- Προσκύνημα σε όλους τους Αγίους Τόπους - Πάσχα 2013
- 8 ημερο Προσκύνημα σε όλους τους Αγίους Τόπους
- 8 ημερο Προσκύνημα στα Ιεροσόλυμα και Σινά. 16-23/9/12
- Προσκύνημα στις Ι. Μ. Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ
- Προσκύνημα στην Παναγία την Μαλεβή και στον Άγιο Νείλο - 12/11/11
- Μονοήμερο Προσκύνημα στο Ναύπλιο 22/10/11
- Προσκύνημα στην Αγία Θεοδώρα-Βάστα Αρκαδίας
- Μονοήμερο Προσκύνημα στην Αγία Θεοδώρα - Βάστα Αρκαδίας
- Προσκύνημα στην Παναγία την Φανερωμένη
- Προσκύνημα στην Αγία Θεοδὠρα
- Προσκύνημα στην Ι.Μ. Παναγία της Κερνίτσης
- Πάσχα 2009 στους Αγίους Τόπους
- Μονοήμερο προσκύνημα στον Άγιο Νείλο και Παναγία Μαλεβή
- Προσκύνημα εις την Ι. Μονή Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ
- Προσκύνημα στην Ι. Μ. Αγ. Γεωργίου Αιδηψού και Παναγία Λιχάδος
- Προσκύνημα στην Ι. Μ. Οσίου Παταπίου και Ι. Μ. Παναγίας της Γοργοϋπηκόου
- Πάσχα 2008 στους Αγίους Τόπους
- Προσκύνημα στην Ι. Μονή του Οσίου Μελετίου και στον Τάφο του Ευαγγελιστού Λουκά
- Προσκύνημα στο Τρίκορφο
- Προσκύνημα στην Παναγία της Τήνου
- 4 ημερο Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους
- Προσκύνημα στην Ι.Μ. Αγ. Σεραφείμ του Σάρωφ
- Προσκύνημα στην γενέτειρα του Αγίου Κοσμά
- Προσκύνημα στην Αγία Θεοδώρα
- Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους από 4-11/7/07
- Προσκύνημα στην Ι. Μ. Αγίου Κοσμά Κορινθίας
- Προσκύνημα στον Οσιο Λουκά εν Στειρίω
- Προσκύνημα στις Ι. Μονές της Ιερουσαλήμ & Προφήτη Ηλιού
- Προσκύνημα στην Ι.Μ.Αγάθωνος
- Προσκύνημα στον Άγιο Νείλο και Παναγία Μαλεβή
- Προσκύνημα στην Ι.Μ.Παναγίας της Έλωνος
- 10 ημερο Προσκύνημα στους Αγίους Τόπους
- Μονοήμερο Προσκύνημα στην Ι. Μ. των Αγ. Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σάρωφ
- Μονοήμερο προσκύνημα στην Παναγία την Μαλεβή & Ι. Μονή Λουκούς
- 8 ημερη Εκδρομή στα Ιεροσόλυμα
- 3ημερο Προσκύνημα στο Άγιον Όρος
- Προσκύνημα εις την Ι. Μ. Αγίου Κοσμά Κορινθίας
- 11ημερη Εκδρομή στούς Αγίους Τόπους
- Μονοήμερη εκδρομή στο Μ. Σπήλαιο και την Αγία Λαύρα στα Καλάβρυτα
- Μονοήμερη Προσκυνηματική εκδρομή στον Άγιο Ιωάννη τον Ρώσσο και Όσιο Δαυίδ στην Εύβοια
- 11 ήμερη Εκδρομή στην Κων/πολη και Μ.Ασία
- Μονοήμερο Προσκύνημα στήν Παναγία την Προυσιώτισσα
- Μονοήμερη Εκδρομή στην Αγία Θεοδώρα
- Μονοήμερο Προσκύνημα στήν Ι.Μονή Αγ.Κοσμά Κορινθίας
Εκδρομές
Ενότητες
Φωτό & Βίντεο
Δημοφιλή Άρθρα
Εορτολόγιο (νέο ημ.)
