περίσσιο θράσος; Πώς να γίνει αυτό από τη στιγμή που εμπνέεται από την προηγούμενη συμπεριφορά εκκλησιαστικών κύκλων στο θέμα;
Είναι χαρακτηριστική η υπεκφυγή παραδοχής ή έστω προσπάθειας αναίρεσης της, -πλέον του ενός έτους- ευρέως τεκμηριωμένης και κοινοποιημένης θέσης, αυτής της αναίρεσης[65] της λεγόμενης τελευταίας επταετίας. Αυτή είναι μια προτεσταντική πλάνη που ασπάζονται οι επίσημοι και επαγγελματίες θεολόγοι και σύγχρονοι ερευνητές με ρηχότητα στην αξιολόγηση των ορθόδοξων αναφορών. Και δεν είναι η πρώτη φορά, και πολύ φοβούμαι ούτε η τελευταία αποφυγή διάπραξης έμπρακτης ταπείνωσης, από τους θεωρούμενους αυθεντίες χωρίς απαραίτητα αυθεντικότητα.
Παρατηρούμε οι έχοντες την αγωνία της συντέλειας λοιπόν και τη σχετική γνώση, την απουσία ικανοποιητικών και πλήρων απαντήσεων χωρίς υπεκφυγές. Ακόμη έκδηλη είναι η αποφυγή ευγενούς διαλόγου και τεκμηριωμένης μελέτης των συνολικών σχετικών απογραφομένων των ιερών κειμένων. Αντί αυτού παρατηρούμε γενικόλογες αλλοιώσεις των θεμάτων της συντέλειας, με αφορμή την γενικότερη εκκλησιαστική αναφορά των εσχάτων, που βεβαίως με τον ευρύτερο χρονολογικό πλαίσιο των Διαθηκών του Θεού, άρχισαν από την εποχή των Αποστόλων. Συγκεκαλυμμένη με ορθόδοξες αφορμές δηλαδή συσκότιση και παραπληροφόρηση, με γενικολογίες ως προς το ποίμνιο για τα θέματα της συντελιακής[23] εποχής μας όπου έχουν δοθεί τόσα στοιχεία από τους Αγίους μας. Αντί να διδάσκεται το σχετικό έργο[103] του Αγ. Εφραίμ του Σύρου, όπου διατηρείται η ισορροπία μεταξύ φόβου, αυταπάρνησης , ελπίδας και σωτηρίας, αρχίζουν οι εικασίες[104] ότι η ορθόδοξη συντελιακή εσχατολογία δεν τρομάζει, παρά τις αντίθετες[3] [3] [105] [106] [107]απόψεις των Αγίων Πατέρων και της ορθόδοξης γραμματείας.[108] [109] Αλλά υπάρχει και υποτίμηση των σύγχρονων θεολόγων ως προς τις ερμηνευτικές απόψεις[110]Ιερών Μονών Αγίου Όρους και του γέροντα Παίσιου[111] και του Αγίου Ιγνατίου[112]. Μήπως και όλοι αυτοί τρομοκρατούσαν τον κόσμο κατά τις απόψεις του κ. Σκότζου και όλων των ημιτελών-για τις κρίσιμες περιστάσεις- θεολόγους των επίσημων αντιαιρετικών επιτροπών; Δεν τρομάζει άραγε η παραδοχή[113] του κ. Λ. Σκότζου για το μέγιστο κακό στην ανθρωπότητα, δεν είναι αντιφατικό με τις προηγούμενες δηλώσεις σε διαφορετικό πόνημα;
Φτάνει λοιπόν έτσι το ποίμνιο στο άλλο άκρο, αυτό του εφησυχασμού και της χαλάρωσης, και τα αποτελέσματα είναι εμφανέστατα. Φυσικά και δεν τρομάζει όσους είναι σε καλή πνευματική κατάσταση, αλλά πόσοι είναι αυτοί; Αλλά αφού δεν τρομάζει γιατί ενοχλούνται και καταδικάζουν τις σχετικές[114] μελέτες περί του αντίχριστου ορθόδοξες διδασκαλίες με τα λόγια των Πατέρων και που ταυτόχρονα καταδεικνύουν την εγγύτητα , είτε με ακρίβεια είτε όχι; Η συνειδητοποίηση της εγγύτητας είναι άραγε που τρομάζει; Γιατί να γίνουν πιστευτοί ως επαρκείς διδάσκαλοι που με υπευθυνότητα αναλαμβάνουν την τεράστια ευθύνη τους;
Τα λόγια τ ου Μεγ.Αθανασίου βρίσκουν πλήρη εφαρμογή στην σημερινή πλάνη των σημερινών που αναβιώνουν το σατανικό εκείνο πνεύμα που πλανούσε με ανάλογες θεωρίες εφησυχασμού από τότε για το θέμα: «ἆρα τίς ἔτι τολμᾷ λέγειν τὸν καιρὸν τοῦτον εἰρηνικὸν εἶναι Χριστιανῶν καὶ οὐ μᾶλλον διωγμόν;» [115]
Ας ευχηθούμε όλοι, λόγω και των καλών δειγμάτων εγρήγορσης και αναζήτησης,[116] να προσαρμοστούν την τελευταία έστω στιγμή στον δύσκολο στίβο που πλησιάζει και να καταφέρουν τον αγιασμό τους, διότι τα Μυστήρια μόνο χωρίς ορθοπραξία δεν θα ωφελήσουν στο τέλος όσους συντελέσουν στην απώλεια ψυχών.
Αρκετοί σύγχρονοι[117] αρχιερείς[118] και οι δοκησίσοφοι της πανεπιστημιακής θεολογίας, της αναληθούς[119] [120] θεολογίας, θάβουν τις παραινέσεις των Αγίων μας για την προσοχή και μεγάλη δυσκολία που απαιτείται και προπαγανδίζουν την παντοτινή ειρήνη και την ασφάλεια της Εκκλησίας, χωρίς καμία ανησυχία για τον ήδη μεγενθυνόμενο[121] παγκόσμιο διωγμό[110] και την προδοσία και το χάραγμα! Οι διωγμοί των χριστιανών παγκοσμίως και το ότι και εκεί ίσχυε το " πύλαι ᾅδου οὐ κατισχύσουσιν αὐτῆς" δεν τους ανησυχεί καθόλου!
Υπάρχουν επεμβάσεις εξωθεσμικών κέντρων ανομίας και γιατί αναφέρθηκε Μάχαιρα κατά επισκόπων από τον Προφήτη Ηλία κατά τον Γέροντα Παΐσιο;
Δυστυχώς αδελφέ Δημήτριε, η τόσο ευτελής επιχείρηση κατασυκοφάντησης και απόκρυψης της αλήθειας, μόνο υποψίες μας κινεί... Αν είναι άραγε η πραγματική προτροπή συκοφάντησης -υπό την μορφή ελέγχου- εκ μασονικού δακτύλου εξ’ άνωθεν[54] χωρίς να το γνωρίζετε το σκεφτήκατε άραγε; Ή σας ζάλισαν τα μαύρα υψηλόβαθμα αγγελικά σχήματα της γης και φαντασθήκατε ότι θα σας ανεβάσουν με βεβαιότητα, δεόμενοι για σας στον ουρανό;
Γιατί όμως άραγε ο γέροντας Παΐσιος είπε "Ο Προφήτης Ηλίας τροχάει τώρα τη μάχαιρα. Πρώτα θα αρχίσει από τους Πατριάρχες, Δεσποτάδες, παπάδες, μοναχούς!"[47] και όχι τον αντίχριστο; τι να προείδε άραγε; Γιατί συμφωνεί o γέροντας με προφητείες Aγίων για μέγιστη αποστασία και προδοσία και παράσυρση στην απώλεια πολλών;
Το άρρωστο πνευματικά σημερινό ποίμνιο και κλήρος
Η μεγάλη διαφορά όμως του γέροντα με το άρρωστο και φοβικό πνεύμα του μέσου σημερινού πιστού για τα θέματα των διωγμών και της συντέλειας, για το οποίο φέρουν την ευθύνη κυρίως οι ποιμένες, φαίνεται και από την πνευματική καθοδήγηση για την αντιμετώπιση των δοκιμασιών της συντέλειας. Διδασκαλία για αφορμή μετανοίας ελάχιστη και πιθανότητα διωγμού και στην χώρα μας ούτε κατά σκέψη.
Για τον ενισχυμένο όμως πνευματικά γέροντα όλο αυτό μοιάζει με πανηγύρι[122] και ευκαιρία μεγάλου αγιασμού των πιστών, ενώ στην αντίθετη περίπτωση η σαφέστερη υπενθύμιση που δημιουργεί η μόνη απόλυτη ημερομηνία του μοναχού, συνιστά σκανδαλισμό, τερατολογία και κινδυνολογία, όπως ατυχέστατα αναφέρει ο επίδοξος λαϊκός.
Ο Ανδρέας Καισαρείας[123] και ο Αγιος Ιππόλυτος προφητεύει ότι θα βρεθούν πιστοί να βρουν τον αντίχριστο τον κατάλληλο καιρό, η Μητρόπολη Καστοριάς δεν ψάχνει[124] για τον αντίχριστο, υπονοώντας ότι είναι και αμαρτία να ασχολείσαι. Ας αποφασίσει βάσει της ορθόδοξης πρακτικής[125] κανείς την ανοχή του! Ας κρίνει την δημόσια υπευθυνότητά των συγκεκριμένων ανθρώπων και πόσο κατά πνεύματι και όχι κατά τύπο, εκφράζουν την αποστολική συνέχεια και την έκφραση των αγίων μας. Ναι, πολλοί θα βρεθούν πνευματικά έξω από τα τείχη νομίζοντας ότι είναι μέσα... Άλλωστε γίνεται να πέσει έξω το γνωστό όραμα του Αγίου Νήφωνα[126] περί τιμωρίας μισθωτών ποιμένων;
Μα και σύγχρονοι έδωσαν έμμεσα ημερομηνίες,
αρκετές μάλιστα!
Μα στην πράξη δεκάδες σύγχρονες μορφές προειδοποίησαν[23] έμμεσα με μια σειρά έστω ημερομηνιών. Δηλαδή αν βάλουμε στο ημερολόγιο τα λόγια τους μαζί με τις χρονικές πληροφορίες των Αγίων μας την ημέρα της Κυριακής , τον μήνα Μάρτιο,[127] και την 25 Μαρτίου[63] του Αγίου Μητροπολίτου Άρτης Δαμασκηνού και συνάμα τα μέγιστα σημεία του χρονοδιαγράμματος τους (μέσω της πιθανής εναπομείναντος διάρκειας ζωής των αυτήκοων μαρτύρων), νομίζει κανείς σοβαρός με εκπαίδευση έστω δημοτικού σχολείου ότι υπάρχουν διαθέσιμες πολλές ημερομηνίες;
Υπάρχει άραγε κάποια απαγόρευση συγκεντρωτικής χρήσης πληροφοριών των Γραφών; Διότι ο Ιερός Χρυσόστομος και άλλοι έχουν πράξει διαφορετικά, και συμβουλεύουν διαφορετικά για τα κρυφά νοήματα και τις πληροφορίες. Και όσο μερικοί συνεχιστές της παραπλάνησης πιάνονται απο λέξεις και αλλοιώνουν νοήματα όπως η πολυπραγμοσύνη[128] (επί των ΜΗ Ιερών Γραμμένων όμως) για να μας πείσουν με φτώχεια για την απαγόρευση τους , τόσο θα μας βρίσκουν απέναντι τους.
Πως αυθαιρετούν εμπαθώς τόσοι πολλοί δοκησίσοφοι με μονολιθικές εξηγήσεις χωρίων; Λες και ο χρόνος δεν κυλά και δεν καθορίζει την σωτηριολογική σκοπιμότητα των ψυχών εκ της αποκάλυψης ή μη γνώσεων! Oταν τόσοι Άγιοι έδωσαν χρονολογικά στοιχεία στο υποτιθέμενο απαγορευμένο, δεν καταλαβαίνουν ότι το "επτασφράγιστο" μυστικό δεν μπορεί να ισχύει πλέον , αφού και μόνο η αποκάλυψη της Κυριακής[129][130][131] ως ημέρας διέλυσε κάθε ρηχή ερμηνεία[132] "περί της ημέρας εκείνης" με το γραμμα του νόμου, αλλά και μαθηματικά έδειξε καθαρά ότι η πρόθεση του δημιουργού δεν μπορεί να είναι να διαφυλάξει το μυστικό για πάντα, αφού έβγαλε αμέσως τα 6/7 του άγνωστου χρόνου από το πρόβλημα;
Φαίνεται ότι μερικοί θεολόγοι αρρωσταίνουν και με την ιδέα της λογικής , του στοχασμού και των μαθηματικών, και προτιμούν τον λογικό ευνουχισμό των υπολοίπων πιστών.
Και για αυτό εμμένουν στην αιρετική ερμηνευτική τακτική τους με τα χωριά και μόνο και χωρίς ίχνος συνάφειας με τα υπόλοιπα . Ακόμη και όσοι προσπαθούν[131] με μεγαλύτερη σοβαροφάνεια να αιτιολογήσουν τα "απόρρητα", χρησιμοποιώντας περιορισμένα Πατέρες, παρερμηνεύουν κατά το δοκούν την ερμηνεία των λόγων τους. Και αδυνατούν βεβαίως να απαντούν σε όλα τα υπόλοιπα προβλήματα που δημιουργούνται για τις “άχρηστες” σχετικές χρονολογικές πληροφορίες. Θα έπρεπε να τους είχε υποψιάσει η φαινομενική αντιφατικότητα των Αγίων[133] για όσους εκλαμβάνουν απόλυτα τα λόγια τους και παραγνωρίζουν ότι σε κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Τόσα Άγια αναστήματα και να μας δώσουν[23] χιλιετία, αιώνα , μέρα, μήνα, αριθμό ημέρας και νούμερα ακολουθίας ετών στον Δανιήλ, αλλά να μην μπορεί κανείς να τα... συνθέσει (sic) και άρα είναι... άχρηστα χωρίς λόγο και σκοπό... γιατί δημιούργησαν απαγορευμένη αμαρτία εκ της κεφαλής τους οι σύγχρονοι... Αίσχος!
Εάν ίσχυε ότι διδάσκουν οι σημερινοί ταγοί, θα έπρεπε να κολαστούν για θρασύτατη ανυπακοή οι Άγιοι και όχι να αγιάσουν. Πως τόλμησαν και έδιναν[23] αιώνα, χιλιετία, μήνα , ημέρα, ώρα και έλειπε μόνο το έτος εκ του Δανιήλ το οποίο συμβαδίζει και με το ημερολόγιο πλέον και δείχνει όντως το 2018; Διότι η Κυριακή και η 25η ΜΑΡΤΙΟΥ δημιουργούν μόνο μια ημερομηνία κάθε μερικά έτη!
H μόνη εξήγηση λόγω και της αδυναμίας τεκμηριωμένων εξηγήσεων για τα "καμώματα" των Αγίων και του Δανιήλ, που εκθέτουν το υποτιθέμενο μεγάλο μυστικό και η πολιτική της υποκριτικής σοβαροφάνειας και αποφυγής, έχουν μόνο μια εξήγηση. Δεν ξέρουν τι τους γίνεται στο θέμα, βγάζουν ερμηνείες που δημιουργούν πρόβλημα αντιφάσεων και όπως άλλωστε προφητεύτηκε, πιθανόν να είναι υπό την επήρεια πλάνης. Δεν είναι πρώτη φορά άλλωστε στην εκκλησιαστική ιστορία να μην ξέρουν ομαδικώς τι λένε και τι κάνουν!
Και κυρίως δεν μπορούν να αποδείξουν με πλήρη διαφάνεια και σαφήνεια την θέση τους.
Παραθέτω λοιπόν εδώ τις χρονολογίες που είναι διαθέσιμες για να τηρούνται όλες οι βασικές χρονολογικές προϋποθέσεις, σύμφωνα με τους παλαιούς Αγίους και το πάτριο Ημερολόγιο και χωρίς να υπολογίζω επακριβώς τα διαστήματα κάθε σύγχρονου Αγίου και Σεβάσμιου πατέρα και γέροντα, ώστε να μπορούν από τον καθένα ενδιαφερόμενο, ταχύτερα να μετρώνται επακριβώς το πόσες στην πράξη ημερομηνίες έδωσε ο καθένας τους, ανάλογα με το ποτέ είπαν τα λόγια τους και την πραγματική ή ελάχιστη ηλικία των αυτήκοων μαρτύρων.
Για παράδειγμα όμως , ο γέροντας Παΐσιος έδωσε δυνητικά γύρω στις 10 ημερομηνίες και ο Άγιος Λαυρέντιος περίπου 15 σαν μέγιστο διάστημα.
Ο Μοναχός Μάξιμος μόνο μια πλέον, αλλά έβγαλε στο ΦΩΣ την ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ και δεν τα θεώρησε άχρηστα σκουπίδια όπως πολλοί. Αν και μπορεί να υπάρχει επιφύλαξη ως προς την ορθότητα της 25ης ημέρας επειδή αναφέρεται ως ημέρα Παρουσίας από έναν μόνο Άγιο, εντούτοις είναι πολύ δύσκολο να αμφισβητηθεί βάσιμα. Και αυτό όχι μόνο για την τόλμη ενός Αγίου να αγγίξει τέτοιο θέμα που υποδηλώνει θάρρος από αγιοπνευματικό φωτισμό. Δεν ομολογεί μια τυχαία ημέρα αλλά την ημέρα που, σύμφωνα με χρονογράφο[134] της Πατρολογίας, γίνονται τα σημαντικά γεγονότα του Θεού στην ανθρώπινη ιστορία. Αλλά και άλλες αναφορές[135] [136] υπάρχουν για την Ανάσταση την 25η Μαρτίου! Και φυσικά αυτό είναι σε συμφωνία με την παρατηρημένη χρήση παρόμοιων επαναλαμβανόμενων διαστημάτων και χρήσης συγκεκριμένων[63] αριθμών από τον Θεό, αυξάνοντας την αξιοπιστία της μαρτυρίας του Αγίου! Θαυμαστός ο Θεός εν τοις Αγίοις αυτού, αλλά πολλοί το υποτιμούν όπως μας πληροφορεί[137] ο Όσιος Συμεών ο νέος Θεολόγος, ακόμα και σε αναγνωρισμένους Αγίους! Υπάρχει έμπρακτη εκτροπή δηλαδή από τους πυλώνες της ορθόδοξης εκκλησιολογίας.
Τα πιθανά έτη λοιπόν, με ΗΜΕΡΟΜΗΝΊΑ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ,[63], [127] και ΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ,[138] είχαν και έχουν ως εξής, εάν δεχτούμε ότι δεν έκανε κάποιο λάθος κάποιος Άγιος ή συγκεντρωτικά όλοι μαζί. Αυτές όμως είναι δύσκολες υποθέσεις και απαλλάσσουν και τον Μοναχό Μάξιμο από την μεγάλη ευθύνη που πάνε κάποιοι να του επιρρίψουν, επειδή έφερε στο φως τα σχετικά. Θα πρέπει να καταδικάσουν και τους Αγίους που ανέφεραν αυτά τα χρονικά σημεία ως λανθασμένους, φλύαρους και αδόκιμους περί των Γραφών.
Λοιπόν ας σοβαρευτούμε, και ας δούμε τα ολίγα έτη που έχουν 25 Μαρτίου –7 Απριλίου με το Νέο- ημέρα Κυριακή!
Ας ξεκινήσουμε από την σύσταση του Εβραϊκού κράτους ως την μεγάλη[139] αντίστροφη[140] μέτρηση[141], αφού και ο Ιερός Χρυσόστομος έτσι προσδιορίζει[142] ότι έχουμε μπει στον χρόνο της τελικής ευθείας της συντέλειας. Παραθέτουμε το διάστημα των 120 ετών που είναι το μέγιστο δυνατό διάστημα της μίας γενιάς - ατόμου εν ζωή.
1957, 1963, 1968, 1974, 1985, 1991, 1996, 2003, 2013, 2019, 2024, 2030, 2041, 2047, 2052, 2058, 2069.
Με το Νέο Ημερολόγιο:
1951, 1956, 1962, 1973, 1979, 1984, 1990, 2001, 2007, 2012, 2018, 2029, 2035, 2040, 2046, 2057, 2063, 2068.
Εάν δε απόλα αυτά τα έτη θέλουμε να βρούμε και πότε συμπίπτει η Κυριακή 25 Μαρτίου με το Πάσχα ή ακόμη και η Κυριακή 26 Μαρτίου με το Πάσχα (στην περίπτωση αυτή η 25η Μαρτίου επειδή πέφτει το Μ. Σάββατο, σύμφωνα με το Τυπικό της Εκκλησίας μας μεταφέρεται την επομένη μέρα Κυριακή 26 Μαρτίου και συνεορτάζεται μαζί με το Πάσχα) οπότε έχουμε και την λεγομένη "διπλή Πασχαλιά", Πάσχα δηλαδή και Ευαγγελισμός μαζί, τότε υπάρχουν μόνο 4 χρονολογίες και από το Νέο και από το Παλαιό.
Τα έτη με "ΔΙΠΛΗ ΠΑΣΧΑΛΙΑ":
1991, 2007, 2018, 2029.
Έδωσαν έμμεσα λοιπόν ημερομηνίες, όχι μία αλλά μερικές σε σαφώς ευρύτερα διαστήματα από διετίες, παραμένουν όμως μερικές ημερομηνίες Αγίων και σοφών κατά Θεό, όσο και να προσπαθούν οι σύγχρονοι πνευματικοί νεκροθάφτες της συντελιακής πληροφορίας να παραβλέψουν!
Επαναλαμβάνω, σε όσους δεν αρέσει η παραπάνω απόδειξη θα πρέπει να δηλώσουν ότι η πληθώρα χρονολογικών στοιχείων των Αγίων μέσα στους αιώνες και οι ημέρες-έτη του Προφήτη Δανιήλ ήταν εκεί χωρίς χρησιμότητα αν τολμάνε, και όχι να στρουθοκαμηλίζουν με εμπάθεια και επιχειρήματα δημοτικού σχολείου περί ημερομηνιών. Η Γραφές δίνουν πολλά κεκαλυμμένα όπως δηλώνουν πολλοί άγιοι. Η μοναδική χρησιμότητα τέτοιων στοιχείων και πληροφοριών στο πλήρωμα της εκκλησίας είναι στην αύξηση της σχετικής γνώσης για τον κατάλληλο σκοπό στον κατάλληλο χρόνο, και το τελικό ερευνητικό αποτέλεσμα είναι η ημερομηνία!
Ποιοι άραγε να είναι οι θεομπαίχτες σε αυτή την περίπτωση νομίζεις Δημήτριε ότι θα πουν οι εχέφρονες πιστοί; Αυτοί που αναμένουν τα αποκαλυπτικά έσχατα με την έστω, για την οικονομία της συζήτησης λανθασμένη, ημερομηνία αλλά βέβαιη κατά πολλούς εγγύτητα ή αυτοί που θα πάθουν κρίση πανικού και θα μαρμαρώσουν πιστεύοντας στις κοσμικές υποσχέσεις της εξουσίας κάθε τύπου περί μακροημέρευσης και ευημερίας επί της γης;
Σημεία πού δίνουν Μεγαλύτερο Βάρος στην Βεβαιότητα του πατρός Μάξιμου.
1. Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι δεν τον διάλεξε ο Θεός τον καιρό που το έκανε.
2. Κρίνοντας από το προηγούμενο ιεραποστολικό έργο του στο θέμα της παγκοσμιοποίησης – ταυτοτήτων, μαζί με τις μαρτυρίες για την ποιότητα της ψυχής του, φαντάζει ένας από τους λίγους υποψήφιους με αγγελικό σχήμα από τη χώρα μας για να επιλεγούν για κάτι τέτοιο.
