- Περί της απιστίας του Θωμά
- Περί Αναλαμπής του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας
- Πότε αναμένεται να ενθρονιστεί ο Αντίχριστος ως παγκόσμιος ηγέτης; Και πότε θα εμφανιστούν οι δύο Προφήτες της Αποκάλυψης;
- Εσείς μας ερωτάτε και εμείς σας απαντάμε
- Περί τεκνογονίας στην εποχή του Αντιχρίστου & περί Νεφελείμ και Ελοχείμ
- Περί Γάμου και Μοναχισμού
- Περί Αντιχρίστου και των δύο Προφητών
- Περι του εάν ο DAVID MAYER DE ROTHCHILD είναι ο Αντίχριστος
- Περί γάμου μεταξύ συγγενών στην Παλαιά Διαθήκη
- Περί της ημέρας της Β΄Παρουσίας, σχετικά με Νέο και Παλαιό Ημερολόγιο
- Περί του τι πρέπει να κάνουμε εάν ζούμε στα χρόνια του Αντιχρίστου
- Περί εκκλησιασμού
- Περί εξομολογήσεως
- Περί συμπεριφοράς γονέων προς παιδιά, όσον αφορά την Εκκλησία και τον Θεόν
- Περί των σημερινών ποιμένων
- Περί εκπομπών σχετικά με τον Αντίχριστο και το Σφράγισμα
- Περί του Αγίου Κοσμά και εσχατολογικών θεμάτων
- Περί γνωρισμάτων ενός καλού Πνευματικού
- Περι της Νηστείας της Μ. Τεσσαρακοστής
- Περί της περιόδου του Τριωδίου και Πεντηκοσταρίου
- Περί κινητών και ακινήτων εορτών
- Περί καταλύσεως οίνου και ελαίου την περίοδο του Πεντηκοσταρίου
Απαντήσεις σε Μηνύματα Απορίες και Ερωτήματά σας
Ενότητες
Φωτό & Βίντεο
Δημοφιλή Άρθρα
Εορτολόγιο (νέο ημ.)
23/11 Αμφιλόχιος, Επίσκοπος Ικονίου *
ΑΓΙΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΙΟΣ, ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΚΟΝΙΟΥ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Ο Άγιος Αμφιλόχιος, υπήρξε στενός φίλος του Μεγάλου Βασιλείου και του Γρηγορίου του Θεολόγου και διετέλεσε Επίσκοπος Ικονίου.Όταν διαβάζουμε τις Επιστολές μεταξύ των αγίων αυτών ανδρών, βλέπουμε - καλύτερα σ’ αυτές, παρά στα άλλα θεολογικά τους έργα - την καλωσύνη και την αγιότητα, την αγνή φιλία και την αγάπη που ενώνει τους ανθρώπους του Θεού. Ο Μέγας Βασίλειος γράφει σε μία του Επιστολή στον Άγιο Αμφιλόχιο: "πάσα ημέρα γράμματα έχουσα της θεοσεβείας σου εορτή ημίν εστί και εορτών μεγίστη".Μεγάλη εορτή και πανήγυρη ήταν, να παίρνη γράμμα ο Μέγας Βασίλειος από τον Άγιο Αμφιλόχιο.Και δεν είναι υπερβολή ούτε απλή φιλοφροσύνη, γιατί, καθώς λέει ένας αρχαίος εκκλησιαστικός συγγραφέας, στα συγγράμματα του...
Περισσότερα »
Εορτολόγιο (παλαιό ημ.)
10/11 Ολυμπάς, Ηρωδίων, Έραστος, Σωσίπατρος, Τέ
ΑΓΙΟΙ ΟΛΥΜΠΑΣ, ΗΡΩΔΙΩΝ, ΕΡΑΣΤΟΣ, ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΣ, ΤΕΡΤΙΟΣ ΚΑΙ ΚΟΥΑΡΤΟΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΕΒΔΟΜΗΚΟΝΤΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ Μέσα στο νέφος των Μαρτύρων και μέσα στο ανώνυμο πλήθος των Αγίων, η Εκκλησία με στοργή κι ευγνωμοσύνη φύλαξε όσα μπόρεσε από τα ονόματά τους. Για τους ασεβείς λέει ο Θεός· "ου μη μνησθώ των ονομάτων αυτών", μα για τους αξίους, που είναι όλοι γραμμένοι στο βιβλίο του Θεού, η θεία Γραφή λέει ότι είναι "έντιμον το όνομα αυτών".Χρέος της λοιπόν το θεωρεί η Εκκλησία να τιμά και να μνημονεύη τους Αγίους με τα ονόματά τους και να τους εγκωμιάζη. Όποιος πιστεύει πως η Εκκλησία είναι μια μεγάλη οικογένεια εκείνων που έφυγαν και εκείνων που μένουν, καταλαβαίνει την ιερή σημασία της εκκλησιαστικής αυτής πράξεως, μα και την ενί...