21/11 Τα Εισόδια της Θεοτόκου *
ΤΑ ΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ Νους ανθρώπινος δεν μπορεί να συλλάβη το έργο της θείας οικονομίας, τι έκαμε δηλαδή και τι κάνει η αγάπη και η σοφία του Θεού για τη σωτηρία του ανθρώπου.Το έργο αυτό πραγματοποιήθηκε από τον Σωτήρα Κύριο στον κόσμο, παραδίδεται από την Εκκλησία και κηρύσσεται στη θεία Γραφή από τους Ευαγγελιστάς και τους Αποστόλους, και οι πιστοί το δέχονται "διά της πίστεως", όχι σαν ιστορική γνώση και σαν φυσική ανακάλυψη, αλλά σαν Αποκάλυψη Θεού και ιερή Παράδοση της Εκκλησίας.Μέσα σ’ έναν τέτοιο κόσμο θείας Αποκαλύψεως και ιερής Παραδόσεως της Εκκλησίας, που τον θεωρούμε και τον ζούμε "διά της πίστεως" τοποθετείται η σημερινή εορτή των Εισοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου."Αγνείας γαρ έχει υπόθεσιν και του κοινού γένους ...
Περισσότερα »
Εορτολόγιο (παλαιό ημ.)
8/11 Η Σύναξις των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ *
Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ Σήμερα η Εκκλησία τελεί Σύναξη (=συνάθροιση-συγκέντρωση) «εις τιμήν και μνήμην των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουρανίων Δυνάμεων».Ανάμεσα στον Θεό και στον άνθρωπο είναι οι Άγγελοι, που δημιουργήθηκαν από τον Θεό πριν από τον κόσμο και τον άνθρωπο, καθώς λέει η θεία Γραφή·"ότε εγενήθησαν άστρα, ήνεσάν με εν φωνή μεγάλη πάντες άγγελοί μου". Το έργο των αγίων Αγγέλων είναι να υπηρετούν στη σωτηρία των ανθρώπων, όπως πάλι μας το λέει η θεία Γραφή·"...εις διακονίαν αποστελλόμενα δια τους μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν". Στην Αγία Γραφή συναντούμε τρεις Αρχαγγέλους με τα ονόματά τους, τον Μιχαήλ, τον Γαβριήλ και τον Ραφαήλ, που εκτελούν διακονία για τη ...
Περισσότερα »
Newsletter
Δωρεά Στον Σύνδεσμό Μας
Προσκύνημα στην Παναγία την Μαλεβή και στον Άγιο Νείλο - 12/11/11
Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2011 - 13652 εμφανίσεις άρθρου
Ο Ιεραποστολικός μας Σύλλογος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός" διοργανώνει μονοήμερη προσκυνηματική εκδρομή το Σάββατο 12/11/2011 στο Μοναστήρι της Παναγίας της Μαλεβής όπου ευρίσκεται η θαυματουργή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Λουκούς, καθώς και τον Άγιο Νείλο τον Μυροβλήτη.
Το μονοήμερο προσκύνημα θα συνοδεύσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας π. Μάξιμος Βαρβαρής ο οποίος θα μας μιλήσει με κάθε λεπτομέρεια για τα σχετικά με το προσκύνημα.
Ώρα αναχωρήσεως: 07:30 π.μ. από τήν Ομόνοια.
Πληροφορίες: Για περισσότερες λεπτομέρειες και κρατήσεις θέσεων, παρακαλούμε όπως απευθύνεστε στα Τηλ.:(210) 8239300 & 8234332.
Ο π. Μάξιμος με ένα τμήμα προσκυνητών στην Παναγία Μαλεβή
Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΛΕΒΗΣ
Η πρώτη ίδρυσις της Μαλεβής εις τους Κανάλους
(Λαϊκή αφήγησις)
Το πρώτο Μοναστήρι της Μαλεβής ήταν κτισμένο σε υψηλό μέρος του Μαλεβού που σήμερα το λέμε Κανάλους εκεί ήταν κτισμένο και απομονωμένο μέσα στα απάτητα δάση του Μαλεβού. Το πρώτο Μοναστήρι ιδρύθηκε το 717 επτακόσια δέκα επτά μ.Χ. στο βιβλίο χρονολογίας Ιερών Μονών αναφέρεται ότι το πρώτο Μοναστήρι ανηγέρθη το 717. Και μια χρονιά πέθαναν όλοι οι Μοναχοί οι ευρισκόμενοι εις το Μοναστήρι και ο τελευταίος από αυτούς βλέποντας το μοιραίον τέλος αφησε ένα σημείωμα που κατέληγε αποθνήσκω εν μέσω της βοής των ελάτων.
Αυτή τη φράση αυτολεξί έλεγαν οι επιστρέψαντες Μοναχοί από τα Μετόχια. Από τότε απεφάσισαν οι Μοναχοί να εγκαταλείψουν το Μοναστήρι των Καναλών και να κτίσουν άλλο χαμηλότερα.