3. Επιπρόσθετα, μιλάμε για τον πιο διάσημο τηλεοπτικά μοναχό των τελευταίων δύο δεκαετιών και ήταν αγαπητός σε πολλούς Μητροπολίτες ανά την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα στοιχείο πολύ κρίσιμο, διότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση εάν ένας θεωρητικά πιο ενάρετος επιλεγόταν, θα έδινε αφορμή για να κατηγορηθεί ότι το έκανε για να αποκτήσει φήμη. Στο μοναχό Μάξιμο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Έχασε φήμη και πολλά άλλα..
4. Όταν κάποιος σοβαρός μέχρι τώρα στην προηγούμενη ζωή του σε σχέση με το θείο θέλημα, ισχυρίζεται κάτι τέτοιο, και εφόσον τηρούνται και άλλες προϋποθέσεις, τότε κατά πάσα πιθανότητα έχει τον καιρό που το έζησε εσωτερικό βίωμα. Δεν μπορούμε εκ των προτέρων να το αμφισβητήσουμε, παρά μόνο να αφήσουμε τον χρόνο να αποδείξει.
5. Η άποψη του έχει αγιοπατερικά χρονολογικά στοιχεία[63], που θα έπρεπε κάποτε να χρησιμοποιηθούν.. για να μην μπούμε σε άλλες ερμηνευτικές ατραπούς...Επιπρόσθετα έδειξε ερμηνευτική πρωτοπορία και άψογη γνώση[132] προϋπάρχουσων ερμηνειών[63], που ο τότε επιχειρούμενος θεολογικός αντίλογος αγνοούσε. Αυτό σημαίνει φώτιση έμπρακτα, πέρα από το βίωμα του καθαρισμού του νοός από την ομίχλη του βίου τούτου, το οποίο και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό από όσους δεν βρίσκονται κοντά σε παρόμοια κατάσταση[143].
6. Η χρονική στιγμή που το έκανε είναι σε αρμονία[23] ορθόδοξου αισθητηρίου με σωρεία Αγίων και σύγχρονων[10] σεβαστών ορθοδόξων, μαζί βέβαια[144] με τα σημεία[145] των καιρών[69] που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε[146]..
7. Υπάρχουν ανάλογες προσπάθειες από τουλάχιστον τρεις αναγνωρισμένους Αγίους, και οι οποίες δεν τους στέρησαν την αγιότητα και την φήμη τους.
8. Υπάρχει κόσμος[147][148][149][150][151] που έζησε και έδωσε υπερφυσικές μαρτυρίες υπέρ του.
9. Υπήρξε ψευδής και υποκριτική καταμαρτύρηση εναντίον της μοναχικής ιδιότητος του από τον νεότερο[152] Επίσκοπο του, η οποία φάνηκε τόσο στην τηλεόραση όσο και στο φάκελο που χάθηκε και δικαστήριο αποφάνθηκε υπέρ του μοναχού.
Συμπερασματικό Ερώτημα
Ποιος είναι άραγε σωστότερος στον τρόπο, ο μοναχός που έχει προλάβει και περιγράψει επακριβώς τις μελλοντικές επιθέσεις τόσο στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου όσο και μέσα στο βιβλίο[1] , ή ο λαϊκός επίδοξος “δογματολόγος” που αποφασίζει τι είναι αίρεση, αν πλανήθηκαν οι Άγιοι και η Εκκλησία τόσους αιώνες και ποιοι Άγιοι λόγω αυτής της "αίρεσης" πρέπει να διαγραφούν από Αγιολόγιο;
Η μήπως υπονοεί με αναίδεια ο αδερφός , ότι όλα τα χρονολογικά σημεία και οι σχετικές καταγεγραμμένες αγιοπατερικές ρήσεις έγιναν μάταια και είναι αχρησιμοποίητες πληροφορίες χωρίς ουσία με σκοπό, παρά μόνο για να τις ανακαλύψει στο μέλλον ένας μοναχός Μάξιμος και να τις χρησιμοποιήσει για να πλανήσει;
Προσοχή: Οι Προδότες Κληρικοί των Εσχάτων
(Όταν Μιλούν οι Άγιοι...)
Αρχιμανδρίτης Εμμανουήλ Καλύβας: “Σ’ αυτό τό κατάντημα θά όδηγηθή η Εκκλησία λόγω των αλλεπαλλήλων συμβιβασμών και προδοσιών[153] [154] των ταγών της και του εφησυχασμού των πιστών”[155]
Μέγας Αθανάσιος: “τὰ τοῦ ἀντιχρίστου. τίς γὰρ βλέπων αὐτὸν ἐξάρχοντα τῶν νομιζομένων ἐπισκόπων καὶ προκαθήμενον τῶν ἐκκλησιαστικῶν κρίσεων οὐκ ἀκολούθως ἂν εἴποι τοῦτ’ εἶναι τὸ διὰ τοῦ Δανιὴλ εἰρημένον «βδέλυγμα τῆς ἐρημώσεως»; τὸν γὰρ Χριστιανισμὸν περιβεβλημένος καὶ εἰς τοὺς ἁγίους τόπους εἰσερχόμενος ἑστηκώς τε ἐν αὐτοῖς ἐρημοῖ τὰς ἐκκλησίας, παραλύων τοὺς τούτων κανόνας καὶ τὰ ἴδια κρατεῖν βιαζόμενος. ἆρα τίς ἔτι τολμᾷ λέγειν τὸν καιρὸν τοῦτον εἰρηνικὸν εἶναι Χριστιανῶν καὶ οὐ μᾶλλον διωγμόν; καὶ διωγμόν, οἷος οὔτε πώποτε γέγονεν”[156]
Ιερός Χρυσόστομος: “ἐπίσκοποι κατὰ ἐπισκόπων, πρεσβύτεροι κατὰ πρεσβυτέρων, καὶ διάκονοι κατὰ διακόνων, ἀναγνῶσται κατ’ ἀλλήλων, λαϊκοὶ κατὰ λαϊκῶν;...πρόδρομοι γίνονται τοῦ Ἀντιχρίστου καὶ ἀντικειμένου· καὶ διὰ τῶν ἰδίων δογμάτων ἀπατήσουσι[118][117], καὶ ἑτοιμάσουσι λαὸν[157] ἐπιτήδειον πρὸς ὑποδοχὴν τοῦ υἱοῦ τῆς ἀπωλείας”[158]
“ἐλεύσονται ἐπ’ ἐσχάτων τῶν ἡμερῶν ἐμπαῖκται, κατὰ τὰς ἰδίας ἐπιθυμίας πορευόμενοι. Καὶ πάλιν λέγει· Καὶ ἐν ὑμῖν ἔσονται ψευδοδιδάσκαλοι, οἵτινες παρεισάξουσιν αἱρέσεις ἀπωλείας,...Καὶ πολλοὶ ἐξακολουθήσουσιν αὐτῶν ταῖς ἀσελγείαις· οἷς τὸ κρῖμα οὐκ ἀργεῖ, καὶ ἡ ἀπώλεια αὐτῶν οὐ νυστάζει· κατάρας τέκνα, καταλείποντες τὴν εὐθεῖαν ὁδόν.”[159]
Στάρετς Γαβριήλ ο Γεωργιανός: “Στους εσχάτους χρόνους οι οπαδοί του αντιχρίστου θα πηγαίνουν στην Εκκλησία, θα βαπτίζονται, θα κηρύττουν για τις ευαγγελικές εντολές. ’Ομως μην τους πιστεύετε.”[160]
’Οσιος Νείλος ο Μυροβλήτης[161] : “οι δε ποιμένες των χριστιανών Αρχιερείς και Ιερείς θα είναι άνδρες κενόδοξοι, παντελώς μη γνωρίζοντες την δεξιάν οδόν από την αριστεράν, τότε θα αλλάξουν τα ήθη και οι παραδόσεις των χριστιανών και της Εκκλησίας. Η σοφρωσύνη θα απωλεσθεί..”[162]
ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΟΙΑ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ
ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΤΕ ΚΑΙ ΣΥΓΧΩΡΕΊΣΤΕ ΜΕ
ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ!
Βασίλειος - Δούλος Κυρίου
Βιβλιογραφία
1: Προλέγουμε εκ του ασφαλούς τις μελλοντικές επιθέσεις, Η Αποκάλυψις του Ανόμου, Ηγουμ.Μάξιμου Βαρβαρή, Εκδ. Αγ.Κοσμάς, σελ.68,
2: "Η ώρα της Δευτέρας Παρουσίας, την οποία δεν γνωρίζει κανείς άνθρωπος. ...Ως κλέπτης εν νυκτί.", η μετά θάνατον ζωή, Αρχιεπ.Χριστοδούλου, εκδ. Χρυσοπηγή, Γ’Εκδ. σελ. 53,
3: Δυσκολία περί συντελείας να ακούει κάποιος.Μέγας Αγών, --Αγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 59.562),
4: "οι νομιζόμενοι ευσεβείς χριστιανοί, οι οποίοι χάριν της κοιλίας καί τών βιοτικών αναγκών θα προδώσουν τόν Χριστόν καί θα δεχθούν το χάραγμα «666».", Το χάραγμα του αντιχρίστου κατά την Γραφήν και τους Πατέρας, Αρχιμανδρ. Εμ.Καλύβα, 1989, Εκδ. Σταμούλη, σελ.269,
5: "Ἐν τὰς ἡμέρας ἐκείναις θέλει εἴσθαι μῖσος, φθόνος, φιλονικείαι καὶ μάχαι εἰς τὰ κοινόβια, μέχρι φόνων, ὠσαύτως καὶ ἐν ταῖς Λαύραις ἰδιορυθμίαις, ἐκ κακίας τοῦ ἑνὸς πρὸς τὸν ἕτερον πλησίον αὐτοῦ, καὶ ὅτι ἠμελήθησαν οἱ κανόνες καὶ πνευματικοὶ ἀγῶνες. Θέλουν προχειρίζεσθαι ἡγούμενοι καὶ ποιμένες αὐτῶν ἄνδρες ἀρετῆς, ἄπιστοι, ἀπρόκοποι, ἀνωμελεῖς καὶ ἀγροῖκοι, μὴ διακρίνοντες τὴν δεξιὰν ὁδὸ ἐκ τῆς ἀριστερᾶς, ἀμελεῖς καὶ ἀσυντεχεῖς, φιλομέριμνοι καὶ τὰς διακονίας ἀναιδῶς προχειζόμενοι, τὰ πρωτεῖα μὲ δῶρα ἁρπάζοντες καὶ ἐπεμβαίνοντες εἰς τὴν ἡγουμενία, μὴν γνωρίζοντες κατηχεὶν καὶ νουθετεὶν τὸ ποίμνιον τῆς ἀδελφότητας καὶ μὴ γνωρίζοντες ὅτι εἶναι αὐτοὶ τύπος καὶ παράδειγμα ὠφελείας τοῦ ποιμνίου αὐτῶν. Ἐκ τῆς τοιαύτης δὲ ἀμελείας καὶ καταφρονήσεως τῶν ποιμένων ἀπολοῦνται. Μέλλουσι δὲ κολάζεσθαι οὐ μόνον οἱ ἀμελεῖς καὶ ρᾴθυμοι, ἀλλὰ καὶ οἱ δόκιμοι καὶ οἱ ἐγκρατεῖς καὶ ἐνάρετοι ἀδελφοί. ", Προφητεία του Αββα Μωυσέως του Αιθίοπος περί των μοναχών της εσχάτης γενεάς. , Νέα Εποχή Μασονία - Προφητείες, Βασ.Ατζακλής, Εκδ. Γ’, Μπίμπης, σελ. 133-135,
6: "Εἶδεν δὲ ὅτι οἱ Μοναχοὶ συνεμιγνύοντο ἀσέμνως μὲ Μοναχές, καὶ ὅτι ὁμοῦ μὲ τὴν κακὴν ἐπιθυμίαν συνεμήχθει καὶ ἡ τυραννία ὥστε καὶ οἱ μὴ θέλοντες διεφθείρεντο. Οἱ δὲ Ἱερεῖς μὲ πορνείας καταμολυνόμενοι, καὶ αἱ πρεσβύτεραι αὐτῶν μοιχευόμεναι, ὁμοίως καὶ αὐτοὶ ἑτέρας μοιχεύοντες. Τότε δὲ γενήσεται ὀργὴ θεήλατος καὶ καταναλωθήσεται πάσα ἡ πονηρὰ γενεὰ ἐκείνη, καὶ ἀπελεύσεται εἰς τὸ πῦρ τὸ αἰώνιον." - Προφητεία του Αββα Μωυσέως του Αιθίοπος περί των μοναχών της εσχάτης γενεάς, Άγιοι και Σοφοί Περί των Μελλόντων να Συμβώσι, Δ.Παναγόπουλου. Αναδημ. Λεόντιος Μοναχός, http://www.imdleo.gr/diaf/files/proph/1_prophecies_parts/12_AbbasMoses.pdf,
7: Ο Προφήτης Ηλίας στην εποχή του και στα έσχατα - "Λόγοι Αφυπνήσεως, † π. Αθ. Μυτιλιναιου, Ιερ.Μον. Κομνηνειου Λαρισης, Εκδ. «Ορθ.Κυψέλη», http://www.impantokratoros.gr/9BA39D18.el.aspx,
8: "Ὅταν ἴδῃς τὴν ἁγίαν Γραφὴν βδελυχθεῖσαν ὑπὸ τῶν εἶναι δοκούντων Χριστιανῶν, καὶ τοὺς λαλοῦντας τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ μισηθέντας, ὑπομνήσθητι τοῦ Κυρίου εἰπόντος· Εἰ ὁ κόσμος ὑμᾶς μισεῖ, γινώσκετε, ὅτι ἐμὲ πρῶτον ὑμῶν μεμίσηκεν", --Αγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 59, 564),
9: "οἱ ποιμένες ὡς λύκοι γενήσονται. [οἱ ἱερεῖς τὸ ψεῦδος ἀσπάσονται.]", --Αγ. Ιππόλυτος - περί της συντελείας ... και περί του αντιχρίστου...(7),
10: "τά χρόνια μας εἶναι δύσκολα, εἶναι χρόνια πού προφήτευσε ἡ Ἀποκάλυψη τοῦ Ἰωάννου.", Σεβ. Μητρ. Γόρτυνος & Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίας, http://www.imgortmeg.gr/docs/deut_corpus_christi.pdf,
11: "Οἱ ἅγιοι μαθηταὶ τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν ἐπέκεινα θεωρίας, ὡς ἔνι ἀνθρώποις, ἐλθόντες καὶ καθαρθέντες ἀπὸ τοῦ λόγου τὸ τέλοςἐπιζητοῦσι καὶ τὴν ἐσχάτην μακαριότητα γνῶναι ποθοῦσιν, ὅπερ ἀγνοεῖν καὶ τοὺςἀγγέλους αὐτοῦ καὶ αὐτὸν ὁ Κύριος ἡμῶν ἀπεφήνατο, ἡμέραν μὲν λέγων πᾶσαν τὴνἀκριβῆ κατάληψιν τῶν ἐπινοιῶν τοῦ Θεοῦ, ὥραν δὲ τὴν ἑνάδος καὶ μονάδος θεωρίαν,.." & ". Ὅταν γὰρ μηκέτι Θεὸν ἐν τοῖς κατόπτροις μηδὲ διὰ τῶν ἀλλοτρίων ἐπιγινώσκωμεν, ἀλλ’ αὐτῷ ὡς μόνῳ καὶ ἑνὶ προσέλθωμεν, τότε καὶ τὸ ἔσχατον τέλος εἰσόμεθα", Μέγα Βασίλειου, Επιστολή Ευσταθίω Φιλοσόφω,
12: "Οὐχ ὑμῶν ἐστι γνῶναι χρόνους ἢ καιροὺς οὓς ὁ Πατὴρ ἔθετο ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσίᾳ». Τουτέστιν οὐ τῶν συνδεδεμένων σαρκὶ καὶ αἵματιτῆς τοιαύτης βασιλείας ἡ γνῶσις. Ταύτην γὰρ τὴν θεωρίαν ὁ Πατὴρ ἐναπέ θετο τῇἰδίᾳ ἐξουσίᾳ, ἐξουσίαν λέγων τοὺς ἐξουσιαζομέ νους, ἰδίους δὲ ὧν μὴ μετέχει ἄγνοια τῶν κατωτέρω πραγμάτων. Χρόνους δὲ καὶ καιροὺς μή μοι νόει αἰσθητούς, ἀλλὰ διαστήματά τινα γνώσεως ὑπὸ τοῦ νοητοῦ ἡλίου γινόμενα. Δεῖ γὰρ τὴν προσευχὴν ἐκείνην ἐπὶ πέρας ἀχθῆναι τοῦ Δεσπότου ἡμῶν.", Μέγα Βασίλειου, Επιστολή Ευσταθίω Φιλοσόφω,
13: "Εἰκότως τοίνυν τοῖς πολλοῖς ἐκέλευσε μὴ εἰπεῖν πρὸ τοῦ σταυροῦ, ὅπου γε οὐδὲ αὐτοῖς τοῖς μέλλουσι διδάσκειν πάντα ἐνθεῖναι ἐθάῤῥησε πρὸ τοῦ σταυροῦ. Πολλὰ γὰρ ἔχω λέγειν ὑμῖν, φησὶν, ἀλλ’ οὐ δύνασθε βαστάζειν ἄρτι. Καὶ τῶν εἰρημένων δὲ παρ’ αὐτοῦ πολλὰ ἀγνοοῦσιν, ἃ οὐκ ἐποίησε σαφῆ πρὸ τοῦ σταυροῦ. Ὅτε γοῦν ἀνέστη, τότε ἔγνωσαν ἔνια τῶν λεχθέντων. Ἀπὸ τότε ἤρξατο αὐτοῖς δεικνύειν, ὅτι δεῖ αὐτὸν παθεῖν. Ἀπὸ τότε· πότε;Ὅτε ἔπηξεν ἐν αὐτοῖς τὸ δόγμα· ὅτε τὴν ἀρχὴν τῶν ἐθνῶν εἰσήγαγεν. Ἀλλ’ οὐδὲ οὕτω συνίεσαν τὸ λεγόμενον· Ἦν γὰρ, φησὶ, κεκαλυμμένος ὁ λόγος ἀπ’ αὐτῶν· καὶ ὥσπερ ἐν ἀσαφείᾳ τινὶ ἦσαν, οὐκ εἰδότες ὅτι ἀναστῆναι αὐτὸν δεῖ. Διὰ τοῦτο καὶ ἐνδιατρίβει τοῖς δυσχερέσι, καὶ ἐμπλατύνει τὸν λόγον, ἵνα διανοίξῃ αὐτῶν τὴνδιάνοιαν, καὶ συνῶσι τί ποτέ ἐστι τὸ λεγόμενον. Ἀλλ’ Οὐ συνῆκαν, ἀλλ’ ἦν τὸ ῥῆμα κεκαλυμμένον ἀπ’ αὐτῶν·", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 58, 533-536),
14: "Ισως οι μαθηταί να μην ήσαν τότε έτοιμοι να αντιληφθούν το βάθος της προφητείας και της εσχατολογίας στην οποία αναφέρεται η πλείστη περιγραφή του Κυρίου μας. Αυτός ομως ο πανάγαθος που όχι μονον για τους μαθητές Του τότε, αλλα <πάσιν έλεγε>, ...., Περί Συντελείας και Αντιχρίστου, Γερ.Ιωσήφ Βατοπαιδινού, Εκδ Ε’, 2004, Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπ. Αγίου ’Ορους, σελ. 14,
15: "σφράγισον τους λόγους. ότι εις καιρούς πέρας η όρασις.", --Άγ. Ιππόλυτος (P.G 10,
16: "Αὐτὸ τὸ λεγόμενον κατάλυσις τῆς βασιλείας αὐτοῦ ἦν, καὶ τῆς οἰκουμένης ἁπάσης συντέλεια. Καὶ ἐπίστευσε Ναβουχοδονόσορ. Οὐ γὰρ ἂν, εἰ μὴ ἐπίστευσεν, ἔθυσε τῷ Δανιήλ. Πιστεύει Ναβουχοδονόσορ, τινὲς δὲ ἀπιστοῦσι τοῦτο. Διὰ τοῦτο πολλαὶ προῤῥήσεις ἐγίνοντο. Εἰ μὴ ἐγένοντο ἐκεῖναι, μηδὲ ταύταις πίστευε. Ἵνα δὲ μὴ ἐπὶ πλέον ἀσαφῆ ποιῶ τὸν λόγον, φέρε τοῦτον ὑμῖν ἑρμηνεύσωμεν Πέντε εἶδεν ὕλας, χρυσὸν, ἄργυρον, χαλκὸν, σίδηρον, ὄστρακον. Εἶτα εἰκὼν πᾶσα ὁ χρόνος ἐστὶ, καὶ ἡ ἀκολουθία τοῦ χρόνου." , --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G.56, 203),
17: "Κύριε, τί τὰ ἔσχατα τούτων; Καὶ εἶπε· Δεῦρο, Δανιὴλ, ὅτι καὶ ἐμπεφραγμένοι οἱ λόγοι ἕως καιροῦ πέρατος. Ἕως ἐκλεγῶσιν, καὶ ἐκλευκανθῶσιν, καὶ πυρωθῶσι πολλοὶ, καὶ ἀνομήσωσιν ἄνομοι, καὶ οὐ συνήσωσι πάντες ἀσεβεῖς, καὶ οἱ νοήμονες συνήσωσιν.Καὶ ἀπὸ καιροῦ παραλλάξεως τοῦ ἐνδελεχισμοῦ, καὶ δοθῆναι βδέλυγμα ἐρημώσεως,ἡμέραι χίλιαι διακόσιαι ἐννενήκοντα. Μακάριος ὁ ὑπομένων καὶ φθάσας εἰς ἡμέραςχιλίας τριακοσίας τριακονταπέντε. Καὶ σὺ δεῦρο, καὶ ἀναπαύου· ἔτι γὰρ ἡμέραι εἰςἀναπλήρωσιν συντελείας· καὶ ἀναπαύσεις τὸν καιρόν σου εἰς συντέλειαν ἡμερῶν.Καὶ σὺ, φησὶ, κάθισον· μετὰ γὰρ χρόνον πολὺν ταῦτά ἐστιν. Ἄρα οὐ περὶ τῆς ἀνόδουθρηνεῖ, ἀλλὰ μετὰ τὸ ἀνελθεῖν περὶ τῶν ἀνελθόντων.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G.56, 244),
18: "Oὐχ ὑμῶν ἐστὶ γνῶναι χρόνους ἢ και ρούς, οὓς ὁ πατὴρ ἔθετο ἐν τῇ ἰδίᾳ ἐξουσίᾳ; Aὕτη δὲ ἡ ἀπό κρισις βεβαιοῖ τὴν ἐκείνων ἐρώτησιν. Ἀπόκρισις. Καὶ τοῦτο ἕν ἐστι τῶν πρὸ τῆς ἐπιφοιτήσεως τοῦ ἁγίου πνεύματος μὴ δυναμένων γνωσθῆναι ὑπὸ τῶν ἀποστόλων κατὰ τὸ εἰρημένον· Πολλὰ ἔχω λέγειν ὑμῖν, ἀλλ’ οὐ δύνασθε βα στάζειν ἄρτι· ὅταν δὲ ἔλθῃ τὸ πνεῦμα τῆς ἀληθείας, ἐκεῖνο ὁδηγήσει ὑμᾶς πρὸς πᾶσαν τὴν ἀλήθειαν." , ΕΡΩΤΗΣΙΣ ρζ, ΤOΥ AΓIOΥ IOΥΣΤIΝOΥ ΦIΛOΣOΦOΥ ΚAI ΜAΡΤΥΡOΣ AΠOΚΡIΣEIΣ ΠΡOΣ ΤOΥΣ OΡΘOΔOΞOΥΣ ΠEΡI ΤIΝΩΝ AΝAΓΚAIΩΝ ΖHΤHΜAΤΩΝ.,
19: "Ἰουδαῖοι ἐκβάλλονται, οἱ δὲ ἐξ ἐθνῶν ἀντεισέρχονται. Τὸ ταῦτα εἰδέναι ὅτι ἔσται, μέγα· τὸ δὲ μαθεῖν, ὅτι βασιλεύσει τις ἢ τὸ πότε, οὐδὲν μέγα. Ἔμαθε Παῦλος ἃ οὐκ ἐξὸν ἀνθρώπῳ λαλῆσαι· τὰ πρὸ τοῦ κόσμου ἅπαντα ἔμαθε. Τί μαθεῖν δυσκολώτερον, τὴν ἀρχὴν, ἢ τὸ τέλος; Εὔδηλον, ὅτι τὸ πρῶτον. Οὐκοῦν τοῦτο Μωϋσῆς ἔμαθε, καὶ πότε, καὶ πρὸ πόσων χρόνων, δείκνυσι δι’ ὧν ἀριθμεῖ τὰ ἔτη. ..ἀλλ’ ἀγνοεῖν προσποιεῖται, τῆς ἀκαίρου ζητήσεως ἀπάγων αὐτούς." , 60.25 ΟΜΙΛΙΑ Βʹ. Οἱ μὲν οὖν συνελθόντες ἐπηρώτων αὐτὸν λέγον τες· Κύριε, εἰ ἐν τῷ χρόνῳ τούτῳ ἀποκαθιστά νεις τὴν βασιλείαν τῷ Ἰσραήλ; ΙΕΡΟΣ ΧΡΥΣΣΟΤΟΜΟΣ ,
