- Μαλαχίας, Προφήτης *
- Αγάπιος, Μάρτυς *
- Γόρδιος, Μάρτυς *
- Θωμαϊς, Αγία *
- Πέτρος, Όσιος *
Γόρδιος, Μάρτυς * - 3/1
2820 εμφανίσεις άρθρου
ΑΓΙΟΣ ΓΟΡΔΙΟΣ, ΜΑΡΤΥΣ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η ερημία γιγαντώνει τον άνθρωπο - τον άνθρωπο, που έχει μέσα του δικό του κόσμο και δεν χάνεται μέσα στο πλήθος. Όλοι οι μεγάλοι, οι Προφήτες, οι Άγιοι, ο ίδιος ο Θεός, όταν έγινε άνθρωπος, έζησαν στην έρημο κι ήρθαν στον κόσμο από την έρημο.
Έμειναν στην έρημο και μίλησαν πολύ με τον εαυτό τους κι ύστερα κατέβηκαν για να συναντηθούν με τους ανθρώπους - να κηρύξουν, να πάθουν, να σταυρωθούν, να γίνουν μάρτυρες της αλήθειας, που την έβλεπαν και την ζούσαν μέσα τους.
Έρχονταν από την έρημο, για να βρουν το πλήθος στην πόλη έφευγεν από την πόλη το πλήθος, για να τους βρει στην έρημο.
Ο άγιος Μάρτυς Γόρδιος, του οποίου η Εκκλησία σήμερον τιμά την μνήμη, έφυγε από τον κόσμο στην ερημία για να βρει τον εαυτό του κι ήλθε από την έρημο για να διακηρύξη την πίστη του, να συναντηθή με τον θάνατο και να βρει την δόξα του Μάρτυρος.
Τον εγκωμίασε ο Μέγας Βασίλειος σ’ έναν ωραίο του λόγο.
Ο Άγιος Γόρδιος, καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και ήταν διακεκριμένος αξιωματικός του στρατού του αυτοκράτορα της Ανατολής Λικινίου, ο οποίος το 314 ήλθε σε πόλεμο μετά του Μ. Κωνσταντίνου.
Και επειδή ο Κων/νος έδειχνε φανερή συμπάθειά προς τους Χριστιανούς, ο Λικίνιος αποφάσισε να περιποιηθεί τους ειδωλολάτρες με την προοπτική να τους κινήσει κάποια μέρα εναντίον του αντιπάλου του.
Γι’ αυτό, έδιωξε από την Αυλή και το στρατό, όλους τους χριστιανούς και διέταξε να κλείσουν και να γκρεμισθούν πολλές εκκλησίες.
Επέβαλε μάλιστα, αυστηρές ποινές σ’ όλους όσους αντιστέκονταν.
Τότε λοιπόν απομακρύνθηκε και ο Γόρδιος από το στρατό. Αποσύρθηκε σ’ ένα όρος, όπου περνούσε τον καιρό του με προσευχή, μελέτη και σωματική εργασία.
Αλλά οι πληροφορίες που έπαιρνε ήταν, ότι ο Λικίνιος επέμενε στις σκληρές διώξεις κατά των χριστιανών.
Κατέβηκε λοιπόν μια νύχτα με την απόφαση να φωνάξει εναντίον της αδικίας και υπέρ του Χριστού.
Να στιγματίσει τη διαγωγή του αυτοκράτορα, ο οποίος έκανε τόσο ανίερη κατάχρηση της εξουσίας του εναντίον όχι μόνο της αλήθειας, αλλά και του ιερότατου δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.
Έτσι λοιπόν, κάποια μέρα που όλοι οι επίσημοι ήταν μαζεμένοι στο θέατρο, ο Γόρδιος έκανε πράξη όλα τα παραπάνω, με αποτέλεσμα να βασανιστεί και να αποκεφαλισθεί επί τόπου.
Απολυτίκιο. Ήχος δ’.
Ταχύ προκατάλαβε
Τω ζήλω της πίστεως, πυρποληθείς την ψυχήν, αυτόκλητος ώρμησας, εν τω σταδίω σοφέ, και χαίρων ηγώνισαι΄ όθεν τοις εξ αυχένας, οχετοίς των αιμάτων, έσβεσας Αθλοφόρε, της κακίας την φλόγα, διό σε ο Ζωοδότης, Γόρδιε εδόξασε.
Κοντάκιον.
Ήχος πλ. δ’. Ως απαρχάς της φύσεως.
Οι σοι ιδρώτες ένδοξε, την πάσαν γην κατήρδευσαν, και τοις τιμίοις σου αίμασι Γόρδιε, τον κόσμον άπαντα εύφρανας. Ταις ευχαίς σου θεόφρον, σώσον πάντας τους πίστει σοι αναμέλποντας, και τιμώντας αξίως, πανεύφημε ως πολύαθλος.
Μεγαλυνάριον.
Ἔλιπες στρατείαν τὴν ὑλικήν, καὶ τῇ οὐρανίῳ, πανοπλίᾳ ὀχυρωθεὶς, τὰς ἀντικειμένας, καθεῖλες παρατάξεις, ὡς τοῦ Χριστοῦ ὁπλίτης, ἔνδοξε Γόρδιε.