Το όρος Πάρνων έχει υψόμετρο 1937 επάνω στην τεράστια έκτασι του Πάρνωνα ιδρύθηκαν στα παλαιά χρόνια και υπάρχουν σήμερα και αποδεικνύονται τα ερείπια 70 εβδομήντα περίπου χριστιανικών Μονών.
Η Μονή επί του Πάρνωνος
Η επί του Πάρνωνος Μονή Μαλεβής είναι ένα από τα αρχαιότερα Μοναστήρια της περιοχής. Επειδή η τιμή και προσκύνησις της Θεοτόκου ήταν η πιο σπουδαιότερη γι αυτό και oι ασκηταί πολλά Μοναστήρια ίδρυσαν στη μνήμη της τιμώντας την γέννησιν της Θεοτόκου μεταξύ των Μοναστηριών πρός τιμήν της Παναγίας είναι η επί τον Πάρνωνος Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Επειδή τούτο ήταν παλαιότερα κτισμένο στην τοποθεσία Καναλόνι που πλησιάζει στην κορυφή του Μαλεβού. Έτσι και η Παναγία του Μαλεβού έγινε σιγά σιγά Παναγία Μαλεβή ή απλά Μαλεβή.
Η επανίδρυσις της σημερινής Μαλεβής καθώς ’τούτο σημειώνεται στην ιστορική επιγραφή του καθολικού της Μονής η οποία είναι εντοιχισμένη εις την πρόσοψιν της εκκλησίας έγινε από το Σιταινιώτη Ιερομόναχον Ιωσήφ Καρατζά. Γράφει δε λεπτομερώς ως εξής το περιεχόμενο της Πινακίδος
ΑΝΗΓΕΡΘΗΚΕΝ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΣΕΠΤΟΣ ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΜΗΤΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗΣ ΜΑΛΒΗΣ ΔΙΑ ΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΜΟΧΘΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΤΩΝ ΟΣΙΟΤΑΤΩΝ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΩΝ ΚΑΙ ΙΩΣΗΦ ΚΑΡΑΤΖΑ ΗΓΟΥΜΕΝΟΝ ΑΠΟ ΧΩΡΙΟΝ ΣΙΤΑΙΝΑ 1916
Η ενταύθα Ιερά Μονή αναγράφεται εις την πινακίδα ότε εκτίσθη το 1116 χίλια εκατόν δέκα έξι η παλαιά εκτίσθη το 717.
Η Θαυματουργός Εικών
Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Μαλεβής
Η θαυματουργός Εικών όπως εκ παραδόσεως γνωρίζομεν είναι μία από τις εβδομήκοντα εικόνες που εζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Την εικόνα αυτή την έφεραν μαζί τους oι κάτοικοι του Αγίου Όρους που ήρθαν και εκατοίκησαν εδώ στην Κυνουρία. O ερχομός των δε εδώ αναφέρεται εις το 28ον κεφάλαιον του Τυπικού του Τσιμισκή το έτος 971.
Η εικόνα ήταν στο πρώτο Μοναστήρι εκεί ψηλά στους Κανάλους.
Μετά το τραγικό τέλος των Μοναχών που απέθαναν από το πολύ κρύο και την βοή του αέρα η εικόνα έφυγε μόνη της και ήρθε εις την θέσιν που είναι σήμερα.
Εδώ ήταν πολλά βάτα εκεί μέσα στα βάτα εκάθησε και δίπλα της έκαιγε ένα καντήλι.
Τι καντήλι ήταν αυτό; Ήταν καντήλι φυσικό; Όχι, ήταν καντήλι θεϊκό που εφώτιζε τη νύκτα στη θέση που ήταν η εικόνα. Τρεις φορές επήραν την εικόνα και την πήγαν στην θέση της στους Κανάλους και πάλι έφευγε και ερχόταν πάλι εδώ μέσα στα βάτα με το θεϊκό φως που την εφώτιζε.
Oι πατέρες τότε απεφάσισαν να κτίσουν το Μοναστήρι εδώ στη σημερινή του θέση και ετοποθέτησαν την εικόνα στη θέση που η ίδια είχε διαλέξει. Το έκτισαν δε το έτος 1116. Το ασημένιο δε επικάλυμα της εικόνος το έχουν βάλει από το έτος 1362 καθώς αναγράφεται επί της θαυματουργού εικόνος.
Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΛΟΥΚΟΥΣ
Η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, η επιλεγόμενη Λουκούς βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χωριά Άστρος και κάτω Δολιανά.