20: "Διά τοι τοῦτο πάντα εἰπὼν, καὶ τοὺς χρόνους, καὶ τοὺς καιροὺς, καὶ ἐπ’ αὐτὰς τὰς θύρας ἀγαγὼν, (Ἐγγὺς γάρ ἐστιν ἐπὶ θύραις, φησίν·) ἀπεσίγησε τὴν ἡμέραν. Εἰ μὲν γὰρ ἡμέραν ζητοίης καὶ ὥραν, οὐκ ἀκούσῃ παρ’ ἐμοῦ,φησίν· εἰ δὲ καιροὺς καὶ προοίμια, οὐδὲν ἀποκρυψάμενος ἐρῶ πάντα σοι μετὰἀκριβείας. Ὅτι μὲν γὰρ οὐκ ἀγνοῶ, διὰ πολλῶν ἔδειξα, διαστήματα εἰπὼν, καὶ τὰ συμβησόμενα ἅπαντα, καὶ ὅσον ἀπὸ τοῦδε τοῦ χρόνου μέχρι τῆς ἡμέρας αὐτῆς·(τοῦτο γὰρ τῆς συκῆς ἐδήλωσεν ἡ παραβολή·) καὶ ἐπὶ τὰ πρόθυρά σε ἤγαγον αὐτά· ", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος, (P.G 58, 703),
21: Δημήτρης Σωτηρόπουλος - Μλογκ - Ελλάς Ορθοδοξία , http://hellas-orthodoxy.blogspot.gr/2014/02/2013.html, https://drive.google.com/file/d/0B7RnnVLGASInUjYwY3pXTXByRU0/edit?usp=sharing,
22: Νέο βιβλίο του π. Μαξίμου - Η Αποκάλυψις του Ανόμου, https://agioskosmas.gr/themata.asp?isue=76&artid=4648,
23: Αγρυπνείτε – Ετοιμαστείτε - Έρχεται -- ΛΟΓΟΙ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ, http://www.scribd.com/doc/117500263,
24: "ἐστιν ἑκατοντάδες ἓξ καὶ δεκάδες ἓξ καὶ μονάδες ἓξ εἰς ἀνακεφαλαίωσιν πάσης τῆς ἐν τοῖς ἑξακισχιλίοις ἔτεσιν γεγονυίας ἀποστασίας. Ὅσαις γὰρ ἡμέραις ἐγένετο ὁ κόσμος, τοσαύταις χιλιονταέτεσι συντελεῖται· καὶ διὰ τοῦτό φησιν ἡ γραφή· «Καὶσυνετελέσθησαν ὁ οὐρανὸς καὶ ἡ γῆ καὶ πᾶς ὁ κόσμος αὐτῶν. Καὶ συνετέλεσεν ὁΘεὸς τῇ ἡμέρᾳ τῇ ἕκτῃ τὰ ἔργα αὐτοῦ ἃ ἐποίησε καὶ κατέπαυσεν ὁ Θεὸς ἐν τῇ ἡμέρᾳτῇ ἑβδόμῃ ἀπὸ πάντων τῶν ἔργων αὐτοῦ.» Τοῦτο δ’ ἔστι καὶ τῶν προγεγονότων διήγησις, ὡς ἐγένετο, καὶ τῶν ἐσομένων προφητεία. Εἰ γὰρ «ἡμέρα Κυρίου ὡς χίλια ἔτη», ἐν δὲ ἓξ ἡμέραις συνετελέσθη τὰ γεγονότα, φανερὸν ὅτι ἡ συντέλεια αὐτῶν τὸ ἑξακισχιλιοστὸν ἔτος ἐστίν.", --Άγ.Ειρηναίος (P.G 7), ’Ελεγχος, V, 28, 3 σελ. 359 ,
25: “Από γενέσεως ουν Χριστού δει ψηφίζειν πεντακόσια έτη τα επίλοιπα εις συμπλήρωσιν των εξακισχιλίων ετων, και ούτως έστι το τέλος” , --Αγ. Ιππόλυτος (P.G 10) - Εις στον Δανιήλ, Δ’ ΧΧΙV, σελ 89.,
26: η διδασκαλία της εκκλησίας μας για τα εσχατα διαπνεεται από πνεύμα συναίνεσης,διότι, όπως θα δούμε στη συνέχεια, όχι μόνο δεν ορίζει χρονολογίας και ημερομηνίας τον εσχάτων,αλλά στηλιτεύει τους ψευδοπροφήτες και ξεσκεπάσει τους δόλιους στόχους τους. , Το τέλος του κόσμου, κ.Λάμπρος Σκότζος, Θεολόγος, Συμβ.Εκκλ.Επιτροπ.Αιρέσεων, Εφ. Δημοκρατία Δεκ. 2012, σελ.78,
27: 316 Χρόνια για να κλείσει ο τότε αιώνας: "“Επεί ουν καί ο παρών έβδομος αιών τά τελευταία ήδη βαδίζει, αδερφοί, ως οράτε, έξ καί δέκα χρόνοι πρός τοίς τριακόσιοις καταλειφθέντα (ωσανεί τις και σαφέστερον είποι, παρήλθεν ή εξάδα των ημερών καί εισήλθεν ή εβδόμη, τουτέστι το Σάββατον, καί τούτο ήδη παρήλθε τριών ωρών καί στιγμής ημίσου καί μίας καταλειφθείσης), καί νύν ήδη επιφάσκει ή επιφανής και μεγάλη εκείνη του Κυρίου ημέρα, καί ημείς ώς αθάνατοι αμερίμνως διάγομεν, τό τέλος εγγίζει, καί ημείς ου φροντίζομεν..”, --Αγ.Νεόφυτος ο ’Εγκλειστος, Λόγος προς τας Αγίας Εντολάς του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού, 4, συγγράματα, τ.Α’, Εκδ. ΙΜ. Αγ.Νεοφύτου, σελ 105-6 ,
28: Αίρεση είναι η θρησκευτική διδασκαλία που παρεκκλίνει από τη γνήσια και αυθεντική χριστιανική πίστι και επομένως πλανεμένη, αντορθόδοξη και αντιχριστιανική, http://www.impantokratoros.gr/F0A73215.el.aspx,
29: "Μπορούμε να λέμε τη γνώμη μας, αλλά πρέπει να έχουμε αυτογνωσία πως ότι αποτελεί προϊόν της διανοίας μας, έστω κι αν στηρίζεται στους Πατέρες ή τη Βίβλο δεν έπεται ότι έγινε με αλάνθαστη μέθοδο ανάλυσης και σύνθεσης, για να είναι και αλάνθαστο σαν τελικό αποτέλεσμα.", Τι θα γίνει το 2012 + ---> Μοναχός Λεόντιος - Διονυσίου - Μονή Αγ. ’Ορους , http://www.imdleo.gr/diaf/files/2012/2012.pdf, ,
30: Καὶ μὴ θαυμάσῃς, ἐὰν οἱ ποιμένες λύκοι γίνωνται. Πρὸς γὰρ ἐπισκόπους καὶ πρεσβυτέρους διαλεγόμενος Παῦλος ὁ ἀπόστολος ἔλεγεν, ὅτι Ἐξ ὑμῶν αὐτῶν ἀναστήσονται ἄνδρες λαλοῦντες διεστραμμένα. Ὥστε μηδεὶς πλανάτω ὑμᾶς, ἔχωνἔξωθεν σχῆμα ἀγγελικὸν, καὶ ἔσωθεν διαβολικόν. Διὰ τοῦτο ὁ Ἰησοῦς ἔλεγεν·Βλέπετε, μή τις ὑμᾶς πλανήσῃ. Κἀγὼ δὲ πάλιν τὰ ὅμοια ἐρῶ· βλέπετε μή τις ὑμᾶςπλανήσῃ, μήτε ἀπὸ τῶν ἔσωθεν, μήτε ἀπὸ τῶν ἔξωθεν, μὴ ἐπίσκοπος, μὴ πρεσβύτερος,μὴ διάκονος, μὴ ἀναγνώστης, ἤ τις ἐὰν ᾖ λαλῶν διεστραμμένα· Οἵτινες ἔρχονται πρὸς ὑμᾶς ἐν ἐνδύμασι προβάτων, ἔσωθεν δέ εἰσι λύκοι ἅρπαγες· οἵτινες ἔχουσιν μόρφωσιν εὐσεβείας, τὴν δὲ δύναμιν αὐτῆς ἠρνημένοι. Ὑμεῖς δὲ, ἀγαπητοὶ, μὴ πλανηθῆτε, ἀλλ’ὡς παρελάβετε τὸν Κύριον ἡμῶν Ἰησοῦν Χριστὸν, ἐν αὐτῷ περιπατεῖτε· καὶ ὁ Θεὸς τῆς εἰρήνης ἔσται μεθ’ ὑμῶν. Καὶ περὶ μὲν τούτων ἐνταῦθα ἀποδώσω τὸν λόγον· μικρὰ δὲ διαλεχθεὶς περὶ σημείων τῆς συντελείας, καταπαύσω, --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G.59, 562),
31: "..αποτελεί θανάσιμη αμαρτία να θεωρήσει κανείς μια ενέργεια του Αγ.Πνεύματος σαν ενέργεια δαιμονική", Χαρίσματα και Χαρισματούχοι, Τομος 1, εκδ. 9, ΙΜ Παρακλήτου Ωρωπού, 1997, σελ. 9,
32: Ο ΔΑΝΙΗΛ ΠΡΟΦΗΤΕΥΕΙ ΡΗΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΤΕ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - Π.ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ, https://agioskosmas.gr/eshatologika.asp?isue=100&artid=4425,
33: Συμπερασματικά, θεωρώ ότι η μοντέρνα θεολογία που αποδεσμεύονται από τους Πατέρες και εκφράζεται με βαρύγδουπους όρους, δήθεν από αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο, είναι επικίνδυνη για την Εκκλησία και την θεολογία της. Είναι πραγματικά ένας στοχαστικός τρόπος θεολογίας, ένας λαϊκισμός που εξασκείται από «χειροτονητούς θεολόγους», λόγω μιας κακής ερμηνείας του «βασιλείου ιερατεύματος».– , Νεοπατερική, μεταπατερική και συναφειακή «θεολογία», Μητρ. Ναυπάκτου Ιεροθέου, http://www.im-glyfadas.gr/01/01/01010083.asp,
34: Ἐμοὶ δὲ δακρύειν ἐπέρχεται, ὅταν ἀκούσω ἀπὸ τῆς ἡμετέρας Ἐκκλησίας τινὰς λέγοντας, μὴ εἰρῆσθαι ταῦτα ἐν ταῖς θείαις Γραφαῖς· καὶ τοῦτο οὐ μόνον παρὰ λαϊκῶν, ἀλλὰ καὶ παρὰ τῶν δοκούντων εἶναι ποιμένων, καὶ τόπους ἐπεχόντωνἀποστόλων καὶ προφητῶν, ἀλλ’ οὐ τρόπους· πρὸς οὓς εὔκαιρον εἰπεῖν· Οὐαὶ ὑμῖν, οἱ ὁδηγοὶ τυφλοὶ, καὶ ἀμαθεῖς, καὶ ἀστήρικτοι· οἱ ἱματίων καλλωπισταὶ, καὶ οὐχὶ βιβλίων·οἱ καταλιπόντες τὸν λόγον τοῦ Θεοῦ, καὶ τῇ γαστρὶ διακονοῦντες", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος (P.G 59.556),
35: "Η ίδια η μακραίων ιστορία της Εκκλησίας μαρτυρεί αδιαμφισβήτητα, ότι δεν εγγυάται και κάθε σύνοδος επισκόπων για την αλήθεια ή είναι απαλλαγμένη κάθε πλάνης. Το γεγονός, ότι άγιοι και μεγάλοι άνδρες της Εκκλησίας, όπως ο Μέγας Αθανάσιος και ο θείος Χρυσόστομος καθαιρέθηκαν από επισκοπικές συνόδους, δικαιολογεί πληρέστατα το παράπονο Γρηγορίου του Θεολόγου ... (...) Είναι ιστορικό γεγονός πολλαπλά μαρτυρημένο, ότι ούτε το πλήθος των παρακαθημένων Επισκόπων, ούτε η προέλευσή τους από κάθε μέρος της οικουμένης και από τις Εκκλησίες οι οποίες ευρίσκονται σε κάθε μέρος, ούτε η συμμετοχή όλων των κεντρικών θρόνων και Αρχιεπισκόπων, αρκούν για τη συγκρότηση Οικουμενικής Συνόδου. Έτσι, στη δικαίως ονομασθείσα ληστρική σύνοδο της Εφέσου (το 449) παρεκάθησαν 135 επίσκοποι, ανάμεσα στους οποίους ο Διόσκορος [Πατριάρχης] Αλεξανδρείας και ο [Αρχιεπίσκοπος] Ιεροσολύμων Ιουβενάλιος και ο Θαλάσσιος [Αρχιεπίσκοπος] της Καισαρείας της Καππαδοκίας", Π.Ν. Τρεμπέλα, Δογματική, τόμ. Β΄, εκδ. «Σωτήρ», Αθήναι 2003, σελ. 403-404,
36: "Ο άγιος Νικήτας Στηθάτος μας πληροφορεί ότι υπάρχουν άνθρωποι, που έχουν χειροτονηθή κατ’ ευθείαν επίσκοποι από τον ίδιο τον Θεό, αν και από τους ανθρώπους δεν αναγνωρίζωνται ως επίσκοποι. Όμως είναι επίσκοποι· έχουν δηλαδή πνευματική εξουσία επισκόπου.", Πατερ. Θεολογία, Πρωτοπρ. Ιωάν. Σ. Ρωμανίδου (†)Καθηγ. Πανεπ. Πρόλογ: Πρωτοπρ. Γεωρ. Δ. Μεταλληνού,Ποιος είναι ο «προφήτης» στην Καινή Διαθήκη, Εκδ. ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ Θεσσαλ. 2000,
37: Κριτική και επερωτήσεις στο άρθρο του Ο.Τ , φύλλο Εφημ. 1954, του π. Σωτήριου Αθανασούλια, “Απάντησις Εις Όσους Ισχυρίζονται Ότι Έρχεται Η Καταστροφή Του Κόσμου Έως Τα Χριστούγεννα”, https://drive.google.com/file/d/0B7RnnVLGASInVUtNd1VpWURLUjFXcFpvYWlZLVhEWmxGeWl3/edit?usp=sharing,
38: ".... όπως φαίνεται στην Αγία Γραφή, είναι άγνωστη η ημέρα αυτή, η μεγάλη και επιφανής. ....εσχατολογικά γεγονότα. --" Η δευτέρα παρουσία του Χριστού, "Η ζωή μετά τον θάνατο", Σεβ. Μητρ. Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου Βλάχου, Εκδ Θ’ Ι.Μ Γενεθλίου Θεοτόκου, σελ. 215-222, http://www.oodegr.com/oode/esxata/elpida/2_parousia1.htm ,
39: ΚΔ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ - 4.δ Παρά τή σαφῆ θέση τοῦ Κυρίου ὅτι εἶναι ἄγνωστος ὁ χρόνος τῆς Δευτέρας Παρουσίας Του (Ματθ. 24,36), πολλές ἀπό τίς ἐσχατολογικές χιλιαστικές αἱρέσεις, παραχριστιανικές κινήσεις καί ἄλλες μελλοντολογικές ὁμάδες δέν διστάζουν, μέ διάφορους ἀστήρικτους Ἁγιογραφικούς καί χρονολογικούς συσχετισμούς, νά καθορίζουν μέσῳ ψευδοπροφητειῶν ἡμερομηνίες, κατά τίς ὁποῖες θά λάβει χώρα ἡ Δευτέρα Παρουσία καί, φυσικά, ἐπανειλημμένως διαψεύδονται. , http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro={82B968D1-EBAF-4736-9F0D-73F5D9439297},
40: ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΠΛΑΝΕΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΠΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΔ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ - Η “Ιερή” αυτή Συνδιάσκεψη αμφισβητούμενης θεολογικής τοποθέτησης, προσφέρει αόριστη γενική καταδίκη της εσχατολογικής ενασχόλησης και διατύπωσης θέσεων στα ορθόδοξα πλαίσια, και υποκρύπτει σκοπιμότητες περί ταυτοτήτων και επερχόμενου χαράγματος., http://elladapoyantisteketai.blogspot.gr/2012/11/15-17102012.html,
41: "Οι Πατέρες πρώτον επικαλούνται την Αγία Γραφή για να υποστηρίξουν την διδασκαλία της Εκκλησίας. Επί πλέον όμως επικαλούνται και την εμπειρία των ζώντων θεουμένων, όταν εμφανισθή μία αίρεσις. Όταν εμφανίσθηκε η αίρεσις του Αρείου, οι Πατέρες επεκαλέσθησαν και την εμπειρία των θεουμένων που ζούσαν κατά την εποχή της Αρειανικής διαμάχης. Έτσι έχομε δύο ειδών επιχειρήματα. Για να είναι όμως κάτι Ορθόδοξο, πρέπει αυτό τα δύο να είναι συμβατά μεταξύ τους είτε να ταυτίζωνται είτε να είναι αλληλοσυμπληρούμενα. Όχι αλληλοσυγκρουόμενα. Η βασική επιχειρηματολογία πηγάζει από την Αγία Γραφή. Η επισφράγισις όμως της επιχειρηματολογίας αυτής καθώς και η επιβεβαίωσις της γνησιότητός Της γίνονται πάντοτε βάσει της κατατεθειμένης εμπειρίας των Πατέρων και των κεκοιμημένων Αγίων της Εκκλησίας,", Πατερ. Θεολογία, Πρωτοπρ. Ιωάν. Σ. Ρωμανίδου (†)Καθηγ. Πανεπ. Πρόλογ: Πρωτοπρ. Γεωρ. Δ. Μεταλληνού,Πως οι Πατέρες θεολογούν, Δαμασκηνός μοναχός Αγιορείτης, Εκδ. ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ Θεσσαλ. 2000,
42: 1ον. Κανείς άνθρωπος δεν μπορεί να υπολογίσει πότε ακριβώς θα γίνει το τέλος του κόσμου, μόνο ο Θεός Πατέρας γνωρίζει την ημέρα και την ώρα που θα συμβεί ( Ματθ. κεφ. 24, στίχ. 36 και 42-44). Το ίδιο επαναλαμβάνει και ο απόστολος Παύλος (Α΄ Θεσσ. 5, 2-4)..Επομένως όποιος ορίζει ημερομηνίες είναι απατεώνας , Ι.Μητρ. Καστοριάς, http://www.imkastorias.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=328:to-telos-tou-kosmou-kai-i-apati-se-varos-tou-kosmou&Itemid=30,
43: -- 4 Και συ, Δανιήλ, κλείσε, απόκρυψε τους λόγους αυτούς και σφράγισε το βιβλίον μέχρι το τέλος του καθωρισμένου από τον Θεόν καιρού. Τότε, μετά την αποσφράγισιν του βιβλίου τούτου και από τις περιεχόμενες εις το βιβλίον τούτο προφητείες, οι οποίες θα εκπληρώνωνται, θα διδαχθούν πολλοί· και έτσι θα αυξηθή και θα γίνη σαφέστερη η γνώσις του αγίου θελήματος του Θεού...«Πότε θα έλθη το τέλος, όταν ολοκληρωθή και λάβη τέλος ο διωγμός και ο διασκορπισμός του Ισραηλιτικού λαού, τότε θα εννοήσουν το περιεχόμενον και την αλήθειαν όλων αυτών των προφητειών»... «Έλα τώρα, Δανιήλ, μην ασχολήσαι με αυτό το ζήτημα· διότι οι λόγοι αυτοί θα παραμένουν κλεισμένοι (μυστικοί) και σφραγισμένοι, μέχρις ότου έλθη το τέλος του καθωρισμένου από τον Κύριον χρόνου, οπότε και θα αποκαλυφθούν , Ερμηνεία του ΙΒ΄Κεφ. από τις Εκδόσεις «ΣΩΤΗΡ» , Μετάφραση υπό Βασιλειάδη,
44: "Οἶδεν ἄρα ὁ Υἱὸς Λόγος ὤν· τοῦτο γὰρ λέγων ἐσήμαινεν, ὅτι Ἐγὼ οἶδα, ἀλλ’ οὐκ ἔστιν ὑμῶν γνῶναι· δι’ ὑμᾶς γὰρ καὶ ἐν τῷ ὄρει καθήμενος σαρκικῶς εἶπον, Οὐδὲ ὁ Υἱὸς οἶδε, διὰ τὸ ὑμῶν καὶ πάντων συμφέρον· συμφέρει γὰρ ὑμῖν καὶ περὶ τῶν ἀγγέλων καὶ περὶ τοῦ Υἱοῦ οὕτως ἀκοῦσαι, διὰ τοὺς ἐσομένους μετὰ ταῦτα πλάνους, ἵνα, κἂν ὡς ἄγγελοι μετασχηματίσωνται δαίμονες, καὶ περὶ τῆς συντελείας ἐπιχειρήσωσι λέγειν, μὴ πιστεύσητε, ὡς ἀγνοούντων αὐτῶν. Ἂν δὲ καὶ ὁ Ἀντίχριστος μεταποιήσας ἑαυτὸν λέγῃ· Ἐγώ εἰμι ὁ Χριστὸς, καὶ πειράσῃ καὶ αὐτὸς περὶ τῆς ἡμέρας καὶ συντελείας λέγειν, πρὸς τὸ πλανῆσαι τοὺς ἀκούοντας", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 26, 425-428) ,
45: "Τὸ ἴδιο καὶ κάποιοι Ὀρθόδοξοι Ἱερωμένοι καὶ Θεολόγοι (τῆς Ἑλλάδος καὶ τῆς Ρωσίας), οἱ ὁποῖοι (ἀμετανόητοι) ἐπαναπροσδιορίζουν τὴν ἡμερομηνίαν τῆς καταστροφῆς διὰ μερικὰ ἔτη ἀργότερον. Ὁ «Ο.Τ.» καλεῖ τὸν πιστὸν λαὸν νὰ μὴ πιστεύη ὅλους αὐτούς, οἱ ὁποῖοι πλουτίζουν ἐκδίδοντες βιβλία διὰ τὴν καταστροφὴν – συντέλειαν τοῦ κόσμου. Τὴν βούλησιν τοῦ Θεοῦ οὐδεὶς δύναται νὰ ἑρμηνεύση. Αὐτὸ τὸ ὁποῖον ὀφείλομεν νὰ κάμνωμεν εἶναι νὰ ζῶμεν κατὰ τὸ πρότυπον τοῦ Χριστοῦ καὶ τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας μας καὶ νὰ εἴμεθα πάντοτε προετοιμασμένοι διὰ τὴν ἐπιστροφὴν εἰςτὴν Οὐράνιον Πατρίδα.", Ο.Τ, 7 Δεκ. 2012, σελ.1,
