- Άγαβος, Ρούφος, Φλέγων, Ασύγκριτος *
- Ιωάννης, Νεομάρτυς *
- Κελεστίνος Πάπας Ρώμης *
- Νήφων Ρώσος, Όσιος *
- Παυσίλιπος, Άγιος *
Κελεστίνος Πάπας Ρώμης * - 8/4
2627 εμφανίσεις άρθρου
ΑΓΙΟΣ ΚΕΛΕΣΤΙΝΟΣ, ΠΑΠΑΣ ΡΩΜΗΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η δέηση και η ευχή του Ιησού Χριστού στην Αρχιερατική του προσευχή, λίγο πριν από το Πάθος, που την επανέλαβε πέντε φορές, ήταν να είναι η Εκκλησία του ενωμένη, "ίνα ώσιν εν".
Πρέπει να νοσταλγούμε πολύ την εποχή εκείνη, που ήσαν ενωμένοι οι χριστιανοί σε Ανατολή και Δύση, και να προσευχώμαστε να ξαναενωθή η Εκκλησία του Χριστού, με γνώμονα βέβαια πάντοτε την Αλήθεια της Πίστεώς μας.
Σήμερα, που ζούμε σε χρόνια νέου διωγμού του Χριστιανισμού, αισθανόμαστε την ανάγκη να είναι ενωμένη η Εκκλησία σε ένα ισχυρό μέτωπο εναντίον των νέων ειδωλολατρών και ποικίλων αιρέσεων. Όταν μελετούμε την Εκκλησιαστική Ιστορία, χαιρόμαστε τα χρόνια εκείνα, που ενωμένη η Εκκλησία σε Ανατολή και Δύση αντιμετώπιζε νικηφόρως τους εξωτερικούς και εσωτερικούς της εχθρούς, τους ειδωλολάτρες και τους αιρετικούς.
Σ’ εκείνα τα χρόνια έζησε κι αγωνίσθηκε για την ορθή πίστη ο Άγιος Κελεστίνος, Πάπας Ρώμης, του οποίου την μνήμη γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία.
Ο Όσιος Κελεστίνος γεννήθηκε στη Ρώμη και τον πατέρα του τον έλεγαν Πρίσκο.
Νωρίς, σαν διάκονος, είχε διακριθεί για την παιδεία του, την ευσέβεια και το θερμό ζήλο.
Γι’ αυτό μετά το θάνατο του Πάπα Βονιφατίου το 422, τον διαδέχτηκε στον Ποντιφικό θρόνο.
Αμέσως τότε παρενέβει στην Αφρική, στη Γαλατία και στη Καλαβρία, για να επιβάλει τους Ιερούς κανόνες στην εκλογή των Επισκόπων. Υπήρξε ενεργητικότατος στην καταστολή διαφόρων αιρέσεων. Εργάστηκε για την εξαφάνιση του Πελαγιανισμού από τη Μεγάλη Βρεττανία, και συγχρόνως με κατάλληλη Ιεραποστολή, πέτυχε να προσέλθει στο χριστιανισμό η Ιρλανδία.
Στην Γ’ Οικουμενική Σύνοδο, ο Πάπας Κελεστίνος με αντιπροσωπεία του, καταδίκασε την πλάνη του Νεστορίου.
Γενικά επιμελήθηκε τα πράγματα του κλήρου και αυτά της θείας Λατρείας, ευπρεπίζοντας τους ναούς με εικόνες και διάφορα Ιερά σκεύη.
Πέθανε, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Θεοδόσιος ο Β’ το 432 μ.Χ. την 26η ή 27η Ιουλίου, κατά την πιο πιθανή γνώμη.