- Η Γέννησις του Ιησού Χριστού *
- Η Προσκύνησις των Μάγων *
- Μνήμη των θεασαμένων τον Κύριον Ποιμένων *
Η Προσκύνησις των Μάγων * - 25/12
1914 εμφανίσεις άρθρου
Η ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΙΣ ΤΩΝ ΜΑΓΩΝ
ΟΛΙΓΑ ΤΙΝΑ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ
Σήμερα η Εκκλησία μας έχει τοποθετήσει να εορτάζεται μαζί με την Γέννηση του Χριστού και η Προσκύνησις των Μάγων.
Οι τρείς Μάγοι ξεκίνησαν από την Ανατολή και συγκεκριμένα από την Περσία οδηγούμενοι από ένα Αστέρι σύμφωνα με την παράδοσή τους, που έλεγε ότι, όταν θα δείτε ένα περίεργο Αστέρι στον ουρανό, τότε θα γεννηθεί ο Βασιλεύς και Σωτήρας του κόσμου.
Πράγματι μόλις είδαν αυτό το περίεργο Άστρο που η φορά και κίνησή του ήταν από Βορά προς Νότο, ενώ η κανονική είναι από Ανατολάς προς Δυσμάς, ξεκίνησαν και έφθασαν καθοδηγούμενοι από το Αστέρι στην Βηθλεέμ, μετά από δύο χρόνια.
Έπειτα από τα γνωστά γεγονότα με τον βασιλιά Ηρώδη οι Μάγοι προσκύνησαν τον Χριστό προσφέροντας του ο καθένας από ένα συμβολικό δώρο: Χρυσό, Λίβανο και Σμύρνα.
Χρυσάφι που αρμόζει σε Βασιλέα, επειδή ο Ιησούς Χριστός είναι πράγματι ο Βασιλεύς των βασιλευόντων.
Λιβάνι που αρμόζει σε Θεό, επειδή ο Ιησούς Χριστός είναι πράγματι και Θεός.
Σμύρνα που αρμόζει σε άνθρωπο, επειδή ο Ιησούς Χριστός είναι πράγματι και άνθρωπος.
Στην συνέχεια οι τρείς Μάγοι αφού προσκύνησαν τον Βασιλέα Χριστόν, επέστρεψαν στην πατρίδα τους, χωρίς να ενημερώσουν τον Ηρώδη για το πού ευρίσκετο ο Χριστός, επειδή είδαν έναν Άγγελο Κυρίου να τους λέγει στο όνειρό τους, ότι ο Ηρώδης δεν ήθελε να μάθει που γεννήθηκε ο μικρός Χριστός για να τον προσκυνήσει, αλλά για να τον φονεύσει.
Απολυτίκιον. Ήχος δ’.
Η Γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω, το φως το της γνώσεως· εν αυτή γαρ οι τοις άστροις λατρεύοντες, υπό αστέρος εδιδάσκοντο, σε προσκυνείν, τον Ήλιον της δικαιοσύνης, και σε γινώσκειν εξ ύψους ανατολήν, Κύριε δόξα σοι.
Κοντάκιον, Ήχος γ . Αυτόμελον.
(Ποίημα Ρωμανού του Μελωδού)
Η Παρθένος σήμερον, τον υπερούσιον τίκτει, και η γη το Σπήλαιον, τω απροσίτω προσάγει. Άγγελοι μετά Ποιμένων δοξολογούσι· Μάγοι δε, μετά αστέρος οδοιπορούσι· δι’ ημάς γαρ εγεννήθη, Παιδίον νέον, ο προ αιώνων Θεός.