46: "Ο Σωτήρας μας είπε, ότι κανένας δεν ξέρει ποιά μέρα και ώρα θα έρθει το τέλος", Χειραγωγία στην πνευματική ζωή,(αποσπάσματα επιστολών) Οσίου Θεοφάνους του Έγκλειστου, Εκδ. 6, ΙΜ Παρακλήτου Ωρωπού, 2005, Σελ. 162,
47: Γ.Παίσιος: "Ο Προφήτης Ηλίας τροχάει τώρα τη μάχαιρα. Πρώτα θα αρχίσει από τους Πατριάρχες, Δεσποτάδες, παπάδες, μοναχούς!", Περ. Θεοδρομια, Ιαν-Μαρτ. 2004, http://www.pigizois.net/afieromata/paisios/xaritomenes_didaxes.htm,
48: "Ο Άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης....Εξέφρασαν απλώς την διαχρονική συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας που είναι η ύψιστη αυθεντία στην ορθόδοξη εκκλησία...Πάνω από την αυθεντία των επισκόπων και των συνόδων, υπάρχει η αυθεντία της εκκλησίας. Δεν είναι πάντοτε αλάθητοι οι πατριάρχες ούτε επίσης οι σύνοδοι. Το πράγμα είναι σαφές και ηλίου φαεινότερον στην Ορθόδοξη Παράδοση. Υπακούουμε στους επισκόπους και στις Συνόδους, όταν τηρούν τα δόγματα και τους κανόνες της Εκκλησιάς, όταν όντως αγρυπνούν υπέρ των ψυχών υμών." - Απόσπασμα από το βιβλίο, Η Ιερά Σύνοδος και ο πάπας, Πρωτοπρεσβ. Θεώδ. Ζήση, Καθηγ Α.Π.Θ, Εκδ. Βρυένιος, 2001,
49: "Για τους Ορθοδόξους το αλάθητο δεν συνίσταται σε κανένα θεσμό καθαυτό (π.χ. σύνοδοι, επίσκοποι), ούτε σε κάποια ηθική τελειότητα ή ατομική εμπειρία και δια της εμπειρίας γνώση του. Οι άγιοι ή οι γέροντες, ως άτομα δεν είναι αυτομάτως και εξ ορισμού αλάθητοι). Το αλάθητο είναι αποτέλεσμα της «κοινωνίας του Αγίου Πνεύματος», το Οποίον «όλον συγκροτεί τον θεσμόν της Εκκλησίας». Αλάθητος συνεπώς, δεν είναι κανένας ως άτομο, δηλαδή λαμβανόμενος καθαυτόν χωρίς αναφορά στα άλλα χαρίσματα και λειτουργήματα της Εκκλησίας.", Το κύρος και η αυθεντία των δογμάτων, Μητροπολίτου Περγάμου Ι. Δ. Ζηζιούλα,, http://www.oodegr.com/oode/dogmat1/doc6.htm,
50: "τὸ Ἅγιο Πνεῦμα δὲν παύει ποτὲ νὰ φωτίζει καὶ νὰ ἐνεργεῖ ἐντός τῆς Ἐκκλησίας. Πράγματι. Μόνο ποὺ ὁ φωτισμὸς αὐτὸς δὲν δίδεται στοὺς καθισμένους στὰ γραφεῖα καθηγητὲς καὶ διανοούμενους οὔτε στοὺς κληρικοὺς καὶ ἐπισκόπους, ποὺ νομίζουν ὅτι μόνη ἡ κατάληψη μίας θέσης στὴν ἐκκλησιαστικὴ διοίκηση τοὺς μετέτρεψε ξαφνικὰ σὲ φορεῖς τοῦ θείου φωτισμοῦ.Ὁ φωτισμὸς τοῦ Ἁγίου Πνεύματος χαρίζεται μετὰ τὴν κάθαρση στοὺς ἀσκητὲς τῆς Ὀρθοδοξίας, ποὺ ἀγωνίζονται ἐντὸς καὶ ἐκτός τοῦ κόσμου.", κ. Ἰωάννου Τάτση, Θεολόγου, Ο.Τ, 9 Νοε 2012, σελ. 1,
51: "Η αλήθεια δεν γίνεται δόγμα αν δεν βιωθεί και βεβαιωθεί μέσα από την Εκκλησία. Από αυτό είναι προφανές ότι τα δόγματα της Εκκλησίας δεν περιορίζονται αριθμητικά – μπορούν να διατυπωθούν δόγματα νέα σε κάθε εποχή, διότι η Εκκλησία είναι ζωντανός οργανισμός και το Άγιο Πνεύμα δεν συνδέεται μόνο με ορισμένες εποχές της ιστορίας. Αλλά για να γίνει μια αλήθεια δόγμα τής Εκκλησίας (και όχι προσωπική γνώμη), πρέπει να περάσει από την κοινότητα της Εκκλησίας στο σύνολό της, και όχι μόνο από μερικούς ανθρώπους, είτε αυτοί είναι θεολόγοι με τη σημερινή (ακαδημαϊκή) σημασία της λέξεως, είτε άγιοι. ", Ο όρος «δόγμα» και η σημασία του, Μητροπολίτου Περγάμου Ι. Δ. Ζηζιούλα, http://www.oodegr.com/oode/dogmat1/doc2.htm,
52: "Στην Ορθοδοξία προέχει η αλήθεια και έπεται η πλειοψηφία. Όταν υπάρχει αντίθεση της πλειοψηφίας προς την αλήθεια, τότε ισχύει, το περιώνυμο αξίωμα: "Ο είς και η αληθεία αποτελούν την πλειοψηφία"! Οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας, όχι μόνο δεν υπετάγησαν στην πλειοψηφία, ακόμη και στην παμψηφία συνοδικών αποφάσεων, όταν ήσαν αντίθετες προς την Ορθοδοξία και υπεστήριζαν την αίρεση, αλλά και αντιτάχθησαν μέχρις εσχάτων και εις το τέλος η Αλήθεια και η Ορθοδοξία εθριάμβευσαν.", Εισήγηση σε θεολογικό συνέδριο, + καθηγητή κ. Κων. Μουρατίδη.,
53: "Οἱ Πατέρες μέ δίδαξαν τή χριστιανική ἐλευθερία. Ὑπῆρξαν παραπάνω ἀπό ἁπλοί νομοθέτες• ἦταν ἀληθινοί προφῆτες μέ τήν ἀληθινή σημασία τῆς λέξης – ἀντικρυζαν τό μυστήριο τοῦ Θεοῦ. (Ἦταν πρωτίστως ἄνθρωποι μέ ἐνόραση καί πίστη). Ἦταν ἄνθρωποι τοῦ Θεοῦ, ὁραματιστές. Αὐτός εἶναι ὁ δρόμος ποὺ μέ ὁδήγησε ἀρκετά νωρίς στήν ἰδέα αὐτοῦ ποὺ τώρα ὀνομάζω «νεοπατερική σύνθεση». Ὀφείλει νά εἶναι κάτι πολύ περισσότερο ἀπό συλλογή Πατερικῶν ρητῶν καί διατυπώσεων. Πρέπει νά εἶναι μία σύνθεση, μία δημιουργική ἐπανεπιβεβαίωση ὅλων ἐκείνων τῶν ἐνοράσεων ποὺ χορηγήθηκαν στούς ἁγίους τοῦ παρελθόντος.", Ἡ θεολογική διαθήκη τοῦ π. Γεωργίου Φλωρόφσκι, http://amethystosbooks.blogspot.gr/2010/06/blog-post_03.html,
54: "Ιεράρχες –δεσπότες προκειμένου να καλύψουν ιδιοτελείς σκοπούς,...Προβαίνουν σε πράξεις μειωτικές προς το χριστεπώνυμο πλήρωμα. Διατυπώνουν θέσεις και απόψεις που οδηγούν σε εκκοσμικευμένες αντιλήψεις διαστρεβλώνοντας το ευαγγέλιο. Κλονίζουν την Ορθόδοξη πίστη με τις ανίερες συμπεριφορές τους και τις ανήθικες πράξεις τους. Χρησιμοποιούν τακτικές υποκόσμου, απειλώντας ανωνύμως, αφορίζοντας και εξυβρίζοντας ακόμη και το ποίμνιό τους. Είναι στυγνοί θιασώτες της ρήσης που θέλει τον σκοπό να αγιάζει τα μέσα. Δεν διστάζουν να κλέψουν, να πορνεύσουν, να ψευδομαρτυρήσουν, να φθονήσουν...Καλύπτονται πίσω από τη δύναμη και ισχύ της φαρισαϊκής νοοτροπίας τους και τον πλούτο που απέκτησαν σε βάρος της χήρας και των ορφανών. «Κορδώνονται» σαν τα παγώνια όποτε απαιτούν οι περιστάσεις ταυτιζόμενοι και προσκολλώμενοι σε κοσμικές εξουσίες και άρχοντες. Κυνηγούν πρωτοκαθεδρίες για να βεβαιώσουν την ψευτο-εξουσία τους. Λικνίζονται ως τα καλάμια στον άνεμο χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες ρίζες. Παρουσιάζονται ειρηνικοί ως περιστέρες ενώ στην πραγματικότητα λειτουργούν ως αρπακτικά γεράκια. Πρωτοστατούν σε εκδηλώσεις και πανηγύρια αντί να κλαίνε νυχθημερόν για την κατάντια της κοινωνίας μας. Συκοφαντούν, κουτσομπολεύουν, φθονούν και συνεχώς συμβιβάζονται για να διατηρήσουν θρόνους που βεβήλωσαν με τη βιοτή τους. Υποκρίνονται πως αγαπούν τον Χριστό ενώ οι ίδιοι τον σταυρώνουν σε καθημερινή βάση. Διδάσκουν δήθεν την αγάπη ενώ είναι κύμβαλα άδεια και τενεκέδες ξεγάνωτοι που ενδύονται με το ένδυμα μίας ψευτο-αυθεντίας.Μία ένοχη σιωπή, ένα πέπλο δαιμονικού μυστηρίου, μία θεομίσητη εκκοσμικευμένη προστασία κυρίως εκ μέρους του Ανώτατου διοικητικού οργάνου τους, την Ιερά Σύνοδο τους καθιστά ανεξέλεγκτα όργανα του μυστηρίου της ανομίας. ", Εφημ.Ορθοδοξία, Διονύση Μακρή, 07/2008, http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=1214&obcatid=1,
55: ΚΔ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ -- 6. Ἡ ὁλομέλεια τῆς Συνδιασκέψεως ἐπεσήμανε ἐπίσης τήν παντελῆ ἀπουσία τῆς Ὀρθόδοξης ἐσχατολογίας ἀπό τά προτεινόμενα καί ἤδη πιλοτικῶς διδασκόμενα στήν Ἑλλάδα νέα βιβλία γιά τό μάθημα τῶν Θρησκευτικῶν στή στοιχειώδη καί μέση ἐκπαίδευση. Ἡ ἔλλειψη αὐτή συνοδεύεται, δυστυχῶς, ἀπό μία ριζική ἀλλαγή τοῦ προσανατολισμοῦ τοῦ μαθήματος τῶν Θρησκευτικῶν,, http://www.imglyfadas.gr/portal/gr/details.asp?cdPro={82B968D1-EBAF-4736-9F0D-73F5D9439297},
56: ΚΔ΄ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ --1 . Ἡ διδασκαλία περί ἐσχάτων διαποτίζει ὁλόκληρη τή θεολογία καί ζωή τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας καί ἑστιάζει σέ ὅ,τι συνιστᾶ τό ἀπόλυτο, τό τελικό, τό ὁριστικό. Δέν εἶναι ἄλλο ἀπό τό πρόσωπο τοῦ σαρκωθέντος Υἱοῦ καί Λόγου τοῦ Θεοῦ καί τήν ἀπόλυτη κυριαρχία Του στόν κόσμο. Μέ ἄλλα λόγια, ἡ Βασιλεία τοῦ Θεοῦ ἀποκαλύπτεται κατά τήν Καινή Διαθήκη στό πρόσωπο καί στό ἔργο τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ καί συνιστᾶ ταυτόχρονα τό κεντρικό γεγονός τῆς ἐπέμβασης τοῦ Θεοῦ στήν Ἱστορία. Ἑπομένως, τά ἔσχατα συνδέονται μέ τίς τρεῖς διαστάσεις τοῦ χρόνου, παρελθόν, παρόν καί μέλλον., ,
57: Εκφράζει το βιβλίο του Γ. Πατρώνου (ΝΑΙ η ΟΧΙ) της επίσημες ερμηνευτικές και ποιμαντικές απόψεις της Εκκλησίας περί της Αποκάλυψης του Ιωάννη και της μη εμφάνισης ενός Αντιχρίστου;....καταλήγει με εκπλήσσουσα βεβαιότητα στο καινοφανές «εκσυχρονιστικό ερμηνευτικό» συμπέρασμα, ότι τελικά ο Αντίχριστος (με Α κεφαλαίο) είτε ως πρώτο είτε ως δεύτερο «θηρίο» της Αποκάλυψης που πρόκειται κάποτε να εμφανισθεί στο ιστορικό προσκήνιο και να πλανήσει και δυναστεύσει όλη την οικουμένη, είναι ένας … φανταστικός μπαμπούλας, ένα μυθικό πλάσμα, ένας δαιμονικός άνθρωπος – αποκύημα της έντονης θρησκευτικής ψυχοπαθολογίας και απάτης, της άκρατης μυθοπλασίας και της νοσηρής φαντασίας, της θεολογικής απαιδευσίας η ημιμάθειας και του ζηλωτισμού «αγράμματων καλόγερων» (σελ. 106) και «ενός πλήθους ιεροκηρύκων και «λογίων» υποτίθεται ευσεβών χριστιανών… που ασχολούνται με σοβαροφάνεια και γράφουν πολλές φορές βιβλία για την Αποκάλυψη… φορτισμένα μ’ ένα πνεύμα άκρατου αποκαλυπτισμού, που θυμίζουν νοσηρές καταστάσεις ψυχοπαθολογικής μελλοντολογίας» (σελ. 57)Αυτό είναι το (επικίνδυνο κατά την ταπεινή άποψη του γράφοντος) νόημα του βιβλίου του κ. Γ. Πατρώνου, στο οποίο εξωθείται όλως παραπλανητικώς και εφησυχαστικώς ο Χριστιανικός νους μέσα από συγκεκριμένες, σαφείς και επαναλαμβανόμενες αναφορές του κ. καθηγητή, όπως: «Η αποδοχή κάποιας συγκεκριμένης ιστορικής παρουσίας του δαιμονικού στον κόσμο με τη μορφή ορισμένου προσώπου, που δεν έχει εμφανισθεί ως τώρα στο παρελθόν, δεν μπορεί ασφαλώς να γίνει αποδεκτή» (σελ. 74,) «όλες εκείνες οι ερμηνείες που εμμένουν στην αντίληψη ότι «ο αντίχριστος» θα έρθει στο μέλλον ως συγκεκριμένο ιστορικό πρόσωπο και ως υποστασιοποιημένη ένσαρκη μορφή, για να επιβάλλει στον κόσμο το δαιμονικό στοιχείο και την καταστροφή, ώστε να κυριαρχήσει στην ανθρωπότητα η βασιλεία του κακού αντί της βασιλείας του Θεού» αποτελούν σοβαρή «ερμηνευτική πλάνη» (σελ. 77), «ο αντίχριστος δεν μπορεί να είναι ούτε πρόσωπο, ούτε ανθρώπινη υπόσταση» (σελ. 80) «δεν είναι πρόσωπο (σελ. 108), αλλά «είναι στην ουσία αίρεση» (σελ. 80), «είναι το πνεύμα του ψεύδους και η διδασκαλία των ψευδοδιδασκάλων αιρετικών… που υπήρχε… και θα υπάρχει σε κάθε εποχή…» (σελ. 82) , Εφημ.Στύλος Ορθοδοξίας Φεβ. 2011, Ι.Παλαιτσάκης, http://www.orthodoxia.gr/show.cfm?id=1578&obcatid=2,
58: Ὁ Ἀντίχριστος διά μέσου τῶν αἰώνων A’, Αρχιμ. π. Αναστασίου Τασοπούλου, 30-10-2012, Ι.Ναού Αγ. Τριάδος Βύρωνος, http://youtu.be/bMgpI1zeyNQ,
59: μὴ πολυπραγμονεῖν πλεῖον τῶν γεγραμμένων. Πολλοὶ ἀμαθεῖς καὶ ἀστήρικτοι γεγόνασιν οἱ στρεβλοῦντες τὰς θείας Γραφάς· ὅρα δὲ σὺ, μὴ πιστεύσῃς αὐτοῖς. Πολλὴ κακία, πολλὴ πονηρία ἐκκέχυται ἐπὶ τῆς γῆς, πολλὰ σκάνδαλα· Βλέπε δὲ σὺ, μὴ ἀπατηθῇς· μὴ ἐκκλίνῃς εἰς τὰ δεξιὰ, μηδὲ εἰς τὰ ἀριστερὰ, ἀλλ’ ὁδῷ βασιλικῇ βάδιζε. Ἔχεις πολλοὺς πιστοὺς, ἀγαπητὲ, εἰ καὶ μὴ ἐπὶ γῆς, ἀλλ’ ἐν οὐρανῷ, μεθ’ ὧν πάντοτε συνεῖναι σπεῦσον. Ἔχεις ἐκεῖ πανηγύρεις ἀγγέλων, ἔχεις πατριάρχας, προφήτας, ἀποστόλους, εὐαγγελιστάς· ἔχεις μάρτυρας, ὁσίους ὁμολογητὰς, καὶ τοὺς ἐν μοναχικῷ βίῳ διαπρέψαντας, πλῆθος πολὺ, ὧν τὰ ὀνόματα ἐν βιβλίῳ ζωῆς. Τούτους πόθησον, τούτους μίμησαι, τούτων μὴ χωρίζου, τούτων τὴν μνήμην ἐν τῇ καρδίᾳ σου ἔχε νυκτὸς καὶ ἡμέρας, πάντοτε ἐν ταῖς χερσί σου τὰς τούτων βίβλους κατέχων ἀναγίνωσκε, ὅπως εὕρῃς πολλὴν ὠφέλειαν. Γίνου ἔμπορος λόγου δικαιοσύνης, ἵνα δύνῃ τοὺς ἀντιλέγοντας ἐλέγχειν, καὶ τοῖς μυθολόγοις ἐπιτιμᾷν, καὶ τοὺς αἱρετικοὺς ἐπιστομίζειν, καὶ τοὺς παραπίπτοντας νουθετεῖν καὶ ἐπιστρέφειν. Ἐρεύνα τὰς θείας Γραφὰς, ἵνα ὅταν ἴδῃς ἀκαταστασίαν καὶ σύγχυσιν, μὴ καταπέσῃς, ἀλλ’ ἐπὶ τὴν θείαν Γραφὴν καταφύγῃς. Ὅρα δὲ, μὴ χαυνωθῇς, μηδὲ σαλευθῇς ἀπὸ τοῦ νοός σου. Ὅταν ἴδῃς πολλοὺς ἀσυνετοῦντας, μὴ ξενίζου· δεῖ ταῦτα γενέσθαι, --Αγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 59.563-564),
60: Ως προς τα «Πνευματικά Γυμνάσματα» υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ του ενός και του άλλου, ώστε να μη γίνεται πλέον λόγος για εξάρτηση. Ένα μικρό τευχίδιο των 30 σελίδων μεταμορφώνεται από τον Άγιο Νικόδημο σε ογκώδες σύγγραμμα των 650 σελίδων. Αυτό σημαίνει το «προσθήκαις ότι πλείσταις» του τίτλου" - Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης,, ΚΟΛΛΥΒΑΔΙΚΑ, Πρωτ.Θεόδωρου Ζήση, Καθηγ. Α.Π.Θ, Εκδ. Βρυέννιος, & . Φραγκίσκου, περ «Ερανιστής» [19 (1993) 102-135] ,
61: "Στην συνείδηση άλλωστε του Αγίου Νικοδήμου η υιοθέτηση από τους Ορθοδόξους συγγραφείς ιδεών της δυτικής θεολογίας δεν συνιστά επιλήψιμη πράξη, αρκεί τα δάνεια να είναι απηλλαγμένα από αιρετικές κακοδοξίες. Αυτήν την άποψη εκφράζει στο «Εξομολογητάριο» λέγοντας: «Και το να διαλέγη τινάς τα καλά και ορθά από τους εναντίους, τούτο δεν κατηγορείται· αλλ’ όχι και το να δανείζεται τα σαθρά και κακόδοξα»." - Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, , ΚΟΛΛΥΒΑΔΙΚΑ, Πρωτ.Θεόδωρου Ζήση, Καθηγ. Α.Π.Θ, Εκδ. Βρυέννιος, http://www.impantokratoros.gr/0108812A.el.aspx,
62: "κακοδοξία η [kakoδoksía] Ο25 : (εκκλ.) εσφαλμένη άποψη που αφορά δογματικά θέματα· (πρβ. αίρεση).", http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/search.html?lq=%CE%BA%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BE%CE%AF%CE%B1&dq=,
63: ΟΡΙΖΟΥΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ; ή ΟΧΙ; - Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύνδεσμος, https://agioskosmas.gr/eshatologika.asp?isue=103&artid=4341,