Περισσότερα »
Newsletter
Δωρεά Στον Σύνδεσμό Μας
Περί γάμου μεταξύ συγγενών στην Παλαιά Διαθήκη
Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010 - 19021 εμφανίσεις άρθρου
ΕΡΩΤΗΣΗ:
Πάτερ Μάξιμε, καθώς διάβαζα την Παλαιά Διαθήκη πρόσεξα κάτι και θα είθελα να σας πω την απορία μου.
Στο κεφάλαιο: "ΓΕΝΕΣΙΣ", κεφ. δ -17, ο Κάιν εγνώρισε μία γυναίκα και γέννησε τον Ενώχ. Ο Κάιν ήταν γιος των πρωτόπλαστων (Αδάμ και Εύα).
Σκέφτηκα μήπως ήταν κάποια ξαδέλφη του (από ό,τι ξέρω εκείνη την εποχή δεν απαγορευόταν η αιμομειξία), αλλά ο Κάιν και ο Άβελ ήταν τα πρώτα παιδιά των πρωτόπλαστων και ο Άβελ δεν πρόλαβε να κάνει οικογένεια(σκοτώθηκε από τον Κάιν).
Και η Εύα μετά εφόσον παντρεύτηκε ο Κάιν, έκανε τον Σηθ (Γεν. δ, 25).
Το τρίτο τους παιδί (του Αδάμ και της Εύας), αν είχε γνωρίσει κάποια γυναίκα να γεννούσε κόρη και να την είχε γνωρίσει μετά ο του Κάιν και να εθεωρείτο ξαδέλφη του ή ανηψιά του.
Άρα δεν ήταν ούτε ξάδελφη, ούτε ανηψιά.
Ούτε είχε κάποια αδελφή ώστε να ήταν αυτή η γυναίκα που γνώρισε και έκαναν τον Ενώχ.
Άρα η γυναίκα που γνώρισε ο Κάιν ποια ήταν;
Ευχαριστώ
Μελπομένη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Αγαπητή Μελπομένη
Χριστός Ανέστη!
Σχετικά με το ερώτημά σου έχω να σου απαντησω τα εξής.
Στην Παλαιά Διαθήκη δεν αναφέρονται οι γενεαλογίες των γυναικών, ούτε και τα ονόματά τους, παρά μόνον πολύ σπάνια όταν είναι κάποια πολύ σημαντική γυναίκα πού πρέπει να την γνωρίσουμε γιατί μέσα απ’ αυτή θέλει να περάσει ο Θεός κάποια μηνύματα σημαντικά.
Αλλά καί γενικότερα στην Παλαιά Διαθήκη δεν αναφέρονται πάντοτε όλα τα πραγματα, τα γεγονότα και τα ονόματα, παρά μόνον όσα είναι απαραίτητα και όσα πρέπει να ξερουν οι άνθρωποι. Τα άλλα είτε εννοούνται είτε βγαίνουν από τα συμφραζόμενα, είτε παραλείπονται γιατί είναι άχρηστα και περιττά.
Ο Αδάμ καί η Ευα σύμφωνα με την Γραφή και τους Αγίους Πατέρες μας έκαναν πάρα πολλά παιδιά και φυσικά μεταξύ αυτών και πολλά κορίτσια.
Η γυναίκα λοιπόν που πήρε ο Κάϊν ήταν μία από τις αδελφές του.
Άλλωστε αφού όλος ο κοσμος ξεκίνησε από ένα ζευγάρι, ειναι πολύ λογικό και φυσιολογικό για να μπορέσουν να πολλαπλασιαστούν και να αυξηθεί το ανθρώπινο γένος να παντρεύονταν μεταξύ τους τα αδέλφια.
Αυτό δεν ήταν ούτε κακό ούτε και παράνομο και αμαρτωλό την εποχή εκείνη που όχι μόνον δεν απαγορευόταν από τον Θεό κάτι τέτοιο, αλλά καί επιτρεπόταν κιόλας αφού έπρεπε να διατηρηθούν τα γένη και οι φυλές για λόγους που δεν μπορώ αυτή την στιγμή να αναπτύξω.
Με εκτίμηση
π. Μάξιμος