Η Μονή ανήκει στα Βυζαντινοϊστορικά μνημεία του τόπου μας. Η προσωνυμία Λουκούς προέρχεται μάλλον από τη Λατινική λέξη ’LUKUS’ δηλ. ιερό δάσος και προέρχεται από την εποχή της Φραγκοκρατίας που την κατέλαβαν και μόνασαν καπουτσίνοι μοναχοί. Ανασκαφές που έγιναν έχουν δώσει σημαντικά ευρήματα, που φυλάσσονται στο μουσείο του Άστρους. Κατά το 2ον μ.Χ. αι. εξάλλου στον ίδιο χώρο είχε την πολυτελή ρωμαϊκή έπαυλή του ο σοφιστής Ηρώδης ο Αττικός.
Η χριστιανική ζωή της Μονής αρχίζει τον 5ο μ.Χ. αι. όταν κτίστηκε ο πρώτος χριστιανικός ναός. Στα λείψανα αυτού του ναού το 1117 ανοικοδομήθηκε ο δεύτερος προς τιμή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Η Μονή γνώρισε ημέρες δόξας αλλά κατά την τουρκική κατάκτηση γνώρισε τη διάλυση και την καταστροφή. Μοναχοί της εσφάγησαν και αξιόλογα κειμήλιά της αφαιρέθηκαν, μεταξύ αυτών και η κτητορική της πλάκα.
Η προσφορά της Μονής στην επανάσταση του 1821 είναι αξιόλογη. Ο ηγούμενός της Νεόφυτος ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία. Στην άλωση της Τρίπολης οι μοναχοί με κίνδυνο της ζωής τους μετέφεραν τρόφιμα και πολεμοφόδια στο στρατόπεδο των Βερβαίνων. Το 1826 την παραμονή της εορτής της (6 Αυγούστου) η Μονή δοκιμάστηκε σκληρά από τη μεγάλη πυρκαϊά του Ιμπραήμ.
Η αξία της Μονής συγκεντρώνεται στο Καθολικό, ο ρυθμός του ναού είναι καθαρά βυζαντινός με οκταγωνικό υψηλό τρούλο, που στηρίζεται σε τέσσερις κολώνες και με γραμμένο σταυρό στο δάπεδο και στη στέγη. Στο κέντρο του δαπέδου υπάρχει γλυπτός δικέφαλος αετός, δείγμα πως η Μονή ήταν Πατριαρχική-Σταυροπηγιακή. Αριστερά και δεξιά της εισόδου υπάρχουν δύο εκκλησάκια του Αγ. Χαραλάμπους και του Αγ. Παντελεήμονος. Το εσωτερικό των ναών κοσμούν εξαίρετες αγιογραφίες. Αξιοθαύμαστες είναι και οι εικόνες της Μονής, που πολλές από αυτές σώθηκαν από την πυρκαϊά του 1826 λόγω του ηρωισμού των μοναχών.
Η Μονή υπήρξε πάντοτε ανδρική μέχρι το 1946 που μετατράπηκε σε γυναικεία. Από τότε έχουν γίνει πολλά έργα. Κτίστηκαν αλλά και ανοικοδομήθηκαν πολλά οικήματα, ανηγέρθησαν ναοί όπως της Αναλήψεως και του Αγ. Δημητρίου, προστέθηκαν νέα όπως του Αγ. Νικολάου Καρυάς. Το Καθολικό πλουτίστηκε με τα παρεκκλήσια των Αγ. Πάντων και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με 300 τόμους, χειρόγραφα, Πατριαρχικά σιγίλια, κώδικες, σταυροί ευλογίας, Ιερό Ευαγγέλιο του 1871, αργυρός σταυρός με Τίμιο Ξύλο, που πολλές φορές ευωδιάζει κ.α. Υπάρχει οργανωμένο εργαστήριο ταπητουργίας, που παρασκευάζονται τσακώνικα κιλίμια σε βυζαντινές παραλλαγές και ζωγραφείο, που καλλιεργείται η βυζαντινή αγιογραφία. Φυσικά δεν λείπουν και οι αγροτικές εργασίες.
Για την προέλευση του ονόματος "Λουκού" έχει υποτεθεί ότι:
- η Μονή ήταν αφιερωμένη στην Αγ. Λουκία,
- έλαβε το όνομά της από τη λατρεία της ΄Ηρας ("Juno Lucina"),
- λόγω ύπαρξης λύκων ονομάστηκε η θέση Λυκού,
- πρόκειται περί Μονής του Οσίου Λουκά,
- ότι σχετίζεται με το Lucus Feroniae (δάσος θηραμάτων) στο οποίο ήταν η έπαυλη του Ηρώδη Αττικού κ.α.