64: "Εἶναι ἑπομένως πλάνη καὶ ἀπάτη ἡ διδασκαλία τῶν Ἰεχωβιτῶν, ποὺ «ὁρίζουν» ἡμέρες καὶ ποὺ γι᾽ αὐτὸ ἔχουν ἐπανειλημμένως διαψευσθῆ καὶ γελοιοποιηθῆ. Διατὶ ἆραγε δὲν φανερώνει ὁ Χριστὸς τὴν ὥραν τῆς Κρίσεως καὶ ὅταν ἀκόμη τὸν ἐρωτοῦν μὲ ἀγωνία οἱ μαθηταί; Οἱ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας μὲ σοφίαν μᾶς ἀπαντοῦν: «Δίδει μόνον τὰ σημεῖα τῶν καιρῶν, ἀλλὰ τοὺς καιροὺς τοὺς παρασιωπᾶ. Διότι θέλει νὰ εἴμεθα πάντοτε ἕτοιμοι. Μὲ τὸ νὰ μὴ γνωρίζωμεν ὡρισμένως τὸ πότε, θέλει νὰ μὴ γνωρίζωμεν τίποτε, διὰ νὰ εἴμεθα ἕτοιμοι πάντοτε». , κατὰ τὸ Τριώδιον. Πλὴν ἐδήλωσε μερικὰ σημεῖα, τὰ ὁποῖα πρόκειται νὰ προ- ηγηθοῦν καὶ τὰ ὁποῖα μερικοὶ Ἅγιοι διεσάφησαν πλατύτερον. Ἑπτὰ ὅμως ἔτη πρὸ τοῦ Ἀντιχρίστου, καθὼς λέγει ὁ Δανιήλ, θὰ ἔλθη ὁ Ἐνὼχ καὶ ὁ Ἠλίας κηρύττοντες εἰς τὸν λαὸν νὰ μὴ τὸν πιστεύσουν", Ἀρχιμ. π. Μάρκου Κ. Μανώλη, Ο.Τ, Τεύχος 1966, σελ 5. ,
65: Οι δύο προφήτες και η σύγκλιση με τα 3,5 έτη – ’Εκδοση Γ’ - Vasileios Jesusslave, http://www.scribd.com/doc/117169958 ,
66: "Η προόρασις και η προφητεία δεν ήσαν αποκλειστικά χαρίσματα του καιρού εκείνου αλλά πάντοτε ευρίσκονται δια του φωτισμού της χάριτος στο πλήρωμα της Εκκλησίας..." , Περί Συντελείας και Αντιχρίστου, Γερ.Ιωσήφ Βατοπαιδινού, Εκδ Ε’, 2004, Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπ. Αγίου ’Ορους, σελ. 63,
67: "Δύο εἴδη συκοφαντίας θὰ ἀναφέρουμε. Τὸ ἕνα εἶναι ὅταν ἀμφισβητοῦνται τὰ χαρίσματα μὲ τὰ ὁποῖα τὸ Ἅγιον Πνεῦμα χαριτώνει τὰ μέλη τῆς Ἐκκλησίας. Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος γράφει: «Ἑκάστῳ δίδοται ἡ φανέρωσις τοῦ πνεύματος πρὸς τὸ συμφέρον........Κάθε ἕνας ἔχει τὸ ἰδιαίτερο χάρισμα ἀνάλογα μὲ τὴν καθαρότητα τῆς καρδιᾶς τὴν πίστη καὶ τὸ συμφέρον, τόσο τοῦ ἴδιου ὅσο καὶ τῆς Ἐκκλησίας. Ὅποιος ἀρνεῖται τὸ χάρισμα ἑνὸς ἄλλου μέλους τῆς Ἐκκλησίας πέφτει στὸ ἁμάρτημα τῆς βλασφημίας τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τὸ Ὁποῖο δίδει τὸ χάρισμα αὐτό., «Ὀσμὴ Γνώσεως» , Σεβ.Ἱεροθέου Βλάχου, Μητρ. Ναυπάκτου, Εκδ. Τέρτιος, Κατερίνη 1985, σελ. 131-133,
68: "2)Ή άναγνώρισις όμως σέ ένα πρόσωπον άνθρώπου αύτού τού Άντιχρίστου, τού πραγματικού Άντιχρίστου, είναι δυσχερέστατον έργον καί άπαιτεί διακριτικόν καί προφητικόν χάρισμα. ’Έτσι θά εΙχαν πολλοί έπί γενεάς γενεων καί αιωνας όλοκλήρους ταυτίσει μέ αύτόν τόν ’Αντίχριστον πολλούς Φέροντας τό αύτό δνομα καί έχοντας κάποια παραπλήσια γνωρίσματα. Κατ’ αύτόν τόν τρόπον άναρίθμητοι άνθρωποι θά παρουσιάζοντο ώς ο «ίδιοτρόπως Άντίχριστος» καί πολλοί θά ήσαν οι πλανώντες καί πλανώμενοι πρός βλάβην της πίστεως καί άληθείας.", Το χάραγμα του αντιχρίστου κατά την Γραφήν και τους Πατέρας,, Αρχιμανδρ. Εμ.Καλύβα, 1989, Εκδ. Σταμούλη, σελ.73,
69: "Η ΑΘΕΪΑ τρίτη «θρησκεία»στὸν κόσμο! ....Εἶναι ὄντως τραγωδία νὰ δηλώνουν τόσο μεγάλο ποσοστὸ ἀνθρώπων ὡς ἄθεοι,διότι στὸ παρελθὸν ἡ ἀθεΐα ἦταν σπάνιο φαινόμενο καὶ περιορισμένο. Ἂν μὴ τί ἄλλο μπορεῖ νὰ σημαίνει τὸ φαινόμενο αὐτό, ἐκτὸς ἀπὸ τὴν προφητευμένη ἀποστασία τῶν ἐσχάτων;", ορθ.Τύπος. 11 Ιαν 2013, σελ. 2α,
70: "Ὁ ἡγέτης τῆς Καθολικῆς Ἐκκλησίας, Πάπας Βενέδικτος XVI, ἔκανε ἔκκληση γιὰ τὴ δημιουργία μίας Παγκόσμιας Κυβέρνησης καὶ μίας Νέας Παγκόσμιας Τάξης....Ἡ «τολμηρὴ» αὐτὴ πρόταση τοῦ «ἅγιου πατέρα»ἔρχεται νὰ «δέσει» μὲ προγενέστερη δήλωσήτου, τὸ 2010, ὅταν ζήτησε «τὴ δημιουργία μίας νέας Κεντρικῆς Παγκόσμιας Τράπεζας, ποὺ θὰ εἶναι ὑπεύθυνη γιὰ τὴ ρύθμιση τοῦ παγκόσμιου χρηματοπιστωτικοῦ κλάδου καὶ τῆς διεθνοῦς προσφορᾶς χρήματος»", ορθ.Τύπος. 11 Ιαν 2013, σελ. 2α,
71: "Με το χάραγμα «666» είναι ως νά κρατά ο κάθε άνθρωπος την σημαίαν...Δυστυχώς σέ παγκόσμια κλίμακα ακούονται αυτές οι επευφημίες, σημείον ότι ο Αντίχριστος πλησιάζει. ", Το χάραγμα του αντιχρίστου κατά την Γραφήν και τους Πατέρας, Αρχιμανδρ. Εμ.Καλύβα, 1989, Εκδ. Σταμούλη, σελ.195,
72: Τα ψέματα, οι συκοφαντίες, οι πλάνες και οι κακοδοξίες της Ο.Ο.Δ.Ε., Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύνδεσμος, Κοσμάς ο Αιτωλός, https://agioskosmas.gr/themata.asp?isue=76&artid=4126,
73: Ο Προφήτης Δανιήλ μας διδάσκει ότι όλα αυτά τα μυστήρια είναι απόκρυφα, κλεισμένα και σφραγισμένα, μέχρι τα τελευταία χρόνια του κόσμου, όπου τότε θα ξεσφραγιστούν, θα αποκαλυφθούν και θα κατανοηθούν πλήρως και τελείως σε όλο τους το μεγαλείο, από κάποιους ευσεβείς, --Ανδρέας Καισαρείας (P.G. 106, 305),
74: «καὶ ἀνατρέφεται λεληθότως καὶ αἰφνίδιον ἐπανίσταται καὶ ἀνταίρει καὶ βασιλεύει.» , --Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Κατήχησις, IV, 26 (P.G. 94, 1217 Β),
75: "με την ικανότητα να κάνη θαύματα• ψεύτικα μεν, αλλά που προκαλούν κατάπληξη. Η φαντασία του ανθρώπου είναι ανίκανη να συλλάβη την εικόνα ενός τόσο μεγάλου κακούργου, όσος θα είναι ο αντίχριστος.", Άγ. Ιγνάτιος Μπριαντσιανίνωφ, Θαύματα και σημεία, Κεφάλαιο Α’, http://www.orthodoxfathers.com/THaymata-simeia-Agios-Ignatios-Alexandrovits-Mpriantsianinoph ,
76: Η δυσκολία αναγνώρισης του αντιχρίστου από τους χριστιανούς των εσχάτων και η δυσπιστία τους, 666 αριθμός γαρ ανθρώπου εστί, Ιωάννης Γ. Παλαιτσάκης, Ιδ. Έκδοση, 2004, σελ. 174,
77: "Τοῖς γὰρ ἔχουσι γνῶσιν, εὐχερῶς ἡ τούτου γνωρίζεται ἔλευσις· τοῖς δὲ τὸν νοῦν ἔχουσιν εἰς πράγματα βιωτικὰ καὶ ποθοῦσι τὰ γήϊνα, οὐκ εὔδηλον ἔσται τοῦτο. Ὁ γὰρ ἀεὶ δεδεμένος ἐν πράγμασι βιωτικοῖς, κἂν ἀκούσῃ, ἀπιστεῖ καὶ βδελύσσεται τὸν λέγοντα. Τούτου χάριν ἐνισχύουσιν οἱ ἅγιοι, ὅτι πᾶσαν τὴν ἡμέραν καὶ τὴν μέριμναν τοῦ βίου τούτου ἀπέρριψαν.", Αγ.Εφραίμ ο Σύρος - Λόγος ..εἰς τὴν παρουσίαν τοῦ Ἀντιχρίστου - (Δύσκολη Αναγνώριση),
78: "Είναι ματαία ή άναζήτησις καί εϋρεσις τού όνόματος άνευ της συγχρόνου εύρέσεως αύτού τού προσώπου, τού άληθινού Άντιχρίστου. Ή διακριτική καί προφητική πείρα, ή θεία σοφία των χαρισματούχων, θά άποκαλύψη στόν έσχατον καιρόν ποίος εΙναι ό ’Αντίχριστος καί ποίον τό ονομά του, όταν πρωτον αύτός έμφανισθη,, Το χάραγμα του αντιχρίστου κατά την Γραφήν και τους Πατέρας, Αρχιμανδρ. Εμ.Καλύβα, 1989, Εκδ. Σταμούλη, σελ.73,
79: " βασιλεύει δὲ ὁ Ἀντίχριστος τρία καὶ ἥμισυ ἔτη μόνα. οὐκ ἐξ ἀποκρύφων λέγομεν, ἀλλ’ ἐκ τοῦ Δανιήλ. φησὶ γάρ· καὶ δοθήσεται ἐν χειρὶ αὐτοῦ ἕως καιροῦ καὶ καιρῶν καὶ ἥμισυ καιροῦ. καιρὸς μὲν ὁ εἷς ἐνιαυτός, ἐν ᾧ τέως αὔξει ἡ παρουσία αὐτοῦ, καιροὶ δὲ τὰ ἐπίλοιπα δύο ἔτη τῆς παρανομίας εἰς τρία ὁμοῦ συναριθμούμενα, καὶ τὸ ἥμισυ τοῦ καιροῦ ἡ ἑξάμηνος.", --Αγ.Κύριλλος Ιεροσ. (P.G 133, 892) & (Ε.Π.Ε. 2, 142-145),
80: "Ο συγγραφέας εντοπίζει την ιστορική εμφάνιση του τεκτονισμού στην Αγγλια και την Σκωτία...η άποψη του συγγραφέα συμπίπτει με τα πορίσματατης νεώτερης έρευνας σχετικά με τις απαρχές του τεκτονισμού. Βλ. Margaret C.Jacob, The Radical Enlightment . Pantheists, Freemasons and Republicans,
81: Επίλογος- ..."..πλέκει τα σάβανα των θρησκειών" , Η εβραιομασονία Ξεσκεπάζεται, Αρχιμ.Χαραλ.Βασιλόπουλου, 1995, Εκδ 5, Εκδ. Ορθ.Τυπ,σελ 9.,
82: Κεφ. Ποιος κρυβεται πίσω απο την οικουμενιστική κίνησιν;, "Περιοδικό "LE TEMPLE"..1946....Παρίσι...επίσημο όργανο μασωνίας....εξαίρεται η συμβολή της Μασωνίας για την οικουμενική κίνηση" , Ο οικουμενισμός χωρίς μάσκα, έκδοσις επαυξημένη, Αρχιμ.Χαραλ.Βασιλόπουλου, 1995, Εκδ 2, Εκδ. Ορθ.Τυπ,σελ 69-72,
83: "..ILLUMINATI...προσεταιρισθή τους γερμανούς πρίγκηπες...", Ξεσκέπασμα της Θεοσοφίας, Αρχιμ.Χαραλ.Βασιλόπουλου, 1996, Εκδ 4, Εκδ. Ορθ.Τυπ,σελ 41,
84: "ἔτι γὰρ, ἔτι τὸν περὶ τοῦ διαβόλου λόγον ἀνακινοῦμεν,... Ποιοῦμεν δὲ τοῦτο οὐκ ἐπειδὴ ἡδὺς ἡμῖν ὁ περὶ τοῦ διαβόλου λόγος, ἀλλ’ ἐπειδὴ ἀσφαλὴς ὑμῖν ἡ περὶ τούτου διδασκαλία· ἐχθρὸς γάρ ἐστι καὶ πολέμιος· μεγάλη δὲ ἀσφάλεια τὰ τῶν ἐχθρῶν εἰδέναι σαφῶς.", --Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Περί Πειρασμών Διαβόλου, Προς τους εγκαλούντας, Ομιλία Β’,
85: "σφράγισον τους λόγους. ότι εις καιρούς πέρας η όρασις.", --Άγ. Ιππόλυτος (P.G 10,
86: "Καὶ σὺ, Δανιὴλ, ἔμφραξον τοὺς λόγους, καὶ σφράγισον τὸ βιβλίον ἕως καιροῦ συντελείας, ἕως δι δαχθῶσι πολλοὶ, καὶ πληθυνθῇ ἡ γνῶσις." Ἐπίθες, φησὶ, τῷ βιβλίῳ τὰς τῆς ἀσαφείας σφραγίδας, καὶ μὴ δῆλα ἅπασι καταστήσῃς, ἕως ἂν πληθυνθῇ ἡ γνῶσις, καὶ πληρωθῇ ἡ σύμπασα γῆ τοῦ γνῶναι τὸν Κύριον, ὡς ὕδωρ πολὺ κατακαλύψαι θαλάσσας, κατὰ τὴν προφητείαν. Ταύτας ἡ τοῦ θείου Πνεύμα τος χάρις μετὰ τὴν τοῦ Σωτῆρος ἡμῶν ἐπιφάνειαν ἀφελοῦσα τὰς σφραγίδας, σαφῆ τὰ ἀσαφῆ πεποίηκε τοῖς πιστεύουσι. ", --Θεοδώρητος Κύρου. Υπόμν. εις ..Δανιήλ (P.G 81, 1537 ),
87: "Ἐπειδὴ ἐκεῖνοι, φησὶ, τὸν κόσμον τοῦτον θεὸν λέγουσιν εἶναι· εἰ δὲ τὸν καιρὸν ᾔδειμεν τῆς καταλύσεως, ἐπεστομίσαμεν ἂν αὐτῶν τὰ στόματα. Πάνυ γε· τοῦτο γάρ ἐστι τὸ ἐπιστομίζον ἐκείνους, τὸ μαθεῖν, ὅτι ποτὲ καταλύεται, ἢ τὸ μαθεῖν πότε καταλύεται; Εἰ ἐπιστομίζειν βούλεσθε, τοῦτο λέγετε πρὸς αὐτοὺς, ὅτι πέρας ἕξει· εἰ μὴ πείθονται τούτῳ, οὐδὲ ἐκείνῳ πείσονται. Ἄκουσον τοῦ Παύλου λέγοντος· Αὐτοὶ γὰρ ἀκριβῶς οἴδατε, ὅτι ἡ ἡμέρα Κυρίου, ὡς κλέπτης ἐν νυκτὶ, οὕτως ἔρχεται· οὐχ ἡ κοινὴ μόνον, ἀλλὰ καὶ ἡ ἑκάστου ἰδία· αὕτη γὰρ ἐκείνην μιμεῖται, ἐπειδὴ ὁμοία αὐτῇ ἐστι καὶ συγγενής. Ὅπεργὰρ ἀθρόως ἐκείνη, τοῦτο αὕτη κατὰ μέρος ποιεῖ· καὶ τῆς συντελείας ὁ καιρὸς ἀπὸ τοῦ Ἀδὰμ ἔλαβε τὴν ἀρχὴν, τό τε τέλος ἑκάστου ἡμῶν τῆς ζωῆς εἰκὼν συντελείας ἐστὶ, καὶ οὐκ ἄν τις ἁμάρτοι συντέλειαν αὐτὸ εἰπών. Ὅταν γὰρ μυρίοι καθ’ ἑκάστην ἡμέραν τελευτῶσι, καὶ ἀναμένωσι τὴν ἡμέραν ἐκείνην ἅπαντες, καὶ πρὸ ἐκείνης οὐδεὶς ἀνίσταται, οὐχὶ ἐκείνης τὸ ἔργον ἐστίν; Εἰ δὲ βούλεσθε μαθεῖν διὰ τί ἀποκέκρυπται αὕτη, καὶ διὰ τί ὡς κλέπτης ἐν νυκτὶ οὕτως ἔρχεται, ἐγὼ, ὡς ἐμαυτῷ δοκῶ καλῶς ἔχειν, ἐρῶ. Οὐδεὶς ἂν ἀρετῆς ἐπεμελήθη ποτὲ παρὰ τὸν ἅπαντα βίον, εἰ δῆλον ἦν καὶ μὴ ἀπεκέκρυπτο", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος, (P.G 62, 447),
88: Ἄλλως τε οὐδὲ εἰδέναι πάλιν πότε τὸ τέλος, ἢ πότε τοῦ τέλους ἡ ἡμέρα, συμφέρει τοῖς ἀνθρώποις, ἵνα μὴ, γνόντες, καταφρονηταὶ τοῦ μεταξὺ χρόνου γένωνται, περιμένοντες τὰς ἐγγὺς τοῦ τέλους ἡμέρας· τότε γὰρ μόνον ἑαυτῶν ἐπιμελεῖσθαι προφασίσονται. Διὰ τοῦτο καὶ τὸ ἑκάστου τέλος τοῦ θανάτου σεσιώπηκεν, ἵνα μὴ, προφάσει τῆς γνώσεως φυσιωθέντες οἱ ἄνθρωποι, ἀμελεῖν ἑαυτῶν τὸ πλεῖστον ἄρξωνται τοῦ χρόνου. Ἀμφότερα δὴ οὖν καὶ τὸ καθόλου τέλος, καὶ τὸ ἑκάστου πέρας ἔκρυψεν ἀφ’ ἡμῶν ὁ Λόγος (καὶ γὰρ καὶ ἐν καθόλου τὸ ἑκάστου τέλος ἐστὶ, καὶ ἐν τῷ ἑκάστου τέλει τὸ καθόλου συνάγεται), ἵνα, ἀδήλου αὐτοῦ ὄντος καὶ ἀεὶ προσδοκωμένου, καθ’ ἡμέραν ὡς καλούμενοι προκόπτωμεν, τοῖς ἔμπροσθεν ἐπεκτεινόμενοι, τῶν δὲ ὄπισθεν ἐπιλανθανόμενοι. Τίς γὰρ, γινώσκων μὲν τὴν ἡμέραν τοῦ τέλους, οὐχ ὑπερτίθεται τὸν μεταξὺ χρόνον· ἀγνοῶν δὲ, οὐ καθ’ ἡμέραν ἕτοιμος γίνεται; Διὰ τοῦτο γὰρ ἐπὶ τούτοις ἐπέφερεν ὁ Σωτὴρ, λέγων· Γρηγορεῖτε οὖν, ὅτι οὐκ οἴδατε οὐδὲ ὑμεῖς, ποίᾳ ὥρᾳ ὁ Κύριος ὑμῶν ἔρχεται· καὶ, Ἧ οὐ δοκεῖτε ὥρᾳ, ὁ Υἱὸς τοῦ ἀν θρώπου ἔρχεται· διὰ τὸ συμφέρον ἄρα τὸ ἐκ τῆς ἀγνοίας τοῦτο εἴρηκε., --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 26, 428) ,
89: Ο Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς (Σαγκάης) προγνώριζε την ημέρα του θανάτου του και είχε προετοιμαστεί όπως οι μεγάλοι Άγιοι της Εκκλησίας μας. , 24ωρο Πρακτορείο Εκκλ.Ειδήσεων, http://www.romfea.gr/ektakta-nea-2/14570-2012-11-20-13-14-30,
90: "Έφθασε η ημέρα της εξόδου μου. έφθασε ο χρόνος της ενδημίας μου προς εσένα. Ας παρευρεθούν εδώ αυτοί που θα υπηρετήσουν στον ενταφιασμό μου, Δέσποτα. είθε να σταθούν στο προσκέφαλό μου οι λειτουργοί που θα τελέσουν την κηδεία μου. ", Αγ.Θεόδωρου του στουδίτου, Εγκώμιον εις την κοίμησιν της αγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου, http://www.impantokratoros.gr/egomio-koimhsh-theotokou.el.aspx,
91: Όταν γεννήθηκε ο π. Ιωακείμ, κατά κόσμον Ιωάννης, ο παππούς του προείπε ότι θα γίνη ιερεύς και θα πάρη το όνομά του, δηλαδή Ιωάννης. Τέτοια αρετή είχε ο παππούς εκείνος, ώστε προγνώρισε ακόμα και το θάνατό του. Στο τέλος μιας λειτουργίας βγήκε στην Ωραία Πύλη και είπε στο εκκλησίασμα: Αυτή εδώ είναι η τελευταία μου λειτουργία. Πήγε στην κόρη του, που ήταν παντρεμένη και του προσέφεραν καφέ. Κι’ εκεί ακόμη τους είπε: Τούτος είναι ο τελευταίος καφές που πίνω…, Αρχιμανδρ. Ιωακείμ Σπερτσιέρης, Νεοσκητιώτης (Σεπτ. 1943) ,
92: "Ἑπτά ὤφειλον πληρωθῆναι αἰῶνες κατά τόν ἀριθμόν τῶν ἑπτά ἡμερῶν. Οἱ μέν οὖν ἕξ ἤδη παρῆλθον, ὁ δέ γε ἕβδομος οὐ τελειοῦται, ἀλλ᾿ ἐξ αὐτοῦ λαμβάνει τήν μερίδα καί ἐπισυνάπτει τῷ ἀϊδίῳ καί μή ἔχοντι τέλος αἰῶνι. Τό δέ, πόσον προώρισε λαβεῖν, ἤ πότε τό τέλος τῶν ἡμερῶν τούτων μέλλει γενέσθαι, οὐδείς οἶδεν εἰ μή μόνη ἡ Ἁγία Τριάς, ἡ μία καί ἀδιαίρετος θεότης. Τό γάρ παρά τοῦ Σωτῆρος ῥηθέν Ἰησοῦ Χριστοῦ, ὅτι οὐδέ ὁ Υἱός ταύτην οἶδε τήν ἡμέραν καί ὥραν, κατά τήν τῆς ἀνθρωπότητος αὐτοῦ φύσιν εἶπεν ἀγνοεῖν οὐ κατά τήν τῆς θεότητος. (130)", Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος, Βίβλος των Ηθικών-Λόγος Β΄. Τά κεφάλαια τῆς θεωρίας τοῦ λόγου. (113) ,
93: Συνεχίζει ὁ ἅγιος Συμεὼν σὲ ἄλλο σημεῖο «Πράγματι ἡ ἡμέρα τοῦ Κυρίου πρόκειται νὰ ἀποκαλυφθῆ ξαφνικὰ ὄχι σὲ αὐτοὺς ποὺ ἐλλάμπονται πάντοτε ἀπὸ τὸ θεῖο φῶς, ἀλλὰ σὲ αὐτοὺς ποὺ εἶναι μέσα στὸ σκότος τῶν παθῶν καὶ ζοῦν μέσα στὸν κόσμο καὶ ποθοῦν τὰ πράγματα τοῦ κόσμου, σὲ αὐτοὺς θὰ φανεῖ φοβερὴ καὶ θὰ θεωρηθεῖ σὰν πῦρ ἀβάστακτο.", Ο.Τ, 30 Νοε 2012, σελ.3,
94: "Η ημέρα του θανάτου του δεν του ήταν άγνωστη. Την προέβλεψε. Γι’ αυτό και ετοιμάστηκε κατάλληλα. Έβαλε τους μαθητές του, αφού κοινώνησε των αχράντων Μυστηρίων – όπως έκανε κάθε μέρα – να ψάλλουν τη νεκρώσιμη ακολουθία, και εκείνος, μόλις τελείωσε την προσευχή του, σταύρωσε τα χέρια, τακτοποίησε το σώμα του με ηρεμία και είπε: «Εις χείράς σου, Χριστέ Βασιλεύ, τό πνεύμά μου παρατίθημι». ", ΟΟΔΕ, http://www.oodegr.com/oode/synaxaristis/symewn_neos_theol1.htm,
95: "Καί ὅτι ὁ ἐγκεκρυμμένος τοῦ Πνεύματος θησαυρός ἐν τῷ γράμματι τῆς θείας Γραφῆς οὐ πᾶσιν εὔδηλός ἐστι καί τοῖς βουλομένοις, ἀλλά μόνοις τοῖς τόν διανοίγοντα τόν νοῦν κτησαμένοις εἰς τό συνιέναι τάς Γραφάς.Ἀπό γάρ τῶν ἐντολῶν αἱ ἀρεταί, ἐκ δέ τούτων ἡ ἀποκάλυψις τῶν μυστηρίων, τῶν ἐν τῷ γράμματι ἀποκεκρυμμένων καί κεκαλυμμένωνΤούτων οὖν ἁπάντων καί τῶν ὑπέρ τούτων ἀρρήτων καί ἀνεκφράστων οἱ τάς ἐντολάς ἀκούοντες τοῦ Θεοῦ καί ποιοῦντες αὐτάς, διά τῆς ἀνοίξεως ἧς ἔφαμεν κιβωτοῦ, ἤγουν διά τῆς ἀποκαλύψεως τῶν νοερῶν ὀφθαλμῶν καί τῆς θέας τῶν ἐν τῇ θείᾳ ἐγκεκρυμμένων Γραφῇ, ἀξιοῦνται καί πλουσίως ἐπαπολαύουσινΟἱ δ᾿ ἄλλοι, ἄγνοιαν ἔχοντες τῶν εἰρημένων ἁπάντων καί ἀπειρίαν, ἄγευστοί εἰσι τῆς τούτων γλυκύτητος, τῆς τούτων ἀθανάτου ζωῆς, ἐπερειδόμενοι τῇ μαθήσει μόνῃ τῶν Γραφῶν· οὕς καί καταδικάζουσα καί κατακρίνουσα μᾶλλον αὕτη ἐν τῇ ἐξόδῳ ἔσται ἤ τούς μηδόλως τῶν Γραφῶν ἀκηκοόταςτά γάρ ἐσφραγισμένα καί κεκλεισμένα, τά πᾶσιν ἀνθρώποις ἀθέατά τε καί ἄγνωστα, διανοιγόμενα δέ ὑπό μόνου τοῦ Ἁγίου Πνεύματος καί οὕτως ἀποκαλυπτόμενα θεατά γινόμενα ἡμῖν καί γνωστά, πῶς ἄρα εἰδέναι ἤ γνῶναι ἤ κἄν ποσῶς ἐννοῆσαί ποτε ἐξισχύσουσιν, οἱ τήν παρουσίαν τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, τήν ἔλλαμψιν, τόν φωτισμόν, τήν ἐνοίκησιν τής εἰς αὐτούς, μηδέποτε γνῶναι λέγοντες;" , Αγ. Συμεών ο Νέος Θεολόγος, Λόγος κδ΄, Περί γνώσεως πνευματικῆς ,
96: "Καί ὅτι ὁ ἐγκεκρυμμένος τοῦ Πνεύματος θησαυρός ἐν τῷ γράμματι τῆς θείας Γραφῆς οὐ πᾶσιν εὔδηλός ἐστι καί τοῖς βουλομένοις, ἀλλά μόνοις τοῖς τόν διανοίγοντα τόν νοῦν κτησαμένοις εἰς τό συνιέναι τάς Γραφάς.", οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, Λόγος κδ΄ Περί γνώσεως πνευματικῆς ,
97: "Τί οὖν συντόμως οὐ λέγω; Ἐπέστη ἡ ὥρα, ἔφθασεν ὁ καιρὸς, οἱ κτύποι κατήρξαντο, ἤχουν αἱ σάλπιγγες, ἐδονοῦντο τὰ στοιχεῖα, ὁ ἀνὴρ ἐκλονεῖτο, ἐκλίνετο ὁ οὐρανὸς, ἔτρεμε τὸ στερέωμα, ἀστέρες ἐλύοντο, ἐταράττοντο αἱ δυνάμεις, προέτρεχον ἄγγελοι, ἀστραπαὶ προεβάδιζον, μέγαν εἶχεν ἡ κτίσις τὸν θόρυβον. Οὐ γὰρ ἐν ἡμέρᾳ, ἀλλ’ ἐν μεσονυκτίῳ ὁ δικαστὴς παραγίνεται. Εἶτα τί; Γίνεται κραυγὴ καλοῦσα πρὸς τὴν ἀπάντησιν· Ἰδοὺ ὁ νυμφίος ἔρχεται, ἐξέλθετε εἰς ἀπάντησιν αὐτοῦ ", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 59, 529) ,
98: " ἵνα πάλιν ἐξετάσωμεν τά ἐγκεκρυμμένα νοήματα τῆς θείας Γραφῆς,", Αγ.Συμεών ο Νέος Θεολόγος - Βίβλος των Ηθικών - Λόγος Β΄. Τά κεφάλαια τῆς θεωρίας τοῦ λόγου. (113) ,
99: "Ἀπό γάρ τῶν ἐντολῶν αἱ ἀρεταί, ἐκ δέ τούτων ἡ ἀποκάλυψις τῶν μυστηρίων, τῶν ἐν τῷ γράμματι ἀποκεκρυμμένων καί κεκαλυμμένων", οσίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, Λόγος κδ΄ Περί γνώσεως πνευματικῆς ,
100: The song is a coo-COO-coo, repeated many times. It is phonetically similar to the Greek decaocto ("eighteen"), to which the bird owes its zoological name., https://en.wikipedia.org/wiki/Eurasian_Collared_Dove,
101: Η δεκαοχτούρα (επιστημονικό όνομα:Streptopelia decaocto - Στρεπτοπέλια η δεκαοκτώ) είναι ένα είδος του γένους Στρεπτοπέλια (Streptopelia) των περιστερίδων,..Το τραγούδι του, που επαναλαμβάνεται πολλές φορές φωνητικά μοιάζει πολύ με το ελληνικό δεκαοχτώ, εξ’ου και το όνομα του πουλιού., https://el.wikipedia.org/wiki/Δεκαοχτούρα,
102: Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΤΡΑΧΩΝΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΨΕΥΔΟΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΤΟΘΑΥΜΑΤΑ, Μοναχός Μάξιμος, https://agioskosmas.gr/eshatologika.asp?isue=106&artid=4127,
103: "...ο γαρ δεύτερος θάνατος, εστίν η λίμνη του πυρός του καιομένου", --Άγ. Ιππόλυτος (P.G 10,785 Α) - περί Χριστού και αντιχρίστου,
104: Να καταδείξουμε τις πλάνες σχετικά με τον αντίχριστο και να προβάλλουμε την ορθόδοξη διδασκαλία, η οποία έχει τον χαρακτήρα της αισιοδοξίας, σε αντίθεση με τις αιρετικές δοξασίες, οι οποίες είναι πλημμυρισμένες από τον φόβο και την απαισιοδοξία. , Το τέλος του κόσμου, κ.Λάμπρος Σκότζος, Θεολόγος, Συμβ.Εκκλ.Επιτροπ.Αιρέσεων, Εφ. Δημοκρατία Δεκ. 2012, σελ.116,
105: "Ἐντεῦθεν δείκνυσιν, ὅτι τοῦ ἀντιχρίστου ἐλθόντος, τὰ τῶν ἀτόπων ἡδονῶν ἐπιταθήσεται ἐν τοῖς παρανόμοις καὶ τῆς οἰκείας ἀπεγνωκόσι σωτηρίας. Τότε γαστριμαργίαι, κῶμοι τότε καὶ μέθαι. Διὸ καὶ μάλιστα ὑπόδειγματίθησιν ἁρμόζον τῷ πράγματι. Καθάπερ γὰρ τῆς κιβωτοῦ γινομένης οὐκ ἐπίστευον,φησὶν, ἀλλὰ προέκειτο μὲν ἐν μέσῳ τὰ μέλλοντα προανακηρύττουσα κακὰ, ἐκεῖνοι δὲ ὁρῶντες αὐτὴν, ὡς οὐδενὸς ἐσομένου δεινοῦ, οὕτως ἐτρύφων· οὕτω καὶ νῦν,φανεῖται μὲν ὁ ἀντίχριστος, μεθ’ ὃν ἡ συντέλεια, καὶ αἱ κολάσεις αἱ ἐπὶ τῇ συντελείᾳ,καὶ τιμωρίαι ἀφόρητοι· οἱ δὲ τῇ μέθῃ τῆς κακίας κατεχόμενοι οὐδὲ αἰσθήσονται τοῦ φόβου τῶν ἐσομένων. Διὸ καὶ Παῦλός φησιν· Ὥσπερ ἡ ὠδὶν τῇ ἐν γαστρὶ ἐχούσῃ,οὕτως αὐτοῖς παραστήσεται τὰ φοβερὰ ἐκεῖνα καὶ ἀνήκεστα. Καὶ διατί μὴ εἶπε τὰ ἐπὶ Σοδόμων κακά; Καθολικὸν ἠθέλησεν ἐνθεῖναι ὑπόδειγμα, καὶ μετὰ τὸ προλεχθῆναι ἀπιστηθέν. Διὰ δὴ τοῦτο, ἐπειδὴ παρὰ τοῖς πολλοῖς τὰ μέλλοντα ἀπιστεῖται, ἀπὸ τῶν παρελθόντων αὐτὰ πιστοῦται, κατασείων αὐτῶν τὴν διάνοιαν.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 58, 704),
106: "Δυσωδία ἐν θαλάσσῃ, δυσωδία ἐπὶ τῆς γῆς, λιμοί, σεισμοί. Ἐν θαλάσσῃ σύγχυσις, ἐπὶ τῆς γῆς σύγχυσις· ἐν θαλάσσῃ φόβητρα, φόβητρα ἐπὶ τῆς γῆς. Χρυσὸς πολὺς καὶ ἄργυρος καὶ σηρικὰ ἱμάτια οὐδὲν ὠφελήσει τινὰ ἐν τῇ θλίψει ἐκείνῃ, ἀλλὰ πάντες οἱ ἄνθρωποι τοὺς νεκροὺς μακαρίζουσι τοὺς ταφέντας πρὸ τοῦ ἐλθεῖν τὴν θλῖψιν τὴν μεγάλην ἐπὶ τῆς γῆς. Ῥίπτεται γὰρ καὶ ὁ χρυσὸς καὶ ὁ ἄργυρος ἐν πλατείαις, καὶ οὐκ ἔστιν ὁ ἁπτόμενος, ἐπεὶ πάντα ἐβδέλυκται· ἀλλὰ πάντες τοῦ ἐκφυγεῖν καὶ κρυβῆναι σπουδάζουσι, καὶ οὐδαμοῦ αὐτοῖς ἔστι κρυβῆναι ἐκ θλίψεως. Ἀλλ᾿ ἔτι μετὰ τοῦ λιμοῦ καὶ τῆς θλίψεως καὶ τοῦ φόβου θηρία καὶ ἑρπετὰ σαρκοφάγα εὑρίσκονται δάκνοντα. Ἔσωθεν φόβος καὶ ἔξωθεν τρόμος, καὶ ἐν νυκτὶ καὶ ἐν ἡμέρᾳ. Ἐν πλατείαις θνησιμαῖα. Ἐν πλατείαις δυσωδία, ἐν οἰκίαις δυσωδία. Ἐν πλατείαις πεῖνα καὶ δίψα, ἐν οἰκίαις πεῖνα καὶ δίψα. Ἐν πλατείαις φωνὴ κλαυθμοῦ, ἐν οἰκίαις φωνὴ κλαυθμοῦ. Ἐν πλατείαις θόρυβος, ἐν οἰκίαις θόρυβος. Εἷς ἕκαστος τῷ ἑτέρῳ μετὰ κλαυθμοῦ συναντῶσι· πατὴρ τέκνῳ καὶ υἱὸς πατρί· μήτηρ τῇ θυγατρί. Φίλοι φίλοις ἐν πλατείαις περιπλακέντες ἐκλείπουσι, καὶ ἀδελφοὶ ἀδελφοῖς περιπλακέντες θανατοῦνται. ", Αγ.Εφραίμ ο Σύρος - Λόγος ..εἰς τὴν παρουσίαν τοῦ Ἀντιχρίστου - (Βρώμα, Σύγχυση, Θάνατοι, Αδιαφορία Πλούτου ) ,
107: "Θάλασσα ταράσσεται καὶ ἡ γῆ ξηραίνεται, οὐρανοὶ οὐ βρέχουσι, τὰ φυτὰ μαραίνονται, ἅπαντες δὲ οἱ ὄντες ἐπὶ γῆς ἀνατολῶν ἐπὶ δυσμὰς φεύγουσιν ἐκ τῆς πολλῆς δειλίας· καὶ πάλιν δὲ οἱ ὄντες ἐπὶ δυσμῶν ἡλίου ἐπὶ τὴν ἀνατολὴν φεύγουσι μετὰ τρόμου", Αγ.Εφραίμ ο Σύρος - Λόγος ..εἰς τὴν παρουσίαν τοῦ Ἀντιχρίστου - (Ταραχή Φύσης και Δειλία ανθρώπων),
108: Ο συγγραφέας του "Περί Συντελείας" περιγράφει την ηθική κατάπτωση του κόσμου την εποχή των εσχάτων με τα πιο ζοφερά χρώματα: « Οι άνθρωποι θα έχουν αρπακτική διάθεση, θα αρπάζουν οικίες και αγρούς, και θα περιφρονούν το δίκαιο. Αισθήματα φθόνου, μίσους και έριδος θα κυριαρχούν στις σχέσεις τους και όλοι θα πορεύονται σύμφωνα με το θέλημά τους. Οι ποιμένες θα αμελούν το πλήρωμα και θα γίνουν σαν λύκοι. Οι ιερείς θα ασπαστούν το ψεύδος και οι μοναχοί θα ποθήσουν τις κοσμικές υποθέσεις. Ο λαός θα δείχνει προς τους ιερείς ανυπότακτη διάθεση. Οι πλούσιοι θα ενδυθούν την ασπλαχνία. Οι άρχοντες δεν θα βοηθούν τον πτωχό. Οι ισχυροί θα αποβάλουν τον οίκτο. Οι κριτές θα άρουν την δικαιοσύνη από το νομικό σύστημα και τυφλωμένοι από τα δώρα θα υποστηρίζουν την αδικία., Η διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας για τον αντίχριστο, σελ. 186-202 ), Διδακτ.Διατριβή - Βασ. Ταμιωλάκη, 2012, Εκδ. Λυδία ,
109: "δεινὸς ὢν τύραννος, θλίψιν καὶ διωγμὸν ἐπὶ τοὺς ἁγίους ποιήσει, ἐπαιρόμενος κατ’ αὐτῶν.", --Αγ. Ιππόλυτος - περί της συντελείας του κόσμου και περί του αντιχρίστου.(14),
110: “τρομερές εκείνες ημέρες“ (σελ. 82), “άμετρος ταλαιπωρία. Φόβος και Τρόμος και διωγμός των Χριστιανών”(σελ. 81), “ερχομός του Αντιχρίστου θα είναι ένα τρομερό γεγονός”, .”.σημαίνει ξεκαθάρισμα της Εκκλησίας” (σελ. 62). , “η Σφραγίδα του Χριστού και η προστασία των χριστιανών κατά τον καιρό του Αντίχριστου”, Ι. Μονή Καρακάλου Α. Όρους,
111: Ὅταν ἔρθει ὁ Ἀντίχριστος, δὲν θὰ προσπαθήσει νὰ ἐξαπατήσει τοὺς ἀνθρώπους γιὰ νὰ περάσει κρυφὰ τὸ 666. Ὁ Ἀντίχριστος θά ᾽ναι τὸ ὄχηµα τοῦ Σατανᾶ κι ὁ Σατανᾶς δὲν γνωρίζει τίποτε ἀπὸ τὴν ἔννοια τῆς ἐλευθερίας ἢ τῶν προσωπικῶν δικαιωµάτων. Ὅταν λάβει τὴν ἐξουσία ἀπὸ τὸν Χριστό, θὰ ἐπιβληθεῖ σὰν τύραννος: ὁ πιὸ ἀπαίσιος ἀπ᾽ ὅσους γνώρισε ἡ ἀνθρωπότητα. Θ᾽ ἀπαιτεῖ νὰ τὸν ἀναγνωρίσεις σὰν θεὸ καὶ νὰ τὸν προσκυνήσεις. Καὶ δὲν θὰ τὸν νοιάζει ἂν ἐσὺ αὐτὸ τὸ θέλεις καὶ ἂν συµφωνεῖς. Τὰ πάντα τότε θὰ γεµίσουν καταπίεση καὶ τρόµο, διότι ὁ διάβολος θὰ ζητάει προσωπικὰ κι ἐνσυνείδητα τὴν ἄρνηση τοῦ Χριστοῦ καὶ τὴν ἀποδοχὴ τὴν δική του. Δὲν θὰ τοῦ ἀρκεῖ οὐδετερότητα καὶ δὲν θὰ ὑπάρχουν ὑπεκφυγές. Ἢ τὸν δέχεσαι κι ὑφίστασαι τὴν ἐγκατάλειψη τῆς χάριτος ἢ τὸν ἀρνεῖσαι καὶ περιθωριοποιεῖσαι µ᾽ ὅλες τὶς συνέπειες ποὺ γράφει στὴν Ἀποκάλυψη: Ὅτι αὐτοὶ δὲν θὰ µποροῦν νὰ πουλήσουν ἢ ν᾽ ἀγοράσουν τίποτα, διότι δὲν θά ᾽χουν τὸ σῆµα τοῦ Ἀντιχρίστου.–Καὶ τί θὰ γίνει µ᾽ αὐτούς; ρώτησα τὸν Γέροντα. Θὰ πεθάνουν ἀπ’ τὴν πείνα;–Ἔ, ὄχι εὐλογηµένε κι ἔτσι… Θά ᾽χουν οἱ ἄνθρωποι τὸ ψωµάκι τους, τ᾽ ἀλεύρι τους, τὶς ἐλίτσες, τὰ φροῦτα … Ἀλλοίµονο ὅµως σ᾽ αὐτοὺς ποὺ εἶναι µαθηµένοι σὲ πλούσια τράπεζα. Αὐτοὺς δὲν θὰ τοὺς ἀρκοῦν τὸ ψωµάκι κι οἱ ἐλίτσες καὶ θά ᾽ναι βαρὺ τὸ δίληµµα. - , Βιβλίο Γέρων Παΐσιος – ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ»-Μαρτυρίες Μοναχῶν καὶ Προσκυνητῶν) ,
112: Η δοκιμασία για τους αγίους του Θεού θα είναι φοβερή. Ο διώκτης με την πονηρία, την υποκρισία και τα θαύματά του θα προσπαθήση να τους πλανήση και απατήση προκαλώντας εις βάρος τους φοβερά εκλεπτυσμένους, και παμπόνηρα συγκεκαλυμμένους διωγμούς και φτιαχτά προβλήματα. Η απεριόριστη εξουσία των βασανιστών θα τους φέρη σε τρομερά δύσκολη θέση. Πολύ μικρός αριθμός από αυτούς θα εκτελεσθούν ενώπιον όλων των ανθρώπων. Και κλήρος τους θα είναι η κοινή περιφρόνηση, το μίσος, η κατασυκοφάντηση από όλους, τα πιεστικά εις βάρος τους μέτρα, και ο βίαιος θάνατος. Μόνο με την βοήθεια της θείας χάριτος και με το φωτισμό του Θεού θα κατορθώσουν οι εκλεκτοί Του να ομολογήσουν ενώπιον των ανθρώπων τον Κύριον Ιησούν Χριστόν., --Άγιος Ιγνάτιος (Αλεξάνδροβιτς Μπριαντσιανίνωφ), Απάτη και κατεργαριά -Κεφάλαιο Α’,http://www.orthodoxfathers.com/THaymata-simeia-Agios-Ignatios-Alexandrovits-Mpriantsianinoph/Apati-katergaria,
113: θα προηγηθούν ίσως μεγάλες οικονομικές κρίσεις, τεχνητές ελλείψεις τροφίμων, πολεμικές συγκρούσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις και η ανάγκη παγκόσμιας κυβέρνησης θα θεωρηθεί η μόνη λύση των προβλημάτων της ανθρωπότητας.θα αναζητηθούν πολλά πρόσωπα να αναλάβουν τη θέση του παγκόσμιου κυβερνήτη, που όμως δεν θα καταλήγουνλόγω ασυμφωνίας των ανθρώπων εκείνων οι οποίοι θα αναλάβουν την επιλογή του. , Το τέλος του κόσμου, κ.Λάμπρος Σκότζος, Θεολόγος, Συμβ.Εκκλ.Επιτροπ.Αιρέσεων, Εφ. Δημοκρατία Δεκ. 2012, σελ.132,
114: Η δήθεν καταδίκη του βιβλίου του π. Μαξίμου από την ΔΙΣ, https://agioskosmas.gr/themata.asp?isue=35&artid=4070,
115: "Δεινὰ μὲν οὖν καὶ πέρα δεινῶν τὰ τοιαῦτα, πρέπουσα δὲ πρᾶξις ὅμως τῷ σχηματιζομένῳ τὰ τοῦ ἀντιχρίστου. τίς γὰρ βλέπων αὐτὸν ἐξάρχοντα τῶν νομιζομένων ἐπισκόπων καὶ προκαθήμενον τῶν ἐκκλησιαστικῶν κρίσεων οὐκ ἀκολούθως ἂν εἴποι τοῦτ’ εἶναι τὸ διὰ τοῦ Δανιὴλ εἰρημένον «βδέλυγμα τῆς ἐρημώσεως»; τὸν γὰρ Χριστιανισμὸν περιβεβλημένος καὶ εἰς τοὺς ἁγίους τόπους εἰσερχόμενος ἑστηκώς τε ἐν αὐτοῖς ἐρημοῖ τὰς ἐκκλησίας, παραλύων τοὺς τούτων κανόνας καὶ τὰ ἴδια κρατεῖν βιαζόμενος. ἆρα τίς ἔτι τολμᾷ λέγειν τὸν καιρὸν τοῦτον εἰρηνικὸν εἶναι Χριστιανῶν καὶ οὐ μᾶλλον διωγμόν; καὶ διωγμόν, οἷος οὔτε πώποτε γέγονεν οὔτε τάχα τις ποιήσει ποτὲ τοιοῦτον εἰ μὴ ἄρα «ὁ υἱὸς τῆς ἀνομίας», ὃν οἱ χριστομάχοι δεικνύουσιν ἀναζωγραφοῦντες ἐν αὐτοῖς ἤδη. διὸ καὶ μάλιστα προσήκει νήφειν, μήπως ἡ αἵρεσις αὕτη πολλὴν ἀναισχυντίαν ἔχουσα καὶ διαχυνομένη ὡς «ἰὸς κεράστου», καθὼς ἐν ταῖς Παροιμίαις γέγραπται, δι δάσκουσά τε κατὰ τοῦ σωτῆρος φρονεῖν, αὕτη ἂν εἴη ἡ ἀποστασία, μεθ’ ἣν ἐκεῖνος ἀποκαλυφθήσεται πάντως ἔχων τὸν πρόδρομον ἑαυτοῦ Κωνστάντιον." , --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας,--Τοῦ αὐτοῦ πρὸς ἁπανταχοῦ μοναχοὺς περὶ τῶν γεγενημένων παρὰ τῶν Ἀρειανῶν ἐπὶ Κωνσταντίου. 77.1 - 77.3 ,
116: "Ήρθε δυστυχώς ο χρόνος που προείπε ο Κύριος ότι «εγερθήσονται ψευδόχριστοι και ψευδοπροφήται και δώσουσι σημεία μεγάλα και τέρατα, ώστε πλανήσαι, ει δυνατόν και τους εκλεκτούς» (Ματθ.24,24), με το σατανικό τέχνασμα της αλλοίωσης του φρονήματος των πιστών" & "Έχοντας οδηγό τις θεόπνευστες Γραφές και τις θείας εμπνεύσεως γνώμες των Πατέρων της Εκκλησίας μας, φρονούμε ότι το σύγχρονο αλλοπρόσαλλο πνευματικό κίνημα της «Νέας Εποχής του Υδροχόου» είναι ο προάγγελος φρικτών αποκαλυπτικών εξελίξεων στο άμεσο μέλλον. Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι πρόκειται για τον «Ψευδοπροφήτη» του ιερού συγγραφέα της Αποκαλύψεως (Αποκ.16,13. 19,20), διότι ενσαρκώνει τις πιο ακραίες σατανικές πλάνες, κακοδοξίες, και τακτικές οι οποίες ταιριάζουν απόλυτα στην ερχόμενη τάχιστα φρικώδη βασιλεία του Αντιχρίστου", "Νέα Εποχή»:Το δαιμονικό έρεβος του απόλυτου ψεύδους", Λάμπρου Σκόντζου, Θεολόγου - Καθηγητού, http://aktines.blogspot.gr/2011/06/blog-post_3287.html,
117: "Ἡ Ἱερὰ Σύνοδος τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος «κουκούλωσε» τὴν ὑπόθεσιν τῆς ἀποκηρύξεως τῶν Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας μας ὑπὸ τῆς Ἀκαδημίας Θεολογικῶν Σπουδῶν Βόλου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Ἀπεδέχθη ὅλας τὰἀπόψεις, τὰς ὁποίας ὑπέβαλεν ἡ Ἀκαδημία καὶ ὁ Σεβ.Μητροπολίτης Δημητριάδος. Ἡ ἀπόφασις ἀποτελεῖ ἕνα πραξικόπημα πρὸς τὴν Ὀρθόδοξον Θεολογίαν καὶ τὴν Ὀρθόδοξον Ἐκκλησίαν. Ἀποτελεῖ ὅμως καὶ προσβολὴν τόσον πρὸς τοὺς Ἁγίους καὶ Θεοφόρους Πατέρας τῆς Ἐκκλησίας" & "Περιεφρόνησαν Ἐπισκόπους, Θεολόγους Καθηγητὰς Πανεπιστημίου, Καθηγουμένους Ἱ.Μονῶν, οἱ ὁποῖοι κατήγγειλαν ὅτι ἡ μεταπατερικὴ θεολογία ἔχει τὰς βάσεις της εἰς τὸν Προτεσταντισμὸν καὶ ἀποτελεῖ ἐν δυνάμει κυοφορουμένην αἵρεσιν εἰς τοὺς κόλπους τῆς Ὀρθοδοξίας", Εφημ. Ορθ.Τύπος, 27 Απρ. 2012, σελ. 1,
118: "Οἱ οἰκουμενισταὶ κληρικοὶ εἶναι ἀνάμεσά μας. Πατριάρχες καὶ ἀρχιεπίσκοποι καὶ ἐπίσκοποι καὶ θεολόγοι. Γέμισαν οἱ θεολογικὲς σχολὲς ἀπὸ θεολόγους, οἱ ὁποῖοι λαλοῦν διεστραμμένα καὶ ἀλλάζουντὴ διδασκαλία τοῦ Εὐαγγελίου. ῾Καὶ ἐξ ὑμῶν αὐτῶν ἀναστήσονται ἄνδρες λαλοῦντες διεστραμμένα τοῦ ἀποσπᾶν τοὺς μαθητάς ὀπίσω αὐτῶν" , Εφημ. Ορθ.Τύπος, 8 Ιουν. 2012, σελ. 8,
119: "Ἡ λεγομένη “ἐπιστημονικὴ” θεολογία, σὲ πολλὰ σημεῖα ἀποδομεῖ ὅλες τὶς βασικὲς ἀρχὲς τῆς θεολογίας τῆς Ἐκκλησίας. Πολλοὶ θεολόγοι, χρησιμοποιώντας τὴν λογικοκρατία, τὸν στοχασμὸ καὶ τὴν βιβλικὴ μέθοδο ἐρεύνης, ποὺ ἀναπτύχθηκε στὸν προτεσταντικὸ χῶρο, προσπαθοῦν νὰ ἑρμηνεύσουν τὰ προφητικά, ἀποστολικὰ καὶ πατερικὰ κείμενα σὲ μία ἄλλη κατεύθυνση", Σεβ.Μητ. Ναυπάκτου Ιερόθεος , Ορθ.Τύπος 12 Οκτ 2012, σελ 2. ,
120: "Μέχρις ότου λοιπόν γίνη θεούμενος, είναι απλώς θεολογών, δηλαδή φοιτητής της Θεολογίας. Πτυχιούχος αυτής της Θεολογίας είναι ο θεούμενος. Σήμερα βέβαια πτυχιούχοι της θεολογίας είναι όσοι έχουν πάρει ένα πτυχίο Θεολογικής Σχολής κάποιου Πανεπιστημίου. Αυτοί αυτοαποκαλούνται θεολόγοι, όμως δεν έχουν καμμία σχέσι με τους όντως θεολόγους, της Πατερικής παραδόσεως. Ως προς το ποιος είναι κατά αλήθειαν θεολόγος, αν κανείς χρησιμοποιήση τα κριτήρια του αποστόλου Παύλου ως και των Πατέρων της Εκκλησίας π.χ. του αγίου Συμεών του Νέου Θεολόγου, τότε θα δη ότι η σημερινή μοντέρνα Ορθόδοξη Θεολογία, που είναι επηρεασμένη από την Ρωσική Θεολογία, δεν είναι Πατερική Θεολογία, αλλά μία παραμόρφωσις της Πατερικής θεολογίας, διότι γράφτηκε από ανθρώπους, που δεν είχαν τις παραπάνω πνευματικές προϋποθέσεις.", Πατερ. Θεολογία, Πρωτοπρ. Ιωάν. Σ. Ρωμανίδου (†)Καθηγ. Πανεπ. Πρόλογ: Πρωτοπρ. Γεωρ. Δ. Μεταλληνού,Περί των δύο ειδών της αποκαλύψεως, Δαμασκηνός μοναχός Αγιορείτης, Εκδ. ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ Θεσσαλ. 2000,
121: "Μιὰ μελέτη τοῦ Pew Forum ἐκτιμᾶ ὅτι οἱ χριστιανοὶ διώκονται στὶς 131 ἀπὸ τὶς 193 χῶρες τοῦ κόσμου.Οἱ δολοφονίες, οἱ βασανισμοί, οἱ φυλακίσεις καὶ οἱ διωγμοὶ ἐναντίον τῶν χριστιανῶν εἶναι τὸ λιγότερο δημοσιοποιημένο γεγονὸς ὄχι μόνο τῆς χρονιᾶς, ἀλλὰ ὅλης τῆς δεκαετίας.", Ο.Τ, 28 Δεκ. 2012, σελ.2α,
122: "Δεν σας τα λέω αυτά, για να φοβηθείτε, αλλά για να ξέρετε που βρισκόμαστε. Για μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία, είναι πανυγήρι οι δυσκολίες, το μαρτύριο. ", Σύμβολα και σημεία περί αντιχρίστου -Γέροντας Παΐσιος, Νικολάου Ζουρνατζόγλου: Μαρτυρίες Προσκυνητών 5η έκδοση ,
123: "περί του μιαρού ονόματος του αντιχρίστου καί τήν μέν ἀκρίβειαν τῆς ψήφου, ὡς καί τά λοιπά τά περί αὐτοῦ γεγραμμένα, ὁ χρόνος ἀποκαλύψει καί ἡ πείρα τοῖς νήφουσι.", --Ανδρέα Καισαρείας, εξήγησις εις την Ιωάννου Αποκ. Σελ. 341-342 κεφ. ΛΗ΄, (P.G 106, 340),
124: Δεν ψάχνουμε για τον αντίχριστο αλλά αναζητούμε με λαχτάρα το Χριστό , Ι.Μητρ. Καστοριάς, http://www.imkastorias.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=328:to-telos-tou-kosmou-kai-i-apati-se-varos-tou-kosmou&Itemid=30,
125: Ὅποιος ἀσχολεῖται μέ τόν Χριστό καί διαβάζει Ἁγία Γραφή, ἀναπόφευκτα θά συναντήσει μέσα στή Γραφή κείμενα περί Ἀντιχρίστου καί περί συντελείας τοῦ κόσμου καί τῆς Δευτέρας Παρουσίας τοῦ Κυρίου μας. Πρῶτος περί Ἀντιχρίστου ὁμιλεῖ ὁ Κύριός μας, ἀκολουθοῦν μετά ὁ Ἀπόστολος Παῦλος, ὁ Εὐαγγελιστής Ἰωάννης κτλ.Ἐπίσης ἕνα μεγάλο πλῆθος ἁγίων Πατέρων καί ὁσίων, ἕως καί τῶν ἡμερῶν μας ὁμίλησαν, ἔγραψαν καί ἐνημέρωναν πάντοτε τούς πιστούς, ὄχι μόνον διά τόν Χριστό καί τήν ἐν Χριστῶ ζωή, ἀλλά καί διά τόν ἐρχομό τοῦ Ἀντίχριστου καί τήν ἐποχή του, ὅπως ὁ Ἅγιος Κύριλλος Ἱεροσολύμων, ὁ Ἅγιος Ἐφραίμ ὁ Σύρρος, οἱ Ἄγιοι Εἰρηναῖος, Ἰππόλυτος, Ἱερώνυμος, Αὐγουστῖνος, Βικτωρίνος, Γρηγόριος ὁ Μέγας, Καισάριος τῆς Ἀρελάτης, ὁ Ἅγιος Βέδας, ὁ Ἅγιος Νεόφυτος ὁ Ἔγκλειστος, ὁ Ἄγιος Οἰκουμένιος, ὁ Ἅγιος Ἀνδρέας, ὁ Ἅγιος Ἀρέθας, ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός ἕως καί ὁ Ἅγιος Ἰουστῖνος ὁ Πόποβιτς, ὁ Γέροντας Παΐσιος ὁ Ἁγιορείτης ὁ σύγχρονος Ἅγιος τῶν ἡμερῶν μας, ὁ ὁποῖος διά νά μήν ἀμφισβητηθοῦν τά ὅσα ἔγραψε περί Ἀντιχρίστου, κατέθεσε ἰδιόχειρη ἐπιστολή ἐπί τούτου. Ἀκόμη ὁ Γέροντας Πορφύριος, τόν ὁποῖο συχνά ἐπισκεπτόμουν στό Ἡσυχαστήριό του καί ὁ ὁποῖος προσωπικά μετά ἀπό συνομιλία μιάμισης ὥρας μετά τῆς ταπεινότητός μου γιά τό θέμα τοῦ Ἀντιχρίστου, μέ προέτρεψε νά ὁμιλήσω στό λαό καί μάλιστα μέ ἕνα συγκεκριμένο κήρυγμα πού θά ἔχει τίτλο «οἱ δύο Ἀντίχριστοι» ἑνός πού ἔρχεται γιά νά πλανήσει τήν οἰκουμένη καί ἑνός πού ὑπάρχει μέσα μας ὑπό τήν μορφή τῶν παθῶν μας.Ἐπίσης μεγάλοι διδάσκαλοι τῶν ἡμερῶν μας ὁμίλησαν καί ἔγραψαν περί Ἀντιχρίστου ὅπως ὁ Χρῆστος Ἀνδροῦτσος, Παναγιώτης Τρεμπέλας, Ἀνδρέας Θεοδώρου, Μᾶρκος Σιώτης, Βασίλειος Ταμιωλάκης, ἀλλά καί πολλοί σύγχρονοι ἁγιασμένοι κληρικοί καί μοναχοί ὅπως ὁ μακαριστός Ἅγιος Ἱεράρχης τῆς Φλώρινας Αὐγουστῖνος Καντιώτης, ὁ π. Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, Γέροντας Ἀρσένιος Κομπούγιας, π. Ἀθανάσιος Μυτιληναῖος, Γέροντας Χριστόδουλος Ἀγγελόγλου, Ἀρχιμ. Ἐμμανουήλ Καλύβας, κτλ.Ἀποροῦμε λοιπόν πῶς σημερινοί κληρικοί, ἔστω καί ἐλάχιστοι, διατυπώνουν παρόμοιες ἀνόητες ἐρωτήσεις!!! διά τό ἐάν δηλαδή καί κατά πόσον μποροῦμε νά μιλοῦμε περί Ἀντιχρίστου. Δέν κατανοοῦν ὅτι ἐκτίθονται καί φαίνονται ἄσχετοι μέ τήν Πατρολογία καί ὅτι γενικῶς δέν μελετοῦν τά συγγράμματα ἁγίων, παλαιῶν καί νεωτέρων;Ἐπίσης ὑπάρχουν κληρικοί καί ἱερομόναχοι οἱ ὁποῖοι συνιστοῦν στούς πιστούς λέγοντάς τους «ἐσεῖς νά ἀσχολεῖσθε μόνον μέ τόν Χριστό καί ἀφῆστε τόν Ἀντίχριστο». Θεωροῦμε ὅτι καί οἱ ἀνωτέρω εἶναι παντελῶς ἄσχετοι μέ τήν Πατρολογία τῆς Ἐκκλησίας μας. Διότι ἄν μελετοῦσαν τούς Ἁγίους καί τούς Πατέρες, εἶναι ἀδύνατον νά μήν συναντοῦσαν τά κείμενα τῶν Πατέρων πού ἐπανειλλημμένως ἀσχολήθηκαν, ὁμίλησαν καί ἔγραψαν περί Ἀντιχρίστου.Συμπεραίνουμε λοιπόν ὅτι οἱ ἀνωτέρω κληρικοί εἶναι καί αὐτοί ἄσχετοι καί ἐπικίνδυνοι μέ τά ὅσα κηρύττουν. Τούς συνιστοῦμε νά διαβάσουν τά ὅσα ἔχουμε γράψει στό ἄρθρο πού ὑπάρχει ἐντός τοῦ παρόντος περιοδικοῦ μέ τόν τίτλο «Περί Ἀντιχρίστου», «Μέρος Γ´: Ποιοί θά πλανηθοῦν ἀπό τόν Ἀντίχριστο κατά τήν διδασκαλία τῶν Ἁγίων Πατέρων» (Ὀρθόδοξη Μαρτυρία τ. 158 σελ. 9).Πιστεύουμε λοιπόν ὅτι ἡ προτροπή «ἀσχοληθεῖτε μόνον μέ τόν Χριστό καί ὄχι μέ τόν Ἀντίχριστο» μπορεῖ νά λεχθεῖ κατ᾽ ἄκραν οἰκονομίαν μόνο σέ ἀνθρώπους νεοφώτιστους πού προσέρχονται τώρα στό Χριστό κι ἔχουν παντελή ἄγνοια περί τῆς Ὀρθοδοξίας καί τῆς Ἐκκλησίας μας. Ἄν καί κάτι τέτοιο δέν τό δέχεται ὁ Ἅγιος Κύριλλος Ἱεροσολύμων, διότι ὅπως διαβάζουμε στή 15η κατήχησή του πρός τούς φωτιζομένους ἀναφέρεται ἐκτενῶς στά περί τοῦ Ἀντιχρίστου, ὅπως ἀναφέρει ἡ «Πατρολογία» τοῦ Στυλιανοῦ Παπαδόπουλου (τόμος Α´ 4η ἔκδοση, Ἀθήνα 2000, σελ. 170-175).Ἐάν ὁ Χριστός καί οἱ Ἅγιοι δέν ἤθελαν νά ὁμιλοῦμε περί Ἀντιχρίστου, νά εἶστε βέβαιοι ὅτι δέν θά γινόταν λόγος πουθενά διά τόν Ἀντίχριστο οὔτε μέσα στήν Ἁγία Γραφή, οὔτε στά πατερικά συγγράμματα. Ἄρα τά ὅσα κηρύττουν παρόμοιοι κληρικοί κάνοντας ἀνόητες καί ρητορικές ἐρωτήσεις πλανοῦν τό λαό καί πλανῶνται οἱ ἴδιοι οἰκτρά. , Γέροντος Ἀρχιμ. Νεκταρίου Μουλατσιώτη, http://www.pentapostagma.gr/2013/02/antichristos.html,
126: Αλλά σε ποιαν οργή θα παραδώσω τους μισθωτούς, που δεν ήταν γνήσιοι ποιμένες; Που ρήμαξαν τον αμπελώνα μου και σκόρπισαν τα πρόβατά μου; Που ποίμαιναν χρυσάφι κι ασήμι – όχι ψυχές – και ζήτησαν την ιεροσύνη από συμφέρον; Πόση θα είναι η τιμωρία τους; Πόσος ο οδυρμός; Θα ξεχύσω πάνω τους όλο το θυμό και την οργή μου και θα τους συντρίψω. Πρόβατα και βόδια φθαρτά φρόντισαν ν’ αποκτήσουν, μα τα δικά μου λογικά πρόβατα δεν τα νοιάσθηκαν. Θα τιμωρήσω με ράβδο τις ανομίες τους και με μαστίγιο τις αδικίες τους.Αλλά και τους ιερείς που γελούν η φιλονικούν μέσα στις αγίες εκκλησίες μου, τι θα τους κάνω; Θα τους συμμορφώσω στο πυρ και στον τάρταρο.Θα κατακρίνω όμως κι όσους μοναχούς αμέλησαν τα καθήκοντά τους και πρόδωσαν τις υποσχέσεις που έδωσαν ενώπιον Θεού, αγγέλων και ανθρώπων. Αλλά υποσχέθηκαν κι άλλα έπραξαν. Απ’ το ύψος των νεφελών θα τους γκρεμίσω στην άβυσσο. Δεν τους έφτανε η δική τους απώλεια, αλλά προξένησαν ολέθριο σκάνδαλο και σ’ άλλους. Ήταν καλύτερα γι’ αυτούς να μην απαρνηθούν τον κόσμο παρά που τον απαρνήθηκαν κι έζησαν αισχρά, ανακατεμένοι με την ασωτία. Εμοί εκδίκησις, εγώ ανταποδώσω σ’ όσους δεν θέλησαν να μετανοιώσουν. Εγώ θα τους κρίνω σαν δίκαιος Κριτής!…» , αγίου Νήφωνα Επισκόπου Κωνσταντιανής, Όραμα της μέλλουσας κρίσης ,
127: Προοίμιο Συναξαριστή Μαρτίου, -Άγιος Νικόδημος Αγιορείτης,
128: "Ἀλλ’ ἐπὶ τὸ προκείμενον ἐπανέλθωμεν, τὰ περὶ τῆς συντελείας ἀναπληροῦντες. Καὶ ἵνα συντόμως εἴπω· τὰ προειρημένα σημεῖα ἐπληρώθησαν· λοιπὸν χρὴ ἕτοιμον εἶναι καὶ παρεσκευασμένον, καὶ μὴ πολυπραγμονεῖν πλεῖον τῶν γεγραμμένων. Πολλοὶ ἀμαθεῖς καὶ ἀστήρικτοι γεγόνασιν οἱ στρεβλοῦντες τὰς θείας Γραφάς· ὅρα δὲ σὺ, μὴ πιστεύσῃς αὐτοῖς. Πολλὴ κακία, πολλὴ πονηρία ἐκκέχυται ἐπὶ τῆς γῆς, πολλὰ σκάνδαλα·", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος (P.G 59.563),
129: Διὰ γὰρ τοῦτο ἐδόθη τὸ Σάββατον τῷ προτέρῳ λαῷ, ἵνα γινώσκῃ καὶ τὸ τέλος καὶ τὴν ἀρχὴν τῆς κτίσεως. Τῇ δὲ καινῇ κτίσει οὐκ ἐνετείλατο φυλάττειν Σάββατον· ἵνα τὴν μὲν ἀρχὴν ἐν τῇ Κυριακῇ γινώσκῃ, ἀτελεύτητον δὲ ἐπίσταται τὴν ταύτης χάριν. Διὰ τοῦτο δὲ καὶ τὴν ἀρχὴν, τουτέστι τὴν Κυριακὴν ἐδήλωσεν, ἵνα τὸ τέλος τῆς παρελθούσης γινώσκῃς., --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 28, 133) ,
130: "οὕτως τὴν Κυριακὴν τιμῶμεν, μνήμην οὖσαν ἀρχῆς δευτέρας ἀνακτίσεως. Οὐ γὰρ ἄλλην ἐπέκτισεν, ἀλλὰ τὴν παλαιὰν ἀνεκαίνισε, καὶ ἣν ἤρξατο ποιεῖν ἐτελείωσε", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 28, 140) ,
131: "Ἴδε ὁ ἀμνὸς τοῦ Θεοῦ ὁ αἴρων τὴν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου· οὕτω καὶ αὕτη δακτυλοδεικτοῦσα τὴν μέλλουσαν κυριακὴν, ἐκέκραγε λέγουσα· Ἴδε ἡ μήτηρ τῶν μελλόντων ἀναγεννᾶσθαι.", --Άγ.Αθανάσιος ο Μέγας - (P.G. 61, 718) ,
132: Η Απάντηση Μας Σε Όσους ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ Ότι: "ΠΕΡΙ Δε Της Ημέρας Εκείνης Και Ώρας Ουδείς Γνωρίζει, Ούτε Ο Υιός..." - Π.ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΑΡΒΑΡΗΣ, https://agioskosmas.gr/themata.asp?isue=35&artid=3992,
133: "Ωστόσο, έχουμε περιπτώσεις Εκκλησιαστικών συγγραφέων που , ενώ καταδικάζουν απερίφραστα, την αναζήτηση του ακριβούς χρόνου της συντελείας, ..., εν συνεχεία, αυτοί οι ίδιοι επιχειρούν είτε να τον προβλέψουν με ακρίβεια είτε να τον υπολογίσουν έστω και κατά προσέγγισιν", Η διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας για τον αντίχριστο, σελ. 238 ), Διδακτ.Διατριβή - Βασ. Ταμιωλάκη, 2012, Εκδ. Λυδία ,
134: Καὶ μέντοι τὸ ἔαρ ἀπὸ τοῦ αὐτοῦ πρωτοκτίστου μηνὸς ἄρχεται Μαρτίου καὶ ἡ γῆ βλαστάνει, κατὰ τὴν θείαν πρόστασιν, βοτάνην χόρτον· καὶ οἱ τοῦ ἐνιαυτοῦ καιροὶ τέσσαρες, ἀνὰ τρεῖς μῆνας ἔχοντες ἀριθμοῦνται. Καὶ λέγεται ὁ ψῆφος αὐτῶν· ἔαρ, θέρος, φθινόπωρον καὶ χειμών. ̣7̣ Οὐ μὴν δὲ ἀλλὰ καὶ ὁ πολυμαθὴς καὶ πολυΐστωρ Εὐσέβιος ἐν τοῖς χρονικοῖς κανόσι φησί· “Οἱ οὖν Ἰουδαῖοι τὴν τοῦ ἔτους νεομηνίαν τοῦ παρ’ αὐτοῖς λεγομένου Νισὰν, ἤτοι τῇ κεʹ τοῦ Μαρτίου μηνὸς ἔχουσι πάντοτε, ἥτις ἐστὶ πρωτόκτιστος ἡμέρα, ἐν ᾗ τόδε τὸ πᾶν ἐκ μὴ ὄντων εἰς τὸ εἶναι παρήγαγεν ὁ Θεos. , --Γεώργιος μοναχός ο αμαρτωλός (P.G 110,177) ,
135: "γνώριμον δὲ δήπου τοῖς ἅπασιν, ὡς τρίτη μὲν ἦν μετὰ τὴν νομικὴν ἐκείνην ἑορτὴν, ἐν ᾗ τὸ τῆς θεϊκῆς ἡμῖν ἀναστάσεως μυστήριον ἐγεγένητο· καὶ ὡς πέμπτην καὶ εἰκοστὴν τηνικαῦτα ὁ μάρτιος ἤνυε μήν. ἃ δὴ δύο ὄντα ἐν ταὐτῷ, τήν τε τοῦ μηνὸς ἡμέραν δηλαδὴ καὶ τὸ τῆς ἀναστάσεως μυστήριον, διχῆ καὶ τριχῆ καὶ πολλαχῆ διελόμενοι τὸ τῶν εὐσεβῶν σύστημα οἱ μὲν τὴν τοῦ μηνὸς ἡμέραν νόμιμον αἰώνιον ἦγον ἑξῆς ὑπηρέτιν τῆς ἡμῶν πανηγύρεως ", Νικηφόρος Γρηγοράς, (P.G 148)Historia Romana, Νικηφόρου του Γρηγορά, (14ος αιώνας)Λόγος Α., 1.371 ,
136: " Ἀνέστη δὲ ὁ κύριος ἡμῶν καὶ θεὸς Ἰησοῦς μηνὶ δύστρῳ τῷ καὶ μαρτίῳ κεʹ, ὥρᾳ νυκτερινῇ δεκάτῃ, ἐπιφωσκούσης ἡμέρας κυριακῆς, τοῦ αὐτοῦ μαρτίου μηνὸς ἕκτης εἰκάδος, ἐχούσης τῆς σελήνης ἡμέραν ἑξκαιδεκάτην, καὶ ἐφάνη τοῖς ἀποστόλοις καὶ ἄλλοις ἁγίοις πολλοῖς καὶ συνανεστράφη αὐτοῖς ἐπὶ τῆς γῆς μετὰ τὴν ἀνάστασιν ἡμέρας μʹ. ", Ιωάννης Μαλάλας (P.G 97),Χρονογραφία. Λόγος ιʹ. χρόνων βασιλείας Αυγούστου και ενανθρωπήσεως Θεού. ,
137: Εκείνον που μιλά με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, οι υπερόπτες που σαν το διάβολο νοσούν από υπερηφάνεια, τον αποστρέφονται ως υπερόπτη και υπερήφανο, γιατί πληγώνονται μάλλον με τα λόγια του αντί να έρχονται σε κατάνυξη. Αντίθετα, εκείνον που μιλάει τορνευτά λόγια από το μυαλό του ή από μαθήματα και εξαπατά τους άλλους σχετικά με τη σωτηρία, αυτόν τον υπερεπαινούν και τον παραδέχονται. Και έτσι δεν υπάρχει ανάμεσά τους κανείς που να μπορεί να διακρίνει και να δει τα πράγματα όπως πράγματι είναι. , Αγ.Συμεών ο νέος Θεολόγος: 154 Πρακτικά και θεολογικά κεφάλαια (μέρος Α΄, κεφ. 1-50)Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, μεταφρ. Αντώνιος Γαλίτης, εκδ. Το περιβόλι της Παναγίας, 1986, δ΄τόμος, σελ. 9-12) ,
138: "Κατά το μεσονύκτιον της Κυριακής έχει να γίνει η Δευτέρα Παρουσία και να έλθη ο άδυτος ήλιος της δικαιοσύνης Χριστός, καθώς τούτο οι θεοφόροι Πατέρες λέγουσι", Αγ. Νικόδημος ο Αγιορείτης «Πνευματικά γυμνάσματα», σελ. 273,
139: "Η ίδρυση και ανάπτυξη του κράτους του Ισραήλ αποτελεί συγκλονιστικό σημείο με τεράστια σημασία, αφού ο Χριστός και οι προφήτες το συνδέουν τόσο άμεσα με το τέλος του κόσμου και την έλευση της αιώνιας Βασιλείας Του(Λουκ. ΚΑ’ 31-33, Ματθ. ΚΔ’ 33-35, Μαρκ. ΙΓ’ 29-31).Η ύπαρξη του Ισραήλ είναι προϋπόθεση για την εμφάνιση του Αντίχριστου και της παγκόσμιας κυριαρχίας του στη Γη, λίγο πριν από τη Δευτέρα Παρουσία. Ας μην γελιόμαστε. Είναι σαφές ότι αυτή η διαδικασία στις μέρες μας βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι γνωστό ότι ο διεθνής Σιωνισμός (μια ελίτ Εβραίων μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλοτραπεζιτών, ιδιοκτητών Μ.Μ.Ε. κ.λπ.) αγωνιζόταν πολλές δεκαετίες νωρίτερα για να πετύχει την ίδρυση του Ισραήλ και την παγκοσμιοποίηση που θα αναδείξει ως απόλυτο κυβερνήτη τον αναμενόμενο Μεσσία τους! Η δύναμη αυτής της ελίτ – που για τις ενέργειές της δεν ευθύνεται βέβαια ο εβραϊκός λαός (!) – είναι τεράστια, καθοριστική για τις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, καθώς ελέγχουν σε απίστευτο βαθμό και τα μεγαλύτερα δίκτυα ενημέρωσης στον πλανήτη. Άλλωστε οι Εβραίοι έχουν λάβει πολλές ξεχωριστές ευλογίες από τον Θεό, ακόμη και να έχουν πλούτο και να δανείζουν σε πολλά έθνη, ενώ οι ίδιοι δεν θα δανείζονται (!). (Δευτερονόμιο ΚΗ’ 12-13).", Αρχιμ. Δαβίδ Τσελίκας - Θεολόγος, Κόκκινο χαλί για τον αντίχριστο, Αρχιμ. Δαυίδ Τσέλικας, , Ι.Μ Αγ. Αυγουστ. - Σεραφείμ Σαρώφ, σελ.28-31, http://paparokades.blogspot.gr/2010/04/blog-post_11.html,
140: Το πληρωμά των καιρών, κατά τους αγίους Πατέρες, είναι τα εσχατα του κόσμου. η αδιάψευστη άλλωστε ιστορική πραγματικότητα μας βεβαιώνει ότι η Ιερουσαλήμ υπήρξε πατημένη από μη Ιουδαιους έως το 1948, που ιδρύθηκε το νέο κράτος του Ισραήλ. , Το τέλος του κόσμου, κ.Λάμπρος Σκότζος, Θεολόγος, Συμβ.Εκκλ.Επιτροπ.Αιρέσεων, Εφ. Δημοκρατία Δεκ. 2012, σελ.110,
141: "Αλλά ο Κύριος μας, δεν μας λέει μόνο ότι μόλις δούμε αυτά (και άλλα) σημεία τότε φθάνει η ημέρα της Βασιλείας Του. Προσθέτει ακόμη ότι η γενιά των ανθρώπων που θα ζήσει αυτά τα γεγονότα δεν θα παρέλθει, μέχρι που τα πάντα θα συντελεσθούν (Ματθ. ΚΔ’ 34). Το σημείο αυτό χρειάζεται προσοχή, γιατί κατά τους Πατέρες ο Χριστός σε αυτό το κεφάλαιο αναφέρεται και στα γεγονότα της τότε εποχής (καταστροφή της Ιερουσαλήμ) αλλά και σε αυτά των εσχάτων χρόνων του κόσμου παράλληλα. Πιθανότατα λοιπόν και το συγκεκριμένο σημείο έχει διπλό νόημα: Αφενός αναφέρεται στη γενιά των μαθητών Του, η οποία πράγματι δεν παρήλθε, μέχρι που έγινε η καταστροφή του Ισραήλ (70μ.Χ.). Αφετέρου, η γενιά που ζει την ίδρυση και ανάπτυξη του κράτους του Ισραήλ, από το 1948 και μετά, βρίσκεται σήμερα στη ζωή!" - "Ας λάβουμε λοιπόν σοβαρά υπόψη μας ότι μπορεί τα λόγια του Κυρίου μας να ισχύουν και για το τέλος του κόσμου. Ότι δηλαδή η σύγχρονη γενιά που είδε την ίδρυση και την ανάπτυξη του κράτους του Ισραήλ δεν θα έχει περάσει όταν ο κόσμος θα φθάσει στο τέλος του και θα σημάνει η αιφνίδια για τους πολλούς ώρα της κρίσης και της "Ζωής του Μέλλοντος Αιώνος" που προσδοκούμε, σύμφωνα με το Σύμβολο της Πίστεως. Τότε η γενεά μας είναι πολύ πιθανόν να δει την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας. ", Αρχιμ. Δαβίδ Τσελίκας - Θεολόγος, Κόκκινο χαλί για τον αντίχριστο, Αρχιμ. Δαυίδ Τσέλικας, , Ι.Μ Αγ. Αυγουστ. - Σεραφείμ Σαρώφ, σελ.28-31, http://paparokades.blogspot.gr/2010/04/blog-post_11.html,
142: "Ἔσται Ἱερουσαλὴμ πατουμένη ὑπὸ ἐθνῶν πολλῶν, ἕως οὗ πληρωθῶσι καιροὶ ἐθνῶν πολλῶν, τὸν μέχρι συντελείας λέγων χρόνον", --Αγ. Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Κατά Ιουδαίων, Λόγος πέμπτος (P.G. 48, 843).,
143: Όποιος δεν έγινε απαθής, δε γνωρίζει ούτε ότι υπάρχει απάθεια, αλλά ούτε πιστεύει ότι υπάρχει κανένας απαθής πάνω στη γη. Γιατί πώς, εκείνος που δεν απαρνήθηκε πρώτα τον εαυτό του και δεν έχυσε το αίμα του γι’ αυτή την πράγματι μακάρια ζωή, θα διανοηθεί ότι το έκανε άλλος για να αποκτήσει την απάθεια; Έτσι και εκείνος που νομίζει ότι έχει Πνεύμα Άγιο, ενώ δεν έχει καθόλου, δεν πιστεύει ποτέ όταν ακούει για τις ενέργειές Του που εκδηλώνονται σ’ εκείνους που έχουν το Άγιο Πνεύμα. Ούτε πιστεύει ότι υπάρχει στη γενεά αυτή κανένας που να δέχεται σαν τους Αποστόλους του Χριστού και όλους τους Αγίους τις ενέργειες του Αγίου Πνεύματος και να κινείται από Αυτό, ή που να αξιώνεται να το δει με γνώση και αίσθηση. Γιατί ο καθένας κρίνει τους άλλους από την δική του κατάσταση, είτε αρετή έχει, είτε κακία. , Αγ.Συμεών ο νέος Θεολόγος: 154 Πρακτικά και θεολογικά κεφάλαια (μέρος Α΄, κεφ. 1-50)Φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών, μεταφρ. Αντώνιος Γαλίτης, εκδ. Το περιβόλι της Παναγίας, 1986, δ΄τόμος, σελ. 9-12) ,
144: "Τα σημεία των καιρών μας φωνάζουν ότι ζούμε σε αποκαλυπτικούς και καταλυτικούς καιρούς και εκπληρώνονται εκείνα που το Άγιο Πνεύμα έχει προφητεύσει για τις ημέρες μας. Η γενική αποστασία και αμετανοησία όλων μας σχεδόν μαρτυρεί πως μας διέπει το κοσμικό και αντίχριστο φρόνημα, που είναι αντίθετο με το θέλημα του Θεού.", Για να μη πλανηθούμε από τον Αντίχριστο, Εκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη,
145: "Για να φανεί ότι δεν έφταιγε....άρα επληρώθησαν οι καιροί των εθνών...η παρουσία του ανόμου δεν απέχει πλέον και πολύ. Η βεβαιότης των συμπερασμάτων μας συνίσταται...", Περί Συντελείας και Αντιχρίστου, Γερ.Ιωσήφ Βατοπαιδινού, Εκδ Ε’, 2004, Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπ. Αγίου ’Ορους, σελ. 65-67,
146: “Σύγχρονοι χριστιανοί συγγραφείς αναγνωρίζουν στη σημερινή αποκάλυψη της ανομίας την προετοιμασία της οδού του Θηρίου και τη θεωρούν σημείο των καιρών...η ανομία έχει γίνει.. κυριολεκτικά νόμος....και να παρουσιάσουν μετά τον “μεσσία τους. Εκεί το πάνε”. (Γ. Παίσιου)”, Η διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας για τον αντίχριστο, σελ.192-202), Διδακτ.Διατριβή - Βασ. Ταμιωλάκη, 2012, Εκδ. Λυδία ,
147: "εμφανίζεται ο Χριστός. Δεν είδα πρόσωπο, μόνο τον λευκό χιτώνα Του. Κάθεται και τρέχω να Τον προσκυνήσω. Γονατίζω στα πόδια Του και Εκείνος ἀκούμπησε το χέρι Του στο κεφάλι μου και μου λέει: "Όλα όσα λέει ο δούλος μου Μάξιμος, είναι αλήθεια"., https://agioskosmas.gr/eshatologika.asp?isue=125&artid=4446,
148: "Είδα την Εικόνα του Χριστού (*) σε μεγάλες διαστάσεις και επάνω από το Κεφάλι Του υπήρχε γραμμένο το έτος 2018! Αμέσως μετά εξαφανίστηκε από μπροστά μου.." , https://agioskosmas.gr/eshatologika.asp?isue=125&artid=4438,
149: Και ξαφνικά, ένα πρωϊνό του Αυγούστου, το 2006, ενώ καθόμουν, έλαμψε το σπίτι ολόκληρο και εμφανίζεται ο Κύριος με Αρχιερατική στολή που έλαμπε!Εγώ έγινα έντρομος από το φόβο μου!Αυτός, όμως, με καθίζει στα Γόνατά Του, σαν στοργικός Πατέρας:- Μη φοβάσαι, παιδί μου, μου λέει. Εγώ είμαι ο Κύριος και ξέρω τι με ρωτάς. Το βιβλίο που κρατάς είναι Αληθινό! Εγώ παρήγγειλα στο παιδί μου Μάξιμο να το κηρύξει σε όλη την ανθρωπότητα, γιατί έρχομαι γρήγορα για Κρίση!, https://agioskosmas.gr/eshatologika.asp?isue=125&artid=4311,
150: -Κύριε, δείξε μου ένα σημαδάκι, Σε παρακαλώ, βοήθησέ με! Αυτή η προσευχή συνεχιζόταν και στον ύπνο μου.Βρέθηκα τότε, στην Εκκλησία. Λειτουργούσε ο ιερεύς και ήταν και άλλοι στο ιερό και κόσμος έξω, γενικά.Στο ένα μανουάλι, ήταν αναμμένα τα κεριά. Το δεύτερο μανουάλι, είχε τα κεριά σβυσμένα και όταν εγώ σήκωσα τα μάτια μου, μετά από την ταπεινή μου προσευχή, όπου ζητούσα με θέρμη σημάδι από τον Θεό, τα κεριά άναψαν όλα συγχρόνως!, https://agioskosmas.gr/eshatologika.asp?isue=125&artid=4312,
151: Εμείς γράφαμε, τα κύματα έσβηναν...Γράφαμε τα ονοματά μας... τα ονόματα των δικών μας... αρχικά.... ομάδες... συγκροτήματα μουσικής... ημερομηνίες γενεθλίων... επετείους.... και πολλά άλλα...Κάποια στιγμή... μου ήρθε στο μυαλό να γράψω την ημερομηνία που όλοι μας έχουμε στο μυαλό.... 8 Απριλίου 2018!!!!. (Η ημερομηνία δηλαδή που θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία όπως έχει γράψει και αποδείξει ο πατήρ Μάξιμος και στα δύο του βιβλία. 8 Απριλίου με το Νέο Ημερολόγιο, ή 25-26 Μαρτίου με το Παλαιό Ημερολόγιο)Μπορείτε να φανταστείτε τι συνέβη;... Εγώ δε θα μπορούσα αν δεν το έβλεπα με τα μάτια μου....!!!! ΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΟ ΣΚΕΠΑΖΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΑΓΓΙΖΑΝ ΚΑΘΟΛΟΥ!!!Κάποια στιγμή νόμισα ότι ονειρεύομαι... όμως ήμουν πολύ ξύπνιος και όρθιος... Το παιδί άρχισε να φοβάται και να με παρακαλά να το σβήσω μόνος μου... όπως και έκανα... , https://agioskosmas.gr/eshatologika.asp?isue=125&artid=4337,
152: Σχετικά με την αμφισβήτησιν της ιδιότητος-τίτλου του ως Μοναχού και Ηγουμένου - Η ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΤΟΥ π. ΜΑΞΙΜΟΥΣΤΟΝ ΔΕΣΠΟΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟΥ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΝ ΜΑΝΤΑΛΟ, ΤΗΝ Δ.Ι.Σ.ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ ΤΟΥ, https://agioskosmas.gr/themata.asp?isue=70&artid=3906,
153: "Το κακό καί βλάσφημο παράδειγμα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, νά προσφέρει ὡς δῶρο τό «Κοράνιο», δυστυχῶς τό ἀκολουθοῦν καί ἄλλοι προκαθήμενοι, ὅπως συνέβη πρόσφατα μέτόν πατριάρχη Ἱεροσολύμων κ. Θεόφιλο, ὁὁποῖος μάλιστα διπλασίασε τήν βλασφημία.Δέν ἀρκέσθηκε νά δώσει μόνο τό βιβλίο τοῦΚορανίου ὡς δῶρο, ἀλλά ἀξιολογώντας θετι-κά καί τό περιεχόμενο τοῦ Κορανίου «ἐπέδωσε καί πλακέταν μετʼ ἐπιγραφῆς χωρίων τοῦ Κορανίου».Τό ἔπραξε μάλιστα αὐτό ἐν πλήρει συνειδήσει, καυχήσει καί χαρᾷ, ὅπως προκύπτει ἀπό δύο στοιχεῖα", Εφημ. Ορθ.Τύπος, 8 Ιουν. 2012, σελ. 1,
154: "η αποστασία ιεραρχών του οικουμενικού θρόνου εξεπέρασε κάθε όριον" & "...Ἐπισκέψεις στὶς μεγαλύτερες ἑβραϊκὲς συναγωγὲς τοῦ κόσμου. Συμμετοχὲς στὶς διασκέψεις τῶν πολυεθνικῶν ὑπερστοῶν, ποὺ πραγματεύονται τὴν «παγκόσμια διακυβέρνηση».Βλάσφημες κατὰ καιροὺς δηλώσεις ἐναντίοντῶν ἉγίωνΠατέρων.Πλήρη ἀπαξίωση καὶ ὑποτίμηση τῶν Ἱερῶν Κανόνων", Εφημ. Ορθ.Τύπος, 8 Ιουν. 2012, σελ. 2,
155: "θα κάμη το παν «πρός το πάντας ανθρώπους πλανήσαι καί αποστήσαι εκ της οδού της αληθείας και εκ της θύρας της Βασιλείας (= τής Έκκλησίας).» Σ’ αυτό τό κατάντημα θά όδηγηθή η Εκκλησία λόγω των αλλεπαλλήλων συμβιβασμών και προδοσιών των ταγών της και του εφησυχασμού των πιστών”, Το χάραγμα του αντιχρίστου κατά την Γραφήν και τους Πατέρας, Αρχιμανδρ. Εμ.Καλύβα, 1989, Εκδ. Σταμούλη, σελ.203,
156: "τὰ τοῦ ἀντιχρίστου. τίς γὰρ βλέπων αὐτὸν ἐξάρχοντα τῶν νομιζομένων ἐπισκόπων καὶ προκαθήμενον τῶν ἐκκλησιαστικῶν κρίσεων...ἐρημοῖ τὰς ἐκκλησίας, παραλύων τοὺς τούτων κανόνας ..διωγμόν, οἷος οὔτε πώποτε γέγονεν", Μέγας Αθανάσιος -- (Τοῦ αὐτοῦ πρὸς ἁπανταχοῦ μοναχοὺς περὶ τῶν γεγενημένων παρὰ τῶν Ἀρειανῶν ἐπὶ Κωνσταντίου. 77.1 - 77.3),
157: "Ἡ Ἑλλάδα γέμισε χριστιανοὺς βαπτισμένους, ποὺ ἔχουν χρόνια ἀλειτούργητοι καὶ ἀκοινώνητοι. Ἡ σχέση τῶν περισσοτέρων μὲ τὴν ἐνοριακὴ ζωὴ ἐξαντλεῖται στὴ βάπτιση τῶν τέκνων καὶ τὸν ἀποχαιρετισμὸ ὅσων φτάνουν στὸ τέλος τῆς ἐπίγειας ζωῆς τους", κ. Ἰωάννη Τάτση, Θεολόγου,Εφημ. Ορθ.Τυπος, 4 Μαΐου 2012, σελ. 8,
158: "Οὐχὶ πάντες κατ’ ἀλλήλων γεγόνασιν, ἔθνος ἐπὶ ἔθνος, βασιλεία ἐπὶ βασιλείαν, ἄρχοντες κατὰ τῶν ὁμοίων, ἐπίσκοποι κατὰ ἐπισκόπων, πρεσβύτεροι κατὰ πρεσβυτέρων, καὶ διάκονοι κατὰ διακόνων, ἀναγνῶσται κατ’ ἀλλήλων, λαϊκοὶ κατὰ λαϊκῶν;...πρόδρομοι γίνονται τοῦ Ἀντιχρίστου καὶ ἀντικειμένου· καὶ διὰ τῶν ἰδίων δογμάτων ἀπατήσουσι, καὶ ἑτοιμάσουσι λαὸν ἐπιτήδειον πρὸς ὑποδοχὴν τοῦ υἱοῦ τῆς ἀπωλείας. ", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος - (P.G. 59, 563),
159: "Τοῦτο πρῶτον γινώσκετε, ὅτι ἐλεύσονται ἐπ’ ἐσχάτων τῶν ἡμερῶν ἐμπαῖκται, κατὰ τὰς ἰδίας ἐπιθυμίας πορευόμενοι. Καὶ πάλιν λέγει· Καὶ ἐν ὑμῖν ἔσονται ψευδοδιδάσκαλοι, οἵτινες παρεισάξουσιν αἱρέσεις ἀπωλείας,καὶ τὸν ἀγοράσαντα αὐτοὺς Δεσπότην ἀρνούμενοι. Καὶ πολλοὶ ἐξακολουθήσουσιν αὐτῶν ταῖς ἀσελγείαις· οἷς τὸ κρῖμα οὐκ ἀργεῖ, καὶ ἡ ἀπώλεια αὐτῶν οὐ νυστάζει· κατάρας τέκνα, καταλείποντες τὴν εὐθεῖαν ὁδόν.", --Άγ.Ιωάννης ο Χρυσόστομος (P.G 59.557),
160: Όσιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός - Διδαχή περί των εσχάτων και του αντιχρίστου - Θεοδρομία, Τριμηνιαία Έκδοση Ορθοδόξου Διδαχής – Μάρτιος 2012, http://www.impantokratoros.gr/7D9532E0.print.el.aspx,
161: Αληθινές οι προφητείες του αγίου Νείλου. - Λεόντιος Μοναχός Διονυσιάτης - Μονή Αγ. ’Ορους, http://www.imdleo.gr/diaf/2011/08/true_Prophecies-agNeilos.pdf,
162: Προφητεία Αγίου Νείλου του Μυροβλήτου- «Δια να μην πλανηθούμε από τον αντίχριστο» - Εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη", http://www.impantokratoros.gr/A290E14D.el.aspx,
Σελίδα 28